Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Влашев: "Окръжна прокуратурата Видин проверява десетки сигнали срещу Община Видин"

Има ли защо кметът на Видин да си продава джипа

Герго Гергов: "Всички договори, подписани от Община Видин, отговарят на изискванията и на закона на Република България"

4
Председателят на ОбС-Видин Пламен Трифонов, кметът на Видин Герго Гергов, зам.кметът Борислава Борисова и юрисконсултът Десислава Борисова
Снимка: Радио ВИДИН
Цените, на които са доставяни продукти в детските градини и социалните заведения, са според Системата за агропазарна информация (САПИ), която е държавна фирма- заяви на пресконференция кметът на Видин Герго Гергов. Спешната среща с медиите бе по повод заявени съмнения в частна телевизия за злоупотреби при доставки на храни за детските градини и социалните домове на територията на общината през периода 2011-2014 година и при реализацията на проекта за водния цикъл на града.

"Всички договори, които са подписани от Община Видин, отговарят на изискванията и закона на Република България. Който има информация, че това не е така, аз го моля незабавно да предаде документите, където е необходимо. Защото в България има компетентни органи, които вземат тези решения- кой е виновен и кой е невинен", призова Герго Гергов.
 
"Няма нарушения при договорите за доставка на храните", каза юрисконсултът на Общината Десислава Борисова.

"Цените на някои артикули са в пъти по-ниски", обяви директорът на Дирекция "Финансово-стопанска дейност" Кирил Матеев и обясни:

"При сключването на договора на нас ни се доставят десет артикула. От тези десет артикула осем са под цената на САПИ. Цената на САПИ средно за всички доставки на хранителни продукти е 4,46 лв. Средната цена на доставката във Видин е 4,22 лв., което дава едно намаление от 24 стотинки от това, което предоставя САПИ като информация."

По 20 стотинки за бройка доставят яйцата в детските градини, а каймата е наполовина по-евтина от цената, която посочват от САПИ, твърдят от Общината.

Общинският съветник Добрин Иванов, който постави въпрос за цените на доставките, опонира:

"Те цитират нов период, който е след като дигнахме аларма миналата година, септември месец, и те леко-полеко уравновесиха цените. Сега останалите цени не ги цитират. За този период, за който аз ги питам, а не за периода, който е сега, когато се вдигна вече аларма, разбра се вече на какви цени пазаруват, естествено, че ги намалиха. Имам цените по седмичните бюлетини. Цената на олиото например е фрапираща. Ето през този период олиото е било на стоковата борса 2,52 лв., а Общината го фактурира на 3,52 лв."

"Обвинен съм, че съм направил булевард, който след това съм разкопал", коментира друго от обвиненията в цитираното вече телевизионно предаване Герго Гергов. Той припомни, че булевард "Панония" е асфалтиран по времето на предходното управление, когато той самият не е бил кмет. Що се отнася обвиненията в злоупотреби по реализацията на проекта за водния цикъл, според кмета на Видин настоящото управление е спасило договора, и е спестило 10 милиона лева собствено финансиране.

На личните нападки, Герго Гергов отговори с обява за продажба:

"Пред цяла България обявявам, аз- кметът на Община Видин, продавам джипа си за 100 хиляди лева и моля медиите, които го отразиха, да ми помогнат, защото освен стойност, този джип вече има и национална известност. Като се намери купувач, който да плати 100 000 лева за него, аз- кметът на Община Видин, ще направя дарение в размер на 60 хиляди лева, с които ще разплатя хонорарите на адвокати."

А адвокатите ще съдят фирми, които са близки до определено лице и така на Общината ще бъдат възстановени надвзетите 3,5 милиона лева, обясни кметът решението си.
 
"Окръжната прокуратурата във Видин вече проверява десетки сигнали. Ще се прецени дали има данни и за какви нарушения", каза прокурор Владислав Влашев.

Тук можете да видите и пълния текст на официалния преслист на Община Видин от днес- 07 юли 2014 година, пристигнал на пощата на Радиото в 19:30 часа:

Кметът на Видин Герго Гергов даде пресконференция в отговор на изнесени в медийното и интернет пространство твърдения за действия на общината, които целят уронване на престижа на институцията и управленския екип. На нея бе представено аргументирано и подкрепено с факти и документи изложение във връзка с доставката на хранителни продукти за детските градини и социалните домове на територията на общината през периода 2011-2014 година. Беше обяснено, че при сключването на договори през 2011 година фирмите-изпълнители на доставката са били наясно с финансовото състояние на общината, със запорираната бюджетна сметка и невъзможността й да извършва разплащания по договорите. В процеса на доставяне на хранителни продукти, те налагат запор на сметката на общината и отказват да извършват доставки. Това изисква незабавни действия, за да се обяви нова обществена поръчка. Изборът на изпълнител по нея се определя от икономически най-изгодна оферта: най-високо качество за най-ниска цена; срок на доставка- най-късно до 24 часа; срок на разплащане- от 360 дни, което означава, че при възможност плащания могат да се извършват още на първия ден, но не по-късно от 360-тия ден. Предлагането на възможно най-дълъг срок става с оглед предотвратяването на запори върху сметката на общината. Защото при изплащането на запори, се покрива не само дължимото по фактури, а и съдебни такси, адвокатски хонорари, лихви и др., с което допълнително се утежнява ситуацията. Управленският екип на Герго Гергов не допуска подобно нещо да се случи отново. В изискванията на проведената обществена поръчка е заложена актуализация на цените съгласно държавната агенция САПИ (Система за агро-пазарна икономика) на всяко тримесечие.

Доставените хранителни продукти в Община Видин в рамките на 1 година назад са на стойност около 800 000 лв. С най-голям дял от тях са млякото и млечните продукти- 27%, а яйцата например- с 3%. Представената графика показа, че доставната цена на този продукт е 20 ст. (размер L), без разлика с цената на САПИ. Бяха дадени примери и с редица други стоки, чиято цена е по-ниска от препоръчваната цена на агенцията. Специално бе обърнато внимание на цените на плодовете  и зеленчуците, чиято обща средна доставна цена е незначително по-висока от общата средна цена на САПИ. Една от причините е, че доставките се съпътстват от счетоводни документи и сертификати. Освен това изискванията са доставките да бъдат целогодишни, а не сезонни.

Качеството на доставяните продукти за детските градини напълно отговаря на всички изисквания. В подкрепа на това по време на пресконференцията имаше изказвания от страна на директори на детски заведения.

"Освен това заявките, които ние правим към доставчиците, се изпълняват на 100% и в срок. Нямаме нито едно предписание от Агенцията по храните относно качеството на продуктите", заяви Диана Димитрова, директор на ОДЗ "Славейче".

Герго Гергов припомни, че поемайки мандата през 2011 година, е бил изправен пред абсолютна невъзможност да разплати натрупаните сметки. Той се сблъсква със спряно електрозахранване, вода, неразплатени заплати и т.н.

"Тогава ние- тези хора, които бяха обвинени в далавери и схеми, намерихме решение и разплатихме всички стари задължения за доставка на хранителни стоки. Елиминирахме възможността да ни извиват ръцете... Ние успяхме- колкото и да ги плаши някои хора това. Всички договори, подписани от Община Видин, отговарят на изискванията и на закона на Република България. Всеки ден от 2011 година насам ние затваряхме кранчето на каналите, откъдето изтичаха парите на Община Видин. И това много ги боли онези, които направиха бизнес единствено и благодарение на отношенията с Община Видин- десетина човека изкарваха милиони със схеми, подписваха споразумения и източваха пари. Защо този репортаж (бел. Община Видин "Разследване", Нова телевизия) излиза в момент, в който ние ясно обявихме, заедно с целия Общински съвет, с изключение на няколко души, които видяхме като главни герои в едно предаване, че е дошло времето да застанем заедно и да кажем: "Не. Стига толкова кражби от Община Видин!"
   
Към момента Община Видин няма просрочени задължения за хранителни продукти.

Видинският кмет коментира и темата за ремонта на бул. "Панония" и Водния цикъл, по която също беше атакуван. Той посочи, че на 29.09.2011 година, когато още не е кмет, е била преведена първата сума за разплащане строителството и изпълнението на бул. "Панония". Гергов обясни, че при встъпването му в длъжност е заварил абсолютно неработещ проект по Водния цикъл.

"Община Видин нямаше никаква проектна готовност- твърдя и се подписвам, да изпълни проекта. Шест месеца общинската администрация положи невероятни усилия и къртовски труд и наново изработихме целия проект. Намалихме самоучастието на Общината с около 10 милиона лв., които нашите съграждани щяха да разплащат десетки години напред. И на 26.11.2012 година Община Видин можеше да се похвали със сключен договор с министерството за финансиране на проекта. Една година и два месеца след датата, в която ме обвинявате, че съм направил булевард, който по-късно ще разкопая. На 4.11.2013 година е подписан договорът за изпълнение на Водния цикъл на Видин и до ден-днешен той се работи"- заяви видинският градоначалник.
   
Герго Гергов говори още и за многократните заплахи срещу него под различна форма, като сподели, че за всичко това са подадени жалби и очаква компетентните органи да си свършат работата. Той не избегна и така коментираната тема за личния му автомобил:

"Във въпросното предаване много активно, с помощта на хора, приближени до една фирма, собственост на Валентин Борисов, срещу която Община Видин в петък взе решение на Общински съвет, с което ние предприемаме всички действия, за да търсим парите си- а те са над три милиона и половина лева... негови близки, приближени се видя как с телефоните снимат кмета "в неговия луксозен джип, който е с цена над 100 000 лв..." И казаха, че само застраховката на джипа му струвала над 800 лв. на месец."

В стила на поднасянето на подобни факти, видинският кмет каза:

"Пред цяла България заявявам: продавам джипа си за 100 000 лв. и моля медиите да ми помогнат, защото освен стойността този джип вече има и национална известност. След като се намери купувач, който ще плати 100 000 лв., аз, кметът на Община Видин, ще направя дарение в размер на 60 000 лв., с които ще разплатя хонорарите на адвокатите, които ще съдят фирмите, близки до Валентин Борисов и с тези пари ще си възстановим надвзетите над три и половина милиона от общината."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00