Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Спасов: "За общините Видин и Ружинци има риск да се спре финансиране за 4,2 милиона лева"

Областният управител провери рехабилитацията на пътен участък в община Брегово
Снимка: Областна администрация Видин

"Община Брегово вече завърши своите два обекта, а за общините Видин и Ружинци има риск от прекратяване на финансирането на техните проекти на обща стойност 4,2 милиона лева." Това съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Той направи проверка на изпълнението на обектите по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Община Видин има одобрени два проекта, единият от които е за основен ремонт на надлез на ж.п. линия по бул. "Панония" в областния град. Правителството е осигурило цялото финансиране за възстановяването на този обект в размер на 2,7 млн. лв. Община Ружинци бави инвестиция от 1 млн. лв. за реконструкция на пътя за с. Гюргич, тъй като все още не е избрала изпълнител на обекта.

"Фактът, че има общини, които все още на се сключили договори, за които е осигурено финансиране, буди сериозно безпокойство", коментира областният управител на Видин, който контролира изпълнението на правителствената програма в региона.

"Ако до началото на септември няма сключени договори за изпълнение или са в процедура на обжалване, се предвижда прекратяване на финансирането на проектите", предупреди Кръстьо Спасов, позовавайки се на постановлението на Министерския съвет за Публичната инвестиционна програма. Осигурените целеви средства са заложени в бюджет’2014 и трябва да бъдат използвани до края на годината.

"Към днешна дата не е ясно кога посочените три обекта ще стартират и, в зависимост от това, дали оставащото време ще бъде  достатъчно за изпълнението им", каза областният управител. Той подчерта, че навременното провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, организацията и реализацията на общинските обекти, са изцяло отговорност на  кметовете на общини.  

Очаква се ремонтът на панаира в Кула да приключи през август, Снимка: Областна администрация ВидинПроверката показа напредък на строително-монтажните работи на панаира в гр. Кула и рехабилитацията на пътния участък между селата Калина и Тияновци в община Брегово. За модернизацията на панаира са осигурени от държавния бюджет над 250 000 лева. Нова асфалтова настилка и свежа хоризонтална маркировка са положени върху целия участък от 2 км на общинския път Тияновци- Делейна. Пътното платно е отводнено. В подобряване на състоянието на пътя са инвестирани 350 000 лева.

14 са общинските проекти на територията на област Видин, за които по  програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" е осигурен финансов ресурс в размер на 8,048 млн. лв. Още 5 млн. лв. от инвестиционната програма на правителството ще бъдат вложени в пътни проекти на територията на област Видин. На 4 юли Агенция "Пътна инфраструктура" подписа договор с изпълнителя на рехабилитацията и новото строителство на 5 км от с. Салаш до границата с Република Сърбия.  Стойността на договора е 2,9 млн. лв. Новият път ще осигури транспортната  връзка с предстоящия нов гранично контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница в близост до с. Салаш и с. Ново корито, Сърбия.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05

В Монтана кацна въздушна линейка

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. „Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията. Площадката се..

публикувано на 05.07.24 в 18:02

Обвиняем за домашно насилие в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура - Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди. 56-годишен мъж е нападнал съпругата си през ноември миналата година в село Якимово , въпреки действащата ограничителна заповед. От изготвени съдебномедицински експертизи става ясно, че обвиняемият е причинил..

публикувано на 05.07.24 в 16:57

Деца участваха в арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Заниманието беше посветено на домашните любимци, след като в понеделник беше представена детската книга на Станка Пенчева "Мили бате!... Писма на един дакел". Проявата започна с решаването на кръстословица, която включваше въпроси за различните породи..

публикувано на 05.07.24 в 16:19

С "Вълшебната флейта" продължават Летните музикални празници във Видин

Операта  "Вълшебната флейта"  от Моцарт ще бъде представена днес, 5 юли, в рамките на Летните музикални празници , които бяха открити вчера в града. Диригент ще бъде  проф. Григор Паликаров .  "Съставът, който ще я изпълни, от млади хора, всичките работили с проф. Нинова, е на едно прекрасно, европейско ниво и този шедьовър на Моцарт, тази..

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Кметът на Малорад влезе в ареста заради наркотици

Кметът на врачанското село Малорад Иво Иванов е дал положителна проба за кокаин на теста за наркотици, който му бил направен при рутинна проверка на пътя. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов :  "Отнет е автомобилът. Лицето е задържано. характерно е, че той е поискал и е дал кръвна проба. Ще изчакаме и резултатите на кръвната проба."..

публикувано на 05.07.24 в 14:46

Археологическият комплекс в Мездра празнува рожден ден

Археологическият комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина днес, 5 юли.  В програмата са предвидени разнообразни артистични изненади , каза управителят на комплекса Павел Петров. "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години..

публикувано на 05.07.24 в 13:00