Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юли 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Комисия с участието на археолози направи оглед на бастиона на крепостната стена във Видин, до който достигнаха работници от фирмата по благоустрояване на парк "Рова". Комисията е взела решение бастионът да бъде засипан, съобщи археоложката Оля Миланова: "Комисията реши първо- фирмата изпълнител на проекта "Зелена и достъпна градска среда" град Видин да премести предвидения по проект изкоп за резервоар югоизточно от сегашния изкоп, а последният да бъде засипан. Второ- Община Видин да предприеме необходимите мерки за отразяване на крепостна система "Калето", датираща от XVI-XVII век върху кадастралния план на град Видин с оглед опазване на недвижимата културна ценност при бъдещи инвестиционни намерения." Комисията препоръчва още Общината да сложи информационни табели по трасето на крепостната система. Информацията за обекта трябва да бъде предоставена в Националния институт за паметниците на културата и Автоматизираната информационна система "Археологическа карта на България".   

Агенцията за държавна финансова инспекция обяви резултатите от извършените за периода април- юни 2014 проверки. Инспекторите приключиха 167 инспекции в страната, резултатите от които могат да бъдат намерени на http://www.adfi.minfin.bg/bg/page/76. В рамките на тримесечието финансовите инспектори са констатирали виновно причинени вреди за 3 642 192 лв. и са съставили 18 акта за начет. От тях- 3 596 551 лв. представляват причинени вреди, поради недължимо платени от Община Видин суми, в резултат на неизгодно сключени спогодби за признаване на задължения към фирми в периода 2007-2011 година.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс посети АЕЦ "Козлодуй". Тя изрази надежда за успешен завършек на преговорите с  американската компания "Уестингхаус" за строителството на нов енергоблок на централата. Гост в АЕЦ беше и  Кристин Свиники- заместник-председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ. делегацията в централата включваше и Ерик Стал- експерт международни отношения в Комисията за ядрено регулиране, Джон Шиърър- директор на регионалния офис за Европа в Департамента по енергетика, както и представители на американското посолство. Визитата завърши с обход на командната и машинната зала на пети енергоблок.

Условия за локални градушки в района на община Враца има през днешния ден и утре. Това предупреждават от местната администрация. Очакваното количество на валежите от дъжд в региона е между 5 и 10 л/кв м. Предупреждение от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" пристигна в Община Враца, с което се напомня да се предприемат мерки и да се обърне внимание на техническата изправност, на готовността на техниката, и да се направи организация в случай на усложнена обстановка. Кметът на Враца Николай Иванов веднага издаде заповед за създаването на аварийни групи за действие при бедствия. Групите са от работници от "БКС", които ще са в постоянна готовност и ще реагират при възникнали бури и силни градушки. Дежурният телефон за подаване на сигнали от граждани е 092/62-30-00.

Почти денонощно се работи по отстраняване щетите от градушката в Монтана и селата. Екипи на фирма "Чистота", пожарната и "Гражданска защита" не са спирали. До края на седмицата се очаква да приключи почистването, убеден е кметът на Монтана Златко Живков. "Особено в зоната на парк "Огоста" пораженията са доста тежки, в района на първо и шесто училище, покрай храма "Св. св. Кирил и Методий". Като че ли там бурята е била най-силна, защото буквално беше непроходим и тротоарът, и пътят, и паркът. Предприели сме мерки и се надяваме да възстановим града до края на седмицата." До момента в Община Монтана са постъпили двайсет искания за обезщетения за щети, нанесени от градушката в понеделник.

Продължава работата на двете комисии, които оценяват щетите от градушката във вторник в селата Владимирово и Мърчево, община Бойчиновци. 80 имота са проверени, пораженията засега се оценяват на над 150 хиляди лева. Кметът на общината Светлин Сретениев още веднъж потвърди, че няма незасегната от природното бедствие къща. Той изрази недоволство от работата на полигоните за борба с градушките и направи предложение: "Защо тези площадки за борба с градушките не бъдат прехвърлени на общините, с цялата издръжка за ракети. Могат да ни ги делегират и парите, и правата. И ние да си ги закупим, както правим със снегопочистването на общинската пътна мрежа."

Агенцията за борба с градушките няма задължение да информира гражданите, обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов. Информацията от трите радарни станции на Агенцията автоматично се изпращат до Военно- въздушните сили, Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение",  "Гражданска защита" и Националния институт по метеорология и хидрология. Тези институции виждат веднага информацията, с която разполага Агенцията."Наш приоритет е да защитаваме земеделските култури на територията на Република България в силно градобитните райони Видин, Монтана, Враца и Плевен за Северна България и за Южна България Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В абсолютно реално време ние предаваме данните на съответните институции, но те с тази информация какво правят не мога да кажа, тъй като това не е в моята компетентност", каза за Радио ВИДИН инж. Николай Николов.

Водата от два местни водоизточника край Враца не е годна за пиене. Това са популярните чешми до река Лева и тази над басейна "Лидо Венеция" при село Згориград. Водата, която тече от тях, е показала трайни отклонения от нормите- категорични са от Регионалната здравна инспекция във Враца. Служители от общинска администрация поставиха предупредителни табели с надпис "Водата не е годна за пиене" на чешмите. Общо 12 проби са взети от двата водоизточника и от т. нар. "трудовашка чешма" от началото на годината. Физико-химичен и микробиологичен анализ е извършен на водата. Целта е била да се установи качеството й, поради масовото потребление от тези водоизточници. Пробите от чешмите до река Лева и над басейна "Лидо Венеция" са показали трайно наличие на коли форми, което не съответства на наредбите на Министерството на здравеопазването на качествена за пиене вода. Регионалната здравна инспекция е изпратила писмо с резултатите до Община Враца и предписание местата да се обозначат с табели, което е направено.

Общинският съвет в Белоградчик взе решение кметът Борис Николов да внесе заявление за безвъзмездна финансова помощ за залесяване на 168 ха неземеделски земи. Залесяването  и възстановяването на горски територии е част от Програмата за реализация на плана за развитие на Община Белоградчик. Така ще се разкрият и нови работни места, каза кметът Борис Николов. "На първо място- ще имаме разкрити над 150 - 200 работни места, ниско квалифицирани. Втората придобивка е, че след години нашата община ще има една много качествена дървесина на ниска цена, на лесни, достъпни места. Още повече, че общината не инвестира нито стотинка от общинския бюджет."

Започна ремонтът на част от пътя Брегово-Косово. Това е входният пътен участък на бреговското село, който е в много лошо състояние. Средствата за ремонта са в размер на 10 хиляди лева, каза кметът на община Брегово Милчо Лалов: "За този четвъртокласен път са предвидени от поименния списък 54 хиляди лева, от които 10 хиляди ще заделим за това място, което е в най-лошо състояние... От 1 септември ще се асфалтира друга отсечка  на входа на Делейна за още около 3 километра, фирмата ще закърпи някои пропадания между Косово и Делейна , след това между Делейна и Тияновци, и ще започне да закърпва отсечката от разклона за Брегово до центъра на село Калина." Кметът съобщи, че предстои изработването на проект за цялостен ремонт на пътя Брегово-Ракитница-Косово-Делейна-Калина.

Все още има свободни места в профилираните паралелки за обучение след VІІ клас, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието във Враца. След второ класиране свободните позиции са 73. Списъците бяха изнесени днес, а най-много незаети места има в класовете за засилено обучение по компютърна техника и технологии. Според просветното ведомство във Враца, има намаление на свободните позиции в сравнение с незаетите места след първо класиране, когато празни останаха 89 места. От инспектората напомниха, че от 11 до 15 юли тече срокът за подаване на документи за трето класиране. Резултатите от него трябва да станат готови на 17 юли. От следващия ден, 18 юли до 21 юли тече записването. И още една важна дата за бъдещите гимназисти и техните родители- на 22 юли ще се обявяват свободните места. След тази дата до 28 юли директорите на училища определят как ще стане записването за свободните места, а в последния ден от юли- 31-ви, трябва да бъде утвърден осъщественият план-прием.

Училищата от Област Враца се включиха в националната инициатива "Осинови паметник". Всяко учебно заведение е избрало от предварително изготвен списък да осинови паметник, за да се популяризира инициативата и в област Враца. Списъкът е подготвен от общинските кметове и директора на Регионален исторически музей- Враца Илия Стоянов, по искане на областния управител на Област Враца инж. Венцислав Василев. Целта е всяко училище да си "осинови" военен паметник, на територията на съответната община, за който да се грижи, да го поддържа в чист и прилежен вид, както и периодично да поднася цветя.

Областният информационен център (ОИЦ) Видин представи пред общинари в Белоградчик как се подготвят проекти по електронен път. Темата, която бе представена пред представителите на общинската администрация, бе "Електронно кандидатстване чрез Информационната система за управление и наблюдение". Управителят на ОИЦ Мариела Савкова показа структурата на информационната система.

Предложение си за доставка на съвременно високотехнологично енергоспестяващо LED оборудване за улично осветление представи фирма в Плевен. Оборудването е предназначено за подмяна на съществуващите улични осветителни тела, инсталирани на териториите на съответните общини, повечето от които са физически и морално амортизирани. То съответства на действащите в Европейския съюз технически стандарти и изисквания. Проектът, който беше представен в Плевен е озаглавен "Реконструкция и модернизация на селищни системи за улично осветление за сметка на доставчика на оборудване с последващо изплащане на инвестицията от реализирани икономии".

Приключи Шестият Симпозиум по скулптура, организиран на всеки две години от Община Мездра със съдействието на предприятието за добив и обработка на скално-облицовъчни материали "Хемус - М". В тазгодишното издание на биеналето се включиха шестима български скулптори от различни поколения, които в продължение на един месец твориха на свободна тематика. Изработените по време на симпозиума пластики и композиции от бял врачански камък бяха експонирани в пешеходната алея на бул. "Стамболийски", в зелените площи срещу общинския пазар. С тях монументалната Галерия на открито, оформила се по протежение на най-дългата мездренска улица, се обогати с още 6 скулптурни творби (от изток на запад): "Танц"/ Иван Стоянов (Ямбол), "Мисли"/ Радослав Мъглов (Сливен), "Пробуждане"/ Наско Настев (Стара Загора), "Вечерен звън"/ Красимир Яков (Плевен), "Симбиоза"/ Стоян Заваринов (Пловдив) и "Сега и завинаги"/ Арсен Арсенов (Монтана). Галерията на открито, изграждането на която започна преди десет години, вече включва 36 скулптури от 28 автори.

Национален музей параход "Радецки" прекрати курсовете си в акваторията на река Дунав, информира директорът Людмила Дамянова. Причината плавателният съд да остане на котва в козлодуйския лиман е ремонт на експлоатационната му част. Датата, на която круизите ще се възстановят, не е ясна, но се предполага, че това ще се случи най-рано през есента. Въпреки това, корабът остава отворен за посещение като музей, като работи всеки ден от 9 до 18 часа, без обедна почивка.

Осем деца и младежи от врачанското село Бърдарски геран са на лагер в Българската къща в град Липова, Румъния. Престоят им там започва от днес и ще продължи до 17 юли. Лагерът е за деца от танцовите състави на банатските български села в Румъния, България и Сърбия. Кметът на Бърдарски геран Светлана Караджова ще придружи младите танцьори. "Благодарение на Никулае Мирковичи, българският депутат в румънския парламент, децата ще имат възможност да се опознаят, да учат танците на другите, да спортуват, да се забавляват заедно, а най-вече да говорят на банатския български диалект, който е общият им език, да изучават историята и културата на общността. Контактите, които ще създадат, да бъдат основа за продължаване на живата и действена връзка между банатските българи в трите държави през годините", разказа за посещението Светлана Караджова.

"Билет за Рая" е заглавието, което Драматичен театър- Монтана ще предложи на своите зрители в паузата на Световното първенство по футбол между полуфиналите и финалите. Режисьор на постановката е Минчо Събев. Спектакълът е по пиесата на Уили Ръсел "Шърли Валънтайн". Ирина Константинова е в главната роля. Тя е добре позната на театралните почитатели в града. Актрисата от няколко години не се изявявала на местна сцена. "Билет за Рая" е спектакъл за любовта, за срещите и разделите, за бляновете и разлъките, за сбъднатите мечти и за разочарованията от тях, за надеждата и реалността…- разказват от театъра в Монтана. "Билет за Рая" е историята на Шърли Валънтайн, историята на една жена, историята на една мечта. Интересно е решението на режисьора публиката да бъде настанена на сцената по време на представлението." Спектаклите на "Билет за Рая" са на 10 и 11 юли от 20:30 часа на сцена "Английски двор" на Драматичен театър Монтана.

Симфониета Враца ще закрие сезона с концерт на изявени таланти от Нов български университет и Националната музикална академия "Панчо Владигеров". Гост-диригент е Деян Павлов. Концертът е в Градска концертна зала от 19 часа.

Посланикът на Кралство Белгия у нас Нейно превъзходителство Аник Ван Калстър пристига утре на официално посещение в Община Плевен. Програмата включва среща с кмета Димитър Стойков и неговия екип, посещение на Панорама "Плевенска епопея 1877-78 г." и Художествената галерия  "Дарение Светлин Русев".

Утре, на откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" във Видин концерт ще изнесат сръбските рок групи "Night Shift" и "Dok 7" от Ниш, която е и един от победителите на зайчарската "Гитариада".
Концертът е част от фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" и е организиран от Община Видин, съвместно с "Гитариада" - Зайчар. Началото на концера е 21 часа. На сайта на "Гитариада", който е едно от най -мащабните рок събития в западната ни съседка, също е публикувана информация за концерта, като промо турне на 48-то издание на "Гитариада"-та.То продължава след Видин с още 5 концерта в Сърбия. 48-то издание на "Гитариада"-та започва там на 30 юли и ще продължи до 2 август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54