Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Николай Иванов: "Който харчи разумно, не е застрашен от фалит"

Снимка: Жоро Александров
От демократичните промени през 1990 година до днес град Враца е имал осем кметове. Последните местните избори, проведени през 2011 година, са спечелени на втория тур с 52,94% от независимия кандидат Николай Иванов.

Врачанският градоначалник
заявява, че общинският бюджет не е на червено и в него има достатъчно средства за предвидените до края на годината дейности.

"Балансът в средата на годината показва, че който харчи разумно, никога не е застрашен от фалит. През изминалите 2 години- 2012 и 2013 година, със спазването на строга бюджетна дисциплина успяхме да постигнем такова темпо, че да нямаме просрочени задължения и без да имаме притеснения, свързани с нашите разходни отговорности. Голямата ни задача е осигуряването на собствените приходи, тъй като държавната отговорност се спазва. Към този момент- в края на шестмесечието, ние нямаме никакви сериозни проблеми. Разплащаме се навреме с доставчици и контрагенти и изпълняваме и тези социални отговорности, които обикновено са най-тежката част във всеки публичен бюджет"
, допълва кметът.

Ако има притеснения от финансово естество, те са свързани с изпълнението на големите проекти с европейски пари, които трябва да се съфинансират от местната управа или е необходимо да се допълват със средства, казва още Николай Иванов и подчертава:

"През следващите години ще се сблъскваме с един проблем- съфинансирането или осигуряването на местни средства за дофинансирането на проекти по европейски програми най-общо казано. Знаете, че Враца е на едно от първите места по този показател, но става все по-трудно намирането на средства, за допълване на необходимото за тези проекти. Но този проблем ни поставя пред ежедневната тревога да осигуряваме достатъчно средства в наличност, за да финансираме дейностите. По бюджета положихме много усилия, за да стигнем към настоящия момент, в който нямаме просрочени задължения"
.
СнимкаДългоочакваният ремонт на врачанските улици вече набира скорост. Засега се очаква да бъдат обновени само част от тях, но благодарение на усилията на местната власт и финансовата подкрепа на правителството, което отпусна 7 000 000 лева по програмата за развитие на регионите, във Враца най-после ще има нормални за движение градски улици. Началото на ремонта беше съпроводено с проливен дъжд, но се оказа, че водата, която се изля от небето, помага за рехабилитацията. Така поне каза кметът Николай Иванов:

"Дъждът в момента ни помага, тъй като първите дейности са фрезоване на стара настилка и почистване на платната. Ремонтът на улиците наистина ни тръгна по вода"
.


Основен ремонт на улиците във Враца не е правен отдавна. Според едни- това не се е случвало от 25 години, а според други - от 35. Факт е, че придвижването по улиците в града под Околчица е ад както за шофьорите, така и за пешеходците, признава и кметът Николай Иванов:

"Това е една задача и един ангажимент, който хората чакат отдавна да бъде изпълнен. За това получихме много сериозна подкрепа от правителството, което отпусна 7 000 000 лева. Проблемът с улиците във Враца е огромен и градът заслужаваше тази подкрепа от кабинета". Врачани трябва да се заредят с търпение, тъй като основното преасфалтиране на улиците в града се извършва през лятото и ще върви паралелно с дейностите по проекта за водния цикъл, напомня кметът:

"Успяхме навреме да стартираме, защото имахме пълна проектна готовност, навреме проведохме и обществените поръчки. А вече започваме тази мащабна дейност- това се случва в най-подходящото време за работа (през лятото- б. а.). Крайният резултат от всичкото това е, че Враца ще има нови големи улици и булеварди, с нови асфалтови настилки и тротоари, което ще облекчи не само трафика в града, но и хората, когато се придвижват по улиците".

село Нефела, снимка: Официален сайт на с. НефелаКметът на Враца Николай Иванов не скри удовлетворението си и от решението на Върховния административен съд (ВАС) да запази статута на село Нефела и да отхвърли предложението за превръщането на населеното място в квартал на Враца. В петък, на 13 юни, стана ясно решението на 5-членния състав на ВАС, което е окончателно и не подлежи на повече обжалвания. По този повод градоначалникът, който оспори смяната на статута още в първите дни на мандата си, коментира казуса:

"Няма да крия, че съм удовлетворен, защото от първите дни на управлението си знаех, че село Нефела няма потенциала да стане квартал на Враца. Може би предложението за това е имало политически мотиви, то е реализирано в предходния мандат. Радвам се, че спорът приключи по начина, по който очаквахме". Сагата с евентуалното отделяне на село Нефела започна в последния ден на предишното правителство, оглавявано от Бойко Борисов, което издаде решение за присъединяването на населеното място към Враца като негов квартал. Административната промяна беше предизвикана от подписка на една четвърт от хората в селото. Кметът на Враца Николай Иванов оспори промяната, а на 13 юни съдебният спор приключи с това, че Нефела остава едно от селата в общината.

Цялото интервю с кмета на Враца Николай Иванов чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26