Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юли 2014 година

Краткотраен силен дъжд валя днес във Видин
Снимка: Полина Тодорова

Валежите, паднали в област Видин тази нощ са много под количеството, което може да предизвика поражения. Видин е сред седемте области, за които беше обявен жълт код заради опасност от интензивни превалявания. В метеорологичните станции в областта са отчетени  валежи между 0,8 и 2,6 литра на квадратен метър, съобщи ръководителят на Хидрометеорологичната обсерватория във Видин Таня Илиева. "Специално за нощес валежите не са били силни. Като количество не са били големи- до 2, 5 литра на кв. метър. Най-силни са били в Димово- 2,6 литра. Иначе валежите, отчетени от метеорологичните станции в областта, варират между  0,8 и 2,6 литра на кв. м. По принцип код "жълто" се обявява за очаквани валежи над 20 литра за денонощие. При нас кодът е бил предупредителен"-каза ръководителят на Хидрометеорологичната обсерватория във Видин Таня Илиева. За утре също се очакват валежи. Максималните температури ще са по-ниски. В неделя преваляванията ще спрат.

Над 10 000 декара с есенници и пролетници в Монтанско са засегнати от градушката във вторник. Заявления за 100 % пропаднали площи са подадени в областната дирекция "Земеделие". Специална комисия ще огледа щетите и ще прецени степента им. 3 000 декара с пшеница и 2 500 декара със слънчоглед са заявени до момента в община Монтана. Голям земеделец е подал информация, че са унищожени 5 000 декара с пшеница в района на селата Мърчево и Владимирово. Градушката падна във вторник привечер, като засегна основно Монтана и селата от община Бойчиновци- Мърчево и Владимирово. От областна дирекция "Земеделие" в Монтана очакват да получат още заявления от земеделци за пропаднали площи. Жътвата в по-голямата част от област Монтана е спряла към момента заради падналите дъждове в последните дни.  

Лекарите във Видин подкрепят исканията на колегите си от страната за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи за Радио ВИДИН председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Борислав Милчев. Медиците настояват за бърза актуализация на бюджета на НЗОК. "Ние сме една от колегиите, която още в началото на миналата година излезе с желание за ефективен протест точно поради това, че очаквахме да се случи това, което се случва в момента." Забавянето на плащанията води до по-ниски доходи. Лекарите настояват това, което са си заработили, да го получават в пълен обем.

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин преведе днес парите за надлимитната дейност на болниците за април. Последното плащане на Касата към двете болници във Видин и Белоградчик е в размер на 541 184 лева. На областната МБАЛ "Света Петка" са преведени още над 13 хиляди за интензивно лечение, както и средства за медицински изделия. Парите за лечебното заведение са за извършената дейност през месец май. Неплатените средства към двете болници в областта са 87 908 лева, съобщиха от РЗОК Видин. От тях 76 183 лева на  МБАЛ "Св. Петка" и 11 725 лева на МБАЛ "Белоградчик". Частта от дейността, която все още не е платена на областната болница в град Видин е 1,92% от плащанията на Касата, допълват от здравната институция. Районната здравноосигурителна каса във Видин съобщи още, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК, за да се гарантира заплащането на лечението на здравноосигурените български граждани.

Посланикът на Китайската Народна Република в България Негово Превъзходителство Уей Дзинхуа посети АЕЦ "Козлодуй". Дипломатът изрази надежда, че това посещение ще допринесе за сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете страни. 20 ядрени енергоблока  се експлоатират в момента в Китайската Народна Република, а други 28 са в процес на изграждане. Изпълнителният директор на централата в Козлодуй Иван Генов отбеляза, че това е първото посещение в АЕЦ на китайска делегация от толкова високо ниво.

Ревизори от Националната агенция за приходите ще следят заедно с останалите инспектори от НАП за данъчни нарушения в търговските обекти, ще проверяват за отчитане на оборотите и издаването на касови бележки. Те ще продължат да се занимават с основната си работа- извършване на ревизии, а проверките за касови бележки ще правят в извънработно време и в почивните дни. Близо 200 търговци ще бъдат проверени до края на годината в област Видин. Данъчните отчитат спадане на оборотите след определен час от деня, обясни Милена Борисова, главен експерт във видинския офис на приходната агенция. "Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП периодично дава данни за спад на оборотите на определени групи търговци след 17,30 ч. в делничните и през почивните дни. Според звеното за данъчен контрол на НАП подобно поведение е резултат от очакването, че в тези периоди не се извършват проверки. По тази причина голяма част от контролния ресурс на приходната агенция ще се съсредоточи във вечерни и проверки през уикендите." 22-ма инспектори по приходите се включват в проверките във Враца. 

Започна приемът на документите за трети етап на класиране след VII клас в област Видин. Подаването на документите ще става на датите 11, 14 и 15 юли в ОУ "Иван Вазов" в областния град, от 9 до 17 часа. Резултатите от третия етап на класиране ще излязат до 17 юли, каза за Радио ВИДИН старши експертът по организация на средното образование в Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Боянка Никова. Свободни места има в 11 паралелки в областта. Това са две паралелки в ГПЧЕ "Йордан Радичков"-Видин, две паралелки в ПМГ "Екзарх Антим 1"-Видин, по една паралелка в СОУ "П.Р.Славейков"- Видин, СОУ "Христо Ботев"-Белоградчик, ПГТ "Михалаки Георгиев"- Видин, ПГ "проф. д-р Асен Златаров".  Всички данни са изнесени и на сайта на РИО.

Подмяна на подовите настилки в част от класните стаи на СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин ще бъде извършена през лятото. Ще бъде закупена и нова техника, съобщи директорът Венцислав Станев. Плановете са за плазмени телевизори във всяка класна стая за онагледяване, за интерактивни методи, за използване на електронни учебници, презентации. Санитарните възли също ще бъдат ремонтирани.

Завърши ремонтът на пътя между врачанските селата Драшан и Камено поле, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Запълването на дупките по 10-километровото трасе излезе на ведомството 99 000 лева. Благодарение на ремонта обаче, хората ще могат да разчитат на най-късия възможен път за живеещите в общините Мездра, Роман и Бяла Слатина, тъй като доскоро участъкът беше изпълнен с 10-15-сантиметрови дупки. Лошият път предизвика хората от Камено поле и Драшан да заплашат с блокиране на шосето, ако до лятото не бъде ремонтирана 10-километровата отсечка. Някои от местните видяха ремонт на шосето за първи път от 30 години насам.

Измерване на диабетното стъпало ще се проведе на 15 юли, вторник в Ново село. Прегледът ще се извърши в Клуба на пенсионера, в сградата на Общината и ще започне в 10 часа. Измерването е безплатно. Хората с повишена захар получават диетични храни, препоръчвани от лекарите, на всеки две години чрез асоциацията. Такива пакети са раздавани през 2013 г., а тази година 25 социално слаби диабетици са получили помощ във вид на храни от Българския червен кръст. Безплатни противогрипни ваксини се разпределят между членовете всяка есен. И тъй като количеството им е по-малко от броя на членовете, ръководството се опитва да редува ползвателите, а на останалите се раздават безплатни витамини, които да подпомагат организма в борбата срещу вирусните заболявания през зимата. Два профилактични прегледа са проведени през годината. 15 човека са ползвали безплатен преглед за измерване на костното вещество. 


В добро здраве и с настроение днес баба Сева Кепрова от врачанското село Лиляче посрещна гости за 100-ния си рожден ден, съобщи Даниела Хитова от Община Враца. Дворът и улицата до къщата й се изпълниха с хора, дошли да я поздравят. От името на кмета на Враца поздравления поднесе секретарят Иван Жеков. Благопожеланията от името на кмета бяха придружени с букет цветя и кошница с плодове. Първият поздрав бе от най-малките жители на селото, които пяха и танцуваха за баба Сева. После се изви дълга опашка от съселяни и роднини.

Снимка: РИОСВ ВрацаЕксперти от  Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца спасиха след сигнал две малки птички от вида Черношипа ветрушка (Falco tinnunculus). Птиците са намерени в безпомощно състояние, паднали от гнездо, в което се е намирало в силоз на зърнобазата в града. Черношипа ветрушка е птица, защитена от Закона за биологичното разнообразие, като отглеждането в домашни условия, както и задържането в плен, е забранено. Намерените птички  са изпратени към Спасителен център за диви животни в Стара Загора, където ще бъдат отгледани и пуснати в природата.

Изложба от творби на участници в пеленера по  живопис и концерт на рок групи от Сърбия са включени в програмата на провеждащия се във Видин фестивал на изкуствата "Дунавски вълни" за тази вечер. Изложбата ще е от 19 часа пред галерията в Крайдунавския парк. Над 50 деца са участвали в пленера, съобщи старши експертът "Култура" в Община Видин Силвана Сюлейман. "След това продължаваме с нещо много интересно, отново в рамките на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" - на видинска сцена от 21 часа ще можем да чуем две много популярни рок-групи от Сърбия. Първата група е "Dok 7", а другата е "Night shift", уточни тя. Групите от Сърбия, които гостуват, са победители от миналогодишната "Гитариада". В рамките на фестивала "Дунавски вълни" Община Видин започва сътрудничество с организаторите на събитието в Сърбия. Утре от 11 часа пред спортната зала концерт ще изнесат самодейни състави от региона, съобщи още Силвана Сюлейман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54