Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли последствия от забавените плащания по проектите на ОП "Околна среда"

Ще зацикли ли работата по водния цикъл в Северозапада

От МОСВ се надяват до края на месеца плащанията да бъдат възобновени

Враца
Снимка: Жоро Александров

Въпреки спирането на плащанията по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) на Европейския съюз (ЕС), работата по интегрирания проект на водния цикъл във Враца продължава. Това е най-големият подобен проект в сектор "Води" на ОПОС. Работата по него започна в края на 2012 година и трябва да завърши през януари 2016 г. Подмяната на около 70 километра водопровод и канализация, изграждането на пречиствателна станция и рехабилитация на стоманобетонния водопровод от язовир "Среченска бара" струват повече от 138 милиона лева. Каква е ситуацията с днешна дата- обобщава кметът на Враца Николай Иванов пред сътрудника ни Жоро Александров:

"Знаете, че програмата е спряна. Първоначално ръководството на оперативната програма и Европейската комисия си бяха дали срок от 3 месеца за преглед на дейностите по нея. Тази проверка обаче продължи много по-дълго.

Междувременно Министерство на финансите спря да изплаща от държавния бюджет верифицирани разходи по програмата, така че в момента финансирането е спряло тотално. Въпрос на възможности на всяка община е как да продължи да финансира дейностите.

Очаква се всеки момент да излезе решение на Европейската комисия по тази оперативна програма. Ние нямаме информация какви разговори се водят в съответната институция…"


Снимка: Жоро АлександровНа този етап е ясно, че е внесен докладът за направените корекции след забележките на управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Кметът на Враца заяви, че:

"В много общини вече е спряло изпълнението на тази програма, но при нас още не е."

Община Враца има сили да издържи в това положение още около месец. Ако не се реши въпросът с финансирането, водният цикъл може да спре в началото на август, прогнозира още градоначалникът Николай Иванов:

"Срокът зависи от това кога ще бъдат подготвени за плащане следващите сертификати и кога ще бъдат проверени. Но според мен, ако въпросът не се реши своевременно и не започне захранването със средства на оперативната програма, можем да издържим още около месец… Макар че вече има надежди, започна преглед на документи за верифициране (не само от община Враца), което ни дава надежди, че нещата ще се нормализират."

От Министерството на околната среда и водите отчитат подобряване на дейностите по Оперативна програма "Околна среда" и се надяват в най-кратки срокове плащанията и действията по програмата да бъдат възобновени.

Заради забавените пари, работата по водния цикъл в Монтана има реална опасност да спре и градът да остане разкопан. Проектът там е свършен едва на половина, а крайният срок за изпълнение е септември. Проектът по водния цикъл на Монтана стартира през лятото на миналата година и е за близо 54 милиона лева. От три месеца обаче плащанията на държавата към фирмата-изпълнител са спрени.

"Известен срок тези плащания се поеха от държавния бюджет, като се надяваха, че тези пари ще бъдат преведени от Европейската комисия, но това не се случи и затова държавният бюджет спря да плаща", каза Румен Ангелов- ръководител на проекта пред сътрудника ни Биляна Борисова.

В момента изкопните работи и полагането на новите тръби за ВиК и канализация са спрени. Работи се само по възстановяване на вече разкопаните улици, но и това може да спре до дни.

"При продължаващо нефинансиране, те просто няма как да издържат финансово, защото участват и в други водни цикли, къде също имат проблеми с финансирането, което означава, че техните резерви са крайни", допълни Румен Ангелов.

Първа копка на водния цикъл в Монтана, снимка: Радио ВИДИН АрхивЖителите на Монтана, също са притеснени, че градът може да остане разкопан:

"Лошо е, ако останат в това състояние, защото и коли... всичко се разбива... Въобще не виждам надежда, поне в близките 3-4 години не виждам да се оправи този град."

От Министерството на околната среда и водите отчитат сериозен напредък и подобряване на системите за управление и контрол по програмата и се надяват до края на месеца плащанията да бъдат възобновени. Досега неизплатените средства към общините по "Околна среда" са в размер на 465 милиона лева.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00