Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Мездра се отличиха на Вазовите празници в Сопот

2
Снимка: Стефан Генов

Ученици от СОУ "Иван Вазов" в Мездра взеха първа награда на викторина по време на Вазовите празници в Сопот. Честванията са посветени на делото, живота и творчеството на Иван Вазов, и 120-годишнината от публикуването на романа "Под игото", като самостоятелно издание. Кристиян  Илиев, Цветослава Ивова, Виктория Николчова,  Мария Христева и Георги Каменов, с класен ръководител Павлинка Левичкова се класираха първи в тематичната викторина "По стъпките на Вазов и неговите герои". Останалите отбори бяха от  ПМГ "Ив. Вазов" Димитровград, СОУ "Ив. Вазов" гр. Стара Загора и  СОУ "Ив. Вазов" гр. Сопот.

Участниците се състезаваха в четири кръга. Домакините и гостите бяха впечатлени от презентацията на мездренските ученици. Освен грамотите, победителите получиха и оригинални подаръци.

"Освен еуфорията от отличното представяне, всички ние преживяхме незабравими мигове в града на  Вазов, докосвайки се до магията на възрожденския дух на подбалканския градец"- разказа Мария Христева. Учениците са от Х "б" клас, профил "Чуждоезиков" на училището в Мездра.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жители на видински общини получиха техническа помощ за достъп до еЗдраве

260 души са получили подкрепа за достъп до мобилното приложение еЗдраве по време на изнесените пунктове, организирани от Регионална здравна инспекция Видин. Пунктовете са част от кампанията на Министерството на здравеопазването за популяризиране на приложението и осигуряване на достъп на гражданите до здравните им досиета и възможността това да се..

публикувано на 23.09.24 в 17:45

"БСП - Обединена левица" представи във Видин листата си за предстоящите избори

Коалиция "БСП - Обединена левица" представи листата си с кандидати за народни предствители в 5-ти изборен район - Видински, за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Водач е адвокат Стефан Стефанов. "Българските граждани живеят в условия на несправедливост и несигурност за утрешния ден. Налице е разпад на държавността и..

публикувано на 23.09.24 в 17:19

Мъж е в тежко състояние след катастрофа край Студено буче

47-годишен мъж от Враца е в тежко състояние, а за живота му има опасност след пътен инцидент, станал вчера по обяд на северния път Монтана – Видин, край село Студено буче, съобщиха от полицията. Мъжът е настанен в монтанската болница. Той е с травма в областта на корема и с разкъсвания на вътрешни органи. Лекарите се борят за живота му...

публикувано на 23.09.24 в 14:35

Пожар отне живота на двама души в ломското с. Замфир

Пожар, станал в къща в ломското село Замфир, отне живота на двама души. Предполага се, че телата са на живущите на адреса. Малко преди 8 часа, вчера сутринта, в полицията в Лом е получен сигнал за горяща къща в село Замфир. Едноетажната кирпичена къщата е напълно изгоряла. Разследващите установили, че пожарът е възникнал вследствие небрежност. Под..

публикувано на 23.09.24 в 13:22

Спират водата в шест села и част от Видин заради строителни дейности

Част от Видин и шест села от общината ще бъдат без вода този вторник, 24 септември, съобщиха от водоснабдителното дружество. Поради извършване на строително-монтажни работи - изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и монтаж на спирателен кран, на обект „Реконструкция на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“..

публикувано на 23.09.24 в 12:42

Фестивал на любителските театри започва в Лом

Фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка започва днес в Лом. До неделя 15 колектива от цялата страна ще играят на сцената на Народно читалище "Постоянство 1856". Театрални състави от цяла България са заявили участие в традиционния фестивал на любителите на името на Кръстьо Пишурка в Лом. До края на седмицата, на сцената на читалище..

публикувано на 23.09.24 в 11:19

Наградиха пожарникари и доброволци, спасили от пожар видинското село Гюргич

Пожарникари и доброволци бяха наградени за професионализма и справянето им с огромния пожар, бушувал през лятото в землището на видинското село Гюргич.  Приветствие направи кметът на населеното място Бойко Младенов: "Гордеем се с вас и затова присъствате днес в нашето любимо село. Вашият дълг, който вие изпълнихте като огнеборци и..

публикувано на 23.09.24 в 09:10