Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 юли 2014 година

Снимка: Полина Тодорова
Двойно повече заявления за пенсиониране са подадени в Монтана. Причината- "замразяването" на пенсионната възраст. За първите шест месеца на тази година са подадени 1255, с 523 повече от миналата година, отчете директорът на Териториалното поделение на НОИ в Монтана Ивайло Георгиев. 32 фирми са предали ведомостите за заплатите на работниците си, тъй като са преустановили дейност. Те са с три повече в сравнение с периода януари - юни за 2013 година. "През първото полугодие на тази година са приети 1 566 броя заявления от граждани за издаване на документи за осигурителен стаж и доход на закрити и прекратени осигурители, чиито ведомости се съхраняват при нас"- уточни Ивайло Георгиев.

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение, с което се предоставя възможност за допълнително сключване на договори над бюджета по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. По този начин ще бъдат подпомогнати земеделски производители за изпълнение на различни видове инвестиции, което ще благоприятства модернизирането на техните стопанства и повишаването на конкурентоспособността им. Възможността за сключване на нови договори през 2014 г. ще доведе и до ускоряване на усвояването на средства по Програмата.

Почти 5 000 000 лева са постъпленията от данъци в община Враца за първите 6 месеца на 2014-а година, съобщиха от местната управа. Събраната сума от такси и налози е с 600 000 лева повече от постъпилите пари от същия период през 2013-а година. Точният размер на събраните приходи от местни данъци и такси е в размер на 4 877 813 лева, което прави 70% от годишния план, уточняват от Община Враца.

В Плевен започна монтажът на новите стълбове и осветителни тела на територията на централната пешеходна зона, която се ремонтира основно, съобщават от общинската пресслужба. За пешеходните алеи и зоните на отдих са предвидени 78 бр. 4-метрови стълбове и енергоефективни осветителни тела с модулни светлодиоди LED 50W.  Светлодиодите са с живот над 50 000 часа. Всеки от тях има монтирана специална оптична леща, осигуряваща необходимото за осветителните тела светлоразпределение. Новите стълбове са с вградено елтабло и миниатюрен предпазител. Освен тях ще бъдат използвани и съществуващите 20 бр. 16-метрови стълбове. Осветителните тела са с рефлектор с тясно и широко светлоразпределение и защита от заслепяване. От Общината допълват, че е започнал монтажът и на 72 прожектора за вграждане в земя в района на Параклис мавзолей %Св. Георги Победоносец". Прожекторите  могат да се регулират и насочват в две равнини.

Над 20 000 лева ще получи Община Берковица от отпуснатите от правителството допълнителни разходи в размер на 28 млн. лв. за бедствия и аварии. Средствата бяха одобрени с Постановление №180 от 3 юли 2014 г. за одобряване на допълнителни разходи за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Средствата за Община Берковица ще бъдат използвани за: преодоляване на последиците от вредно въздействие на води в местността "Раковица", болницата в Берковица, с. Слатина, с. Ягодово и за аварийно прокопаване на отводнителен канал- с. Боровци; изграждане на отводнителен канал и възстановяване на ул. "Криви рог" в Берковица, възстановяване и укрепване на отводнителен канал в берковския квартал "Заряница"; възстановяване и укрепване на подпорна стена на ул. "Кокиче", кв. "Беговица" в града. Постоянно наблюдение е организирано за язовирите и речните корита на територията на Община Берковица. Повишена е готовността за предприемане на спешни и неотложни мерки при евентуални поройни дъждове, силни ветрове и гръмотевични бури. Общината апелира към хората да сигнализират за непочистени отпадъци, строителни материали и дървета в коритата на реките, които затрудняват проводимостта на водата. Гражданите могат да подават сигнали на телефона на дежурния в местната администрация- 88-418 и 0885 11 90 56.

В селата Гюргич и Плешивец в община Ружинци, които пострадаха преди два месеца най-тежко от наводнения от поройни дъждове, започват ремонт на пропаднали мостове и водостоци. Средства за ремонт са отпуснати за четири проекта, каза за Радио ВИДИН кметът на Община Ружинци Венцислав Ванков, като уточни, че голяма част от нанесените поражения в селата Гюргич и Плешивец вече са отстранени.

Строителството на нов граничен контролно-пропускателен пункт при село Салаш, община Белоградчик и Ново корито, Сърбия ще бъде открито в събота, съобщиха от община Белоградчик. Церемония по откриването на строителните дейности ще е по време на традиционния международен събор при прохода "Кадь боаз", който се провежда от 18 до 20 юли. Едновременно с изграждането на граничния пункт започва и строителството на пътя до прохода "Кадъ Боаз". В началото на юли тази година Агенция "Пътна инфраструктура" подписа договор с изпълнителя на рехабилитацията и новото строителство на пътен участък от 5 км от с. Салаш до границата с Република Сърбия. Стойността на договора е 2,9 млн. лв., а средствата са осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството. Новият път ще осигури транспортната връзка към граничния контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница при Салаш-Ново корито.

Приключва ремонтът на сградата на кметството в село Гара Орешец, община Димово. Почти готов е и асансьорът, който ще осигурява нормален достъп на възрастните и хората с увреждания до служителите в администрацията. "Това е първото подобно съоръжение за кметства в област Видин", каза за Радио ВИДИН кметът на селото Костадин Филипов. Проектът е по Програмата за развитие на селските райони и предвижда ремонт на покрива, вътрешно саниране, изграждане на асансьорна шахта и монтиране на слънчеви колектори на сградата, допълни кметът.

Общинският съвет в град Кула ще награди с грамота и парична награда четиримата отличници от 12 клас на СОУ "Васил Левски" в града. Зрелостниците, които ще бъдат отличени са Вилияна Йончева Ваньова, Николай Ивов Иванов, Цанимир Людмилов Цанков и Цанислава Цветанова Цанкова. Награждаването ще се състои на 19 август, когато е празникът на Общината.  Класната ръководителка на 12 клас Илонка Стоянова Тодорова, както и преподавателката по история и цивилизация Светлана Тодорова Гергова, също ще бъдат отличени за постигнатите отлични резултати на учениците през целия цикъл на обучение.

Малко над 19% от посевите с пшеница във Врачанска област вече са ожънати, съобщиха от областната служба по земеделие в областния град. Прибрани са над 56 тона зърно, средният добив е 486 кг/дка. Най-висок е урожаят в община Бяла Слатина, където се падат средно по  629 кг от декар. Там са засети и най-много площи с тази култура- 141 850 дка. Средно по 560 кг/дка са добити в общините Хайредин и Козлодуй, а най-ниски са добивите от пшеница в община Роман- 320 кг/дка. В прибирането на пшеницата във Врачанско са участвали 70 зърнокомбайнa.  Единствено в община Криводол все още не е започнало същинското прибиране на реколтата от хлебно зърно. Ечемикът на територията на областта вече е ожънат на 91.97%. Средният добив от декар е 427 кг. Най-високи добиви са постигнати в общините Козлодуй и Хайредин - по 500 кг/дка, а най-ниски са в община Роман - по 300 кг.средно от декар. Реколтата от 44 670 дка маслодайна рапица вече е прибрана. Това е 54.63% от посетите общо в областта 82 770 дка рапица. Средният добив 275 кг/дка, като с най-високи постижения е община Мездра- 360 кг/дка, а с най-ниски е община Мизия- 250 кг/дка.

Покривът на сградата на Драматичен театър "Драгомир Асенов" в Монтана се нуждае от спешен ремонт. Подът на сцената, осветлението и още куп неща са за подмяна, съобщи на пресконференция директорът Любомир Бояджиев. Ремонт на театъра в Монтана не е правен от 1977 година. Единствено 150 хиляди лева е отпуснало министерството на културата, по времето на Стефан Данаилов, за подмяната на отоплителната система. За ремонт на покрива са необходими 60 хиляди лева. Собствеността на сградата на Драматичен театър "Драгомир Асенов" в Монтана е публично държавна. За да се предвидят и вложат пари за ремонт, е необходимо да се деактува в публично общинска, уточни директорът на културната институция.

Паралелките в област Видин, с прием след VII клас, са запълнили минимума си от 18 ученици, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. Те са 11 на брой. 19 ученици са подали документи за класиране в третия етап, съобщи старши-експертът в Регионалния инспекторат по образование Боянка Никова. Класираните ученици трябва да се запишат на 18 и 21 юли.

Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Криводол проведе турнир по спортен риболов. Състезанието беше част от общинската програма за ангажиране на подрастващите през лятната ваканция. Надпреварата сe проведе край язовир "Агов дол", благодарение съдействието на концесионера Марио Тончев. 12 деца на възраст между 10 и 18 години се включиха в състезанието. Класирането беше извършено индивидуално по грам и брой точки. На първо място се класира Росен Красимиров от село Ракево, на второ - Николай Найденов от Криводол, на трето място Милен Миленов, също от Криводол. Грамотите и паричните награди на победителите и участниците връчи секретарят на комисията Маргарита Петрова. Мероприятието е част от програмата за организиране на летния отдих на учениците от община Криводол и има за цел превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Следващият турнир от програмата е по тенис на маса и ще се проведе на 28 август.

Пето християнско погребение бе открито при археологическите разкопки в местността "Градище" при прохода "Вратцата", съобщиха от пресслужбата на община Враца. Находката е разкрита от археолозите доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова от Регионалния исторически музей във Враца. Гробът е намерен в склона северно от откритата през 2010 г. ранновизантийска църква. Неговото датиране се отнася към времето на българското средновековие. Погребаният мъж е положен съгласно християнския канон по гръб, с кръстосани ръце и ориентация запад-изток. Той е възрастен индивид с височина около 1,80 м. Положен е в специално изградена с ломени камъни гробна яма, покрита с капак от сковани дървени греди, от които са намерени няколко железни гвоздея. Интересен елемент от погребалния обред, показващ практикуването на т. нар. "членовредителство" или "обезвреждане на мъртвия", е поставеният в областта на гърдите, върху сърцето, камък. В две поредни години - през 2011 г. и 2012 г. - при разкопки на същото място бяха проучени общо четири гроба. През това лято археологическият екип и бригада от общо 12 работници ще продължат работата си в участъка над църквата до късна есен. За проучването тази година е Община Враца финансира с 8 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52