Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юли 2014 година

Работници запълваха с пясък дупките по надлеза във Видин днес следобед
Снимка: Полина Тодорова
Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на кмета на община Видин за избор на изпълнител на ремонт на надлеза по булевард "Панония". Процедурата се обжалваше от две фирмите, участвали в обществената поръчка. "Има опасност парите, предназначени за ремонт на надлеза по булевард "Панония" във Видин да бъдат насочени за други обекти, ако до първи септември не бъде сключен договор с изпълнител", съобщи областният управител  Кръстьо Спасов. Обектът е на стойност 2 милиона и 700 хиляди лева и е предвиден за финансиране по Публичната инвестиционна програма на правителството. 14 дни е срокът за обжалване на решението на решението на Комисията пред Върховния административен съд, а след това още месец, за да се произнесе съдът, уточни областният управител. Заради обжалване на процедурата, има опасност да отпадне и финансирането на реконструкцията и модернизацията на 4 километра от отклонението към село Гюргич в община Ружинци. За целта по Публичната инвестиционна програма бяха определени един милион лева. По 12 от общо 14-те обекта на общини в област Видин, предвидени за финансиране по Публичната инвестиционна програма вече се работи, допълни областният управител.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви процедура за избор на изпълнител на рехабилитация и реконструкция на участък 8,5 километра от пътя към Брегово, съобщи още областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Отсечката започва от надлеза на околовръстния път на Видин, а финансирането е за 4, 5 милиона. До 11 септември е срокът за подаване на офертите. Агенцията е обявила и процедурите за проектиране на рехабилитацията на второкласни пътища, които водят към граничните пунктове. За проектиране е възложен и участък от пътя към град Брегово. Проектът е за отсечката след километър 8 841, до където ще бъде извършена рехабилитация на пътя и обхваща трасето до граничния пункт.

Започна ремонтът на третокласния път край белоградчишкото село Гранитово. Участък от него беше разрушен след активизирано свлачище от поройни дъждове през април. Договорът за ремонт е сключен с Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи Любомир Станимиров от Областно пътно управление- Белоградчик. "Пътят за сега е здрав. Не е поддал асфалтът, за разлика от пътя към Орешеския. Там може да се направи същото, но финансирането е друго. Пътят е към община Белоградчик и там пари по-трудно се отпускат."

Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" отмени финансовата корекция от 5 процента или 2,5 милиона лева, наложена на община Монтана по проекта за водния цикъл в края на април тази година. Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков: "Справедливостта възтържествува. Щяхме да заведем дело на Програмата." Кметът припомни, че при всички проверки, направени от одитиращите органи на програмата, не е имало забележки към работата на общината при изпълнението на проекта. Златко Живков заяви, че очаква в близките 10 дни държавата да се разплати с общината по договори за водния цикъл, по които работата е свършена. Той заяви, че е трудно да накара строителни фирми да подменят тръби в Монтана и да асфалтират улици, ако общината им дължи 8 милиона лева за извършена от тях до момента работа.

Областният експертен съвет по устройство на територията във Видин разгледа и прие проект за мониторинг на зоната за застрояване към депото за битови отпадъци в землището на с. Жеглица, съобщиха от пресслужбата на областна администрация. Решението бе взето на заседание на Съвета, ръководено от областния управител на Видин инж. Кръстьо Спасов. Проектът за мониторинг на зоната за застрояване съдържа следните части: инженерно геоложка, геотехника и мониторинг. Авторът на проекта проф. Божидар Божинов изрази становище, че теренът на сметището не представлява активно свлачище и че има необходимия коефициент на устойчивост, за да продължи строителството на новото депо. Членовете на Съвета приеха като извод, че отпада необходимостта от изпълнение на геозащитните мерки, съгласно предварително разрешение, издадено от Министерство на регионалното развитие. Към община Видин бяха отправени препоръки да изпълни проекта за мониторинг и да извърши необходимите наблюдения и обработка на резултатите от изпълнението му; да изготви ново геотехническо райониране, отразяващо направените изводи, и да го представи в министерството на регионалното развитие за получаване на ново предварително разрешение  за строителство.  

Нова осветителна система е изградена в участъка от Речна гара до Колодрума във Видин. Районът е с дължина 800 м. Поставени са 28 метални стълба с 56 енергоспестяващи осветителни тела. Инвестицията е направена с общински средства и възлиза на 38 600 лв. Взетите мерки от Общината бяха породени от зачестили сигнали от граждани, които се разхождат в Крайдунавския парк и преминават по ул. "Дунавска", съобщават от общинската пресслужба. 

Общината във Враца търси кандидат, който да превърне автобусната спирка в село Девене в здравна служба. За целта е обявена обществена поръчка за промяна предназначението на сградата, а прогнозната сума, заделена за целта е 12 500 лева. До 22 юли се събират офертите на кандидатите, съобщиха от местната управа. Изрично условие в поръчката е, че изпълнението ще бъде дадено на най-икономически изгодното предложение. Кандидатите трябва да променят доста неща в съществуващата сега сграда - да направят външна рампа за трудноподвижни хора, да оборудват и обзаведат помещенията, да ремонтират сградата и извършат топло и хидроизолация, да подменят дограмата и извършат ремонт на тоалетната.

Община Плевен сключи договор с общинската фирма "Инжстрой" ЕООД с предмет за възстановяване на моста над р. Вит (Стария мост) по пътя за Ясен. Споразумението е и за възстановяване на пешеходен мост на р. Чернелка при с. Търнене. Общата стойност на двата обекта е 537 203.32 лева, с ДДС. От тях 9293.98 лв. са предназначени за укрепване моста на р. Чернелка и са предоставени изцяло от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерския съвет. Същата комисия предостави за ремонта на Стария мост при с. Ясен 268 600 лева, а предвид аварийното състояние на съоръжението и необходимостта от неотложни действия, Агенцията за обществени поръчки даде становище строителните работи да бъдат възложени директно без провеждане на процедура по Закона за обществени поръчки. Останалата сума ще бъде осигурена от бюджета на община Плевен. Срокът за изпълнение на двата обекта е 120 дни, считано от откриването на строителната площадка, за което работниците от "Инжстрой" извършват подготовка.

Директорът на Териториална дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) Велико Търново се срещна лично с фирмите от Видинска област, които имат задължения към бюджета в размер над 100 000 лева. На срещите бяха обсъждани възможностите за обезпечаване на дълговете, включително плащане на части по индивидуални погасителни планове. От фирмите се очаква да платят в най-кратки срокове или да предоставят имущество, с което да гарантират задълженията си и да сключат споразумение за плащане на части, съобщават от НАП. Междувременно стана ясно, че около 10 % от регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), задължени лица във Видинска област, имат повече от 3 невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност. Законът предвижда възможност те да бъдат дерегистрирани по ЗДДС, ако не платят.

Врачанската "Топлофикация" обжалва новите цени на парното и топлата вода, чиито пределни нива бяха определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 30 юни и влязоха в сила от първия ден на настоящия месец. Според местната фирма, увеличението от 5.2% ще създаде проблеми в издължаването на абонатите и ще доведе до натрупването на нови задължения към дружеството. Заместник-изпълнителният директор на "Топлофикация" Радослав Михайлов съобщи, че в същото време намалението на пределната цена на електрическата енергия, произвеждана чредз комбиниран способ във Враца, също е проблемна. ДКЕВР намали с 10.71% или с около 25 лева максималната продажна цена. Според Михайлов новите цени на парно и електроенергия ще попречат на частното дружество да изпълни в пълния си обем планираната за годината ремонтна програма.

Общинският съвет в Ново село гласува промени в поименния списък на капиталовите разходи за второто полугодие. Корекциите бяха приети на редовно заседание днес. Средствата, предвидени за проекти на Общината, отпаднаха, защото предложенията не са одобрени за финансиране. Общата сума от 102 737 лева се трансформира в 84 800 лв. Съветниците заложиха за изпълнение нов обект- асфалтиране на улицата, водеща към Рибарското селище в с. Ясен, която е на стойност над 17 хиляди лева. Общинският съвет (ОбС) в Ново село прие две програми за периода 2014-2020 г.  Това са Общинският план за развитие на Общината и Програмата за енергийна ефективност. Съветниците ги приеха със съзнанието, че те са отворени и могат да се допълват във времето и в зависимост от условията и нуждите на Общината.

Общо 220 катастрофи с трима загинали и 31 ранени са станали на територията на област Видин от 1 януари до 30 юни тази година. За същия период на 2013г. броят на пътнотранспортните произшествия е бил 177, пет жертви и 30 ранени. През месец юни са регистрирани най-много катастрофи- 45, с една жертва и двама ранени. През месец януари броят на катастрофите е бил 39 с една жертва и шестима ранени. През месец май при 38 пътни произшествия е загинал един, а петима били ранени. Най-голям брой пътни инциденти са станали на територията на община Видин- 146 катастрофи с две жертви и 15 ранени.

Работна среща на оперативния щаб на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин и представители на управата на "Дунав мост Видин-Калафат" АД бе проведена днес. Рисковете от произшествия и извънредни ситуации на съоръжението бяха обсъдени по време на разговорите. Двете структури разиграха командно-щабна симулация на взаимодействие при пътна катастрофа между лек автомобил и автоцистерна, превозваща гориво, с последвал разлив на гориво и пожар. Екипите уточниха техническите подробности за действие при пожар и аварийно-спасителни дейности. Експертна група, включваща представители на двете структури, подготви работен вариант на План за оперативно взаимодействие и координация за овладяване и ликвидиране на възникнали инциденти и преодоляване на последствията от тях.

Глобата за движение на каруца в Плевен беше увеличена от 30 на 100 лева. Служители на общинския инспекторат съставиха първите два акта. Промяната в Наредба № 3, регламентираща забраната за движение на пътни превозни средства с животинска тяга, е в сила от 13 юли. Пътни знаци за въвеждане на забраната са монтирани на всички входове в града. Инспекторите от Общината ще разчитат на съдействието на органите на реда за контрола на движението.

В петък и събота (на 18 и 19 юли) ще има нова организация на движението на масовия обществен транспорт във Враца, съобщиха от Общината. Променя се маршрутът на алтернативния обществен транспорт, като от бул. "Васил Кънчов" (при Автогарата) вместо по ул. "Екзарх Йосиф" ще се продължава по бул. "Васил Кънчов", след това по ул. "Козлодуйски бряг" до площад "Васил Левски", вляво по ул. "Ген. Леонов" и ще се включи по бул. "2 юни". Причината за промяната е започналият основен ремонт по ул. "Екзарх Йосиф", като в двата дни ще се прави цялостно фрезоване на трасето. В петък и събота ул. "Екзарх Йосиф" ще бъде затворена за движение за всички пътни превозни средства.

Приключи жътвата на рапица в област Монтана. Средният добив е 205 кг от декар, получени от 26 000 декара, уточниха от Областна дирекция "Земеделие". На 100 % има пропаднали 1000 декара с рапица в Брусарци. Те са засегнати от градушката в края на юни. На 91 % е жътвата на ечемик. До момента са ожънати 43 200 декара със среден добив от 441 кг. Най-добри са добивите в община Якимово 500 кг от декар. Остават да се прибере ечемик в общините Монтана и Медковец.

Общо 40 деца заминаха рано тази сутрин на 10-дневна безплатна почивка в с. Кранево, съобщиха от Община Видин. Летният лагер се организира за втора поредна година по инициатива на видинския кмет Герго Гергов и с решение на Общинския съвет. Средствата за безплатното летуване на децата бяха заложени в бюджета. Изявени ученици (IV-VII клас) от всички видински училища са включени в групата. Те са определени с решение на педагогическите съвети. Групата включва и класиралите се на първо, второ и трето място участници в общинския фотоконкурс "Нашенци", който се проведе в началото на този месец. Четирима ръководители и медицински фелдшер пътуват с децата, уточняват от Общината.

Художници от Берковица подредиха свои творби в Градската художествена галерия "Отец Паисий". Жанровете живопис, приложно изкуство и дърворезба са представени в експозицията. Изложбата на градските творци е традиционна, като повечето от авторите вече са утвърдени имена. Христо Михайлов, Найден Кирилов, Валентин Герасимов, Георги Панов, Ивайло Пешков, Румен Първанов, Валентин Пешков, Крум Георгиев, Илия Костов и Любомир Тодоров са обединени от идеята да се представи съвременното състояние на берковската култура в областта на изобразителното изкуство и дърворезбата. Изложбата включва 31 творби, като голям интерес предизвика и фрагментът от иконостас на Найден Кирилов и иконите на Христо Михайлов.

Традиционният събор на прохода "Кадъ боаз" започва в петък с отварянето на границата между Сърбия и България. Той ще продължи до 20 юли, неделя. Церемония по тържественото отваряне на границата ще се състои в събота, 19 юли. Много духови оркестри и самодейни състави са включени в културната програма на събора тази година. По инициатива на Национално сдружение "Единение" и Патриотичен клуб "Бдинци" - Видин, и с участието на сърби и българи в масовите сцени, ще бъде направена възстановка на събитията от 1876 г., когато по тези места, заедно срещу турците са се сражавали българи, сърби, руснаци и черногорци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52