Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 юли 2014 година

Съборът на "Кадъ боаз" се открива утре
Снимка: Радио ВИДИН Архив

В началото на ноември трябва да приключи изграждането на пътя към граничния пункт, който ще бъде открит между белоградчишкото село Салаш и Ново корито, Сърбия. Началото на строителството ще бъде обявено утре- 19 юли, по време на международния събор на прохода "Кадъ боаз". На церемонията ще присъстват председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков. От сръбска страна се очаква потвърждение от министъра на външните работи Ивица Дачич. За пътя към граничния пункт са осигурени 2,9 милиона лева. по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Фонд "Бедствия" отпуска близо половин милион лева за укрепването на защитни подпорни стени по поречието на река Огоста и преодоляване на последствия от наводнения в област Монтана. Най-голяма сума– 423 хиляди лева, е отделена, за да започне възстановяването на десния бряг на река Дългоделска Огоста в района на село Меляне. Тези пари ще стигнат за една трета от необходимите укрепителни дейности, които трябва да извърши община Георги Дамяново. Община Чипровци може да разчита на 22 хиляди и 500 лева за почистване на коритото на река Мартиновска Огоста. Фонд "Бедствия" отпуска още 48 хиляди лева за възстановяване на улици в село Камена Рикса и 5 хиляди за ремонт на третокласния път до село Меляне. Така общините Георги Дамяново и Чипровци получават съответно 472 хиляди и 167 хиляди лева. 3 хиляди и 400 лева ще бъдат отпуснати на Лом за осигуряване на инертни материали за временни прегради при опасност от наводнение.

Технически паспорти на 9 микроязовира ще се изготвят в община Монтана. Средствата предвидени за това са 48 600 лева. Варненска фирма е избрана да направи документацията. През миналата година на другата половина от язовирите в общината бяха извършени ремонтни дейности и те вече не са опасни, съобщи кметът на Монтана Златко Живков: "Бяха отстранени забележките, които имаше комисията по бедствия и аварии". Правен, екологичен и социален анализ ще бъде извършен на язовирите Долна вода, Церов дол, Лековита вода, Дере, Добри дол, Гуня, Липенска река, Бранов дол и Стубел. Срокът за изпълнението на поръчката е два месеца.

140 декара с пшеница в района на монтанския квартал "Мала Кутловица" са напълно унищожени от градушката на 8 юли. Това установи комисия на областна дирекция "Земеделие". Земеделците са подали заявления за засегнати над 10 000 декара с есенници и пролетници след ледения дъжд в началото на месеца. Комисия от областна дирекция "Земеделие" е извършила проверка, като е установила, че 140 декара с пшеница в "Мала Кутловица" няма да се жънат. Собственикът им ще получи обезщетение за пропадналите площи от държавата.

Община Монтана и община Враня от Южна Сърбия се побратимиха. Меморандумът за сътрудничество беше подписан от кмета Златко Живков при гостуването му във Враня. "Целите на меморандума са местно икономическо развитие, култура, взаимни проекти, финансирани от европейски и други източници. Сред целите са също и съвместни инициативи за управление на отпадъците, спорт и социална политика"- коментира кметът. Враня е най-големият град в Южна Сърбия, общината наброява 85 000 души и е втората община, след Пирот, с която община Монтана се побратимява.

Проверка на изпълнението на водния цикъл на бул. "Демокрация" се направи по настояване на Общината във Враца. Причината за обследването е започналото цялостно преасфалтиране на булеварда. Проверката установи отклонения от предвидените в проекта нива на канализацията в участък от 10 метра. Регистрираното несъответствие е 7-10 сантиметра под нивото. Общината във Враца предприе мерки за отстраняването на грешките, съобщиха от местната администрация. "Наредихме на строителите незабавно да започнат организация по изкопаването на тръбите и полагането им на предвиденото по проекта ниво. Проверките по участъци, приети вече от строителния надзор, ще продължат"- категоричен е кметът Николай Иванов. Строителите са поели ангажимент да започнат работа по отстраняване на нередностите в близките дни. Отклонения са открити на още два участъка по бул. "Демокрация". Те се намират между ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Спортна" и също ще бъдат коригирани от строителя. Всички повторни изпълнения на строително-монтажни работи са изцяло за сметка на строителите. Обследването беше направено със специализирана техника- камера-робот, собственост на "ВиК"- Враца. 

Нова организация на масовия обществен транспорт има във Враца за днес и утре, съобщиха от общинската управа. Промяната се налага заради започналия основен ремонт на една от най-натоварените улици в града - ул. "Екзарх Йосиф". В двата дни там ще се работи усилено по асфалтирането на отсечката. Маршрутът на алтернативния обществен транспорт се променя, като от бул. "Васил Кънчов" (при Автогарата) вместо по ул. "Екзарх Йосиф", рейсовете ще продължават по бул. "Васил Кънчов", след това по ул. "Козлодуйски бряг" до площад "Васил Левски", вляво по ул. "Ген. Леонов" и ще се включи по бул. "Втори юни". От общинската управа на Враца се извиниха на гражданите за неудобствата, предизвикани от изпълнението на строителните дейности.

Общинските съветници в Ново село одобриха План за развитие на общината. Той е за периода 2014-2020 година. Единият от приоритетите в документа е развитието на туризма, като начин за подобряване на икономическото състояние в региона. Около 2 500 000 лева ще бъдат необходими за постигането на тази цел. Общината ще кандидатства за средства по европейските програми за изграждане на туристически център в Ново село, разширение  на рибарското селище в с. Ясен, преустройство на туристическата база в местността "Камъка". Общинарите предвиждат и организирането на фестивал на ястия от речна риба и вино. Други над 4 000 000 лева са предвидени за ремонт на църквите в селата от общината, за възстановяване на разкопките край с. Неговановци на могила, която е служила за некропол в две епохи- римското владичество и Българското средновековие. За развитие на рибното стопанство е предвидено изграждане на кейова стена и закрита лодкостоянка, както и помещение за улов и продажба на риба.

Новият началник на отдел "Образование и култура" в Община Плевен Соня Маринова направи през тази седмица поредица от срещи с ръководителите на институции в ресора. Първата от тях беше с директорите на общинските училища и детски заведения. Всеки от тях представи информация за състоянието и дейността на  образователната структура, която оглавява. Директорът на дирекция "Европроекти" Дикран Ованесян запозна присъстващите с основните финансови инструменти и възможностите за привличане на европейски средства през Програмния период 2014-2020 год. Обсъдени бяха и текущи въпроси. Директорите на професионалните културни институти разказаха за традиционните си прояви, кръгли годишнини от създаването, художествените си продукти, предстоящи конкурси и събития. Началникът на отдел "Образование и култура" ще се срещне и със секретарите на читалища в кметствата на общината, както и с представителите на творческите организации.

За десета година ученици от видинската Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" участват в националния поход "По стъпките на Левски". Изданието е юбилейно, защото се провежда за 20-та поредна година, разказа колегата Пенка Милушева, която също участва в похода. Тържествата по повод 177 години от рождението на Васил Левски започнаха снощи в Карлово. Учениците от видинската група участваха в поетична  вечер и защитиха тезата си "Кое определя величието на Апостола". Кулминацията на тържествата, посветени на рождението на Апостола са днес. От 21 часа ще е тържественият митинг-заря в Карлово.

Врачани днес отбелязаха 177-та годишнина от рождението на Васил Левски. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Апостола в центъра на града. Валерия Тарашоева- главен уредник на Регионалния исторически музей, представи историческа справка за героя. Кметът Николай Иванов, заместник кметът Николай Йорданов и председателят на Общинския съвет Малина Николова бяха сред официалните лица на тържеството. Денят бе почетен и с арт работилница, и лятна читалня на открито, посветени на рождението на великия българин. В тях се включиха деца от ОДЗ "Брезичка", ЦДГ "Слънце" и ЦДГ "Дъга". Малчуганите рисуваха къщата на Васил Левски и оцветяваха неговия портрет, герба и знамето на България.

Граждани, представители на организации и институции поставиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Плевен. Кметът на Общината Димитър Стайков и неговият екип почетоха героя с поднасяне на цветя и едноминутно мълчание. Над 220-те участници в Националния поход "По стъпките на Левски" от всички лъчове в страната са посрещнати тържествено в родния град на Апостола Карлово. Това съобщава Васил Копчев - почетен председател на Общинския комитет "Васил Левски" в Плевен. Участниците в похода се срещнаха с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, което постави началото на тържествата, посветени на годишнината.

Снимка: Областна администрация ВидинПротивопожарен автомобил беше дарен на община Чупрене. Дарението е от германската община Олсбах. Ръководителят на немската пожарната команда предаде ключовете на специализираната машина и писмото за дарението на кмета на община Чупрене Ваньо Костин. Пожарогасителният автомобил е тип TLF16, снабден с резервоар за вода, водоносна арматура и оборудване за оказване на техническа и противопожарна помощ. 11 пожарникари- доброволци от германската община ще останат в селото до края на седмицата. Те ще обучават българските си колеги в управлението и експлоатацията на немската техника.

Фондация "Реал Мадрид" приключи с тридневното интензивно обучение във Видин на 16 треньори и 20 деца в неравностойно положение. Обучението се провежда по проект "Социално спортно училище "Видин". Треньорите получиха дипломи, които удостоверяват успешното им включване в 20-часовия курс "Ellos Juegan, Nostros Educamos"- "Те играят, ние учим" на Фондация "Реал Мадрид". Сертификатите им дават право да вземат участие в "Социално спортно училище "Видин". Официалният старт на проекта ще бъде даден през месец септември. Бенефициенти са деца-сираци, такива, отглеждани в икономически слаби семейства или с един родител, от специализираните центрове в общината, от малцинствата. На малчуганите ще бъде предложена позитивна алтернатива за свободното им време срещу други рискови поведения, ще бъде стимулирано развитието не само на физическите, но и на интелектуалните им способности. 

Заслужилият майстор на спорта Богомил Петров получи почетен плакет от областния управител на Видин Кръстьо Спасов. "Почетната награда е израз на признанието ни за Вашия изключителен успех в световния спорт и за приноса Ви като личност и творец в обществения живот на Видин и региона", изтъкна  областният управител в поздравлението си към първия български световен рекордьор по вдигане на тежести. В Деня на спорта през май тази година във Видин тържествено се отбелязаха 50-години от първия български световен рекорд, поставен от видинския щангист Богомил Петров.

Младежки спортен клуб беше открит във видинското село Чупрене. Новият комплекс се помещава в салон на общинска сграда. 47 000 лева са изразходвани за основния ремонт и модерното спортно оборудване на младежкия клуб. По-голямата част- в размер на 27 000 лева, са дарени от д-р Йордан Ранчев от с. Чупрене, който преди да почине преди две години е завещал тези лични средства "за благото на своите съграждани". Останалата част са осигурени от Общината.

Народно читалище "Иван Вазов 1872" в Берковица ще получи 16 900 лева от държавния бюджет. Правителството одобри средства в размер на 3 910 954 лева за целево финансово подпомагане на дейността на културните средища за 2014 г. Читалището в Берковица премина процедура по кандидатстване за допълнителните пари. Одобрените близо 17 000 лева ще бъдат използвани за  частични ремонтни дейности по сградата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства, и за художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд.

Горещо нощно шоу организират днес в Криводол. Сред инициативите са арт работилница, спортен риболов и изработка на кукли от тесто, каза за Радио ВИДИН Христина Борисова, главен библиотекар в Народно читалище "Н. Йонков Вапцаров" в Криводол. Нощното шоу ще започне от 20 часа на стадион "Христо Ботев".
 
Първият фестивал на древни култури "Слънцето на Тодорка" започва тази вечер край врачанското село Оходен. Официалният старт ще бъде даден в 20:30 часа в местността "Валога". Фестивалът е съвместна инициатива на Община Враца, Театрална група ТЕМП и Регионален исторически музей Враца. Името на фестивала е заради светилището, в което са извършвани ритуали, свързани със слънцето и разкопки от неолита край Оходен, където са намерени костите на най-древната жена, живяла в Европа. "Фестивалът е училище по археология на открито, в реални условия", обясни археологът Георги Ганецовски. Училището по археология ще е с конкурсен характер и ще бъдат връчени сертификати за придобити умения. Лагер на открито е организиран за участниците във фестивала.

Отборът на "Спортист" (Благово) ще изпробва новия си терен утре- 19 юли. Кметът на селото Лъчезар Асенов организира два приятелски мача. Детските отбори на Безденица и Благово ще се срещнат на терена от 16 часа. Приятелският мач между "Спортист" и "Сантос" (Долно Белотинци) е два часа по-късно.  

Младежкият фестивал The Bridge започва утре във Видин. Това е петото издание на форума. Младежи от цялата страна ще се съберат за повече от седмица в различни работилници, за да развия своя талант. Ателиетата са между 13 и 15, каза за Радио ВИДИН организаторът Михаела Попова. Фестивалът ще бъде открит в лагера до крепостта "Баба Вида" в събота от 18:30 часа.

Храмът "Св. пророк Илия" във видинското село Градец навършва 160 години на 20 юли, неделя. Православната църква отбелязва и почита паметта на светеца на този ден. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще оглави света литургия в енорийския храм.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52