Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 юли 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Моноспектакълът "Живак" на Димитър Живков ще бъде представен утре от 19 часа във видинския драматичен театър. Той е част от младежкия фестивал Thе Bridge, който се провежда за пета поредна година в крайдунавския град. След поредица от роли в различни класически и по-експериментални постановки, през 2012 година актьорът създава моноспектакъла "Живак". Текстът е посветен на особения светоглед, манталитет и чувство за хумор на врачани. Режисьор на спектакъла е Димитър Стефанов. Сценографията и костюмите са на Димитър Димитров, а музиката е на Мартин Каров.

Община Видин организира обществено обсъждане на тема "Поемане на дългосрочно задължение от страна на Община Видин към Фонд за местно самоуправление в България "ФЛАГ" ЕАД в размер на 2 685 776,30 лева". Сумата, за която ще се кандидатства, е за изпълнението на проекта за водния цикъл на града. Той е на обща стойност 75 021 684,29 лв. Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" финансира проекта със 72 335 907,99 лева, а сумата от 2 685 776,30 лева, за която Община Видин ще кандидатства, представлява съфинансиране от бюджета й. Общественото обсъждане ще се проведе в сряда, 23 юли от 11 часа в заседателната зала на Общински съвет- Видин.  

Инициативният комитет "Да спасим Златорожието" иска да се отмени разрешителното за изграждане на завода за гуми край видинското село Сланотрън и да се проведе ново обществено обсъждане със жители на околните села. Това съобщи народният представител Емил Георгиев, който е роден в село Кутово и е председател на гражданската организация. Ако се спазват изискванията на закона, не би трябвало да се гонят инвеститорите- така народният представител от ГЕРБ , Владимир Тошев коментира ситуацията във видинското село Сланотрън. Жителите на пет околни села заплашват с гражданско неподчинение, ако не спре строителството на завода за преработка на автомобилни гуми.

Тази вечер ще станат ясни номинациите на общинските организации на Политическа партия ГЕРБ за народни представители от област Видин за предстоящите парламентарни избори. Това каза на пресконференция днес председателят на областната структура на партията, Владимир Тошев: "Би трябвало в началото на август изпълнителната комисия да разгледа предложенията на всички области, процедурата е демократична. След това ще бъде определен ден и час, в който цялата кандидатска листа, заедно с общинските ръководители и областното ръководство отиваме в Централата и там със ръководството на партията и комисията се обсъжда предложението, което сме направили"- каза още Владимир Тошев.

Кандидатурата на Михаил Миков за председател на Българската социалистическа партия е издигната от 7 общински организации. Това съобщиха от Областния съвет на БСП във Видин. Кандидатурата е издигната от общинските организации в Бойница, Грамада, Димово, Кула, Ружинци, Ново село и Брегово, които проведоха конференции по повод на предстоящия Конгрес на БСП на 27 юли, неделя, когато трябва да бъде избран нов председател на партията. Днес и утре /21 и 22 юли/ се провеждат конференции в общините Макреш, Чупрене и Белоградчик.

Изграждането на пътя към бъдещия Граничен контролно пропускателен пункт Салаш- Ново корито ще приключи по-рано от определения по договора срок, обяви след разговори с изпълнителя областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Изявлението беше направено на събора край прохода "Кадъ боаз", когато беше обявено и началото на строителството. Преди да се проведе съборът следващата година, на прохода вече ще има нов Граничен контролно- пропускателен пункт, отбеляза Кръстьо Спасов. Той съобщи, че изграждането на пътя ще приключи за четири месеца. "Изграждането ще се осъществи в срок. Дори в срок, по-къс от договорения. Вместо за 163 дни, този обект ще бъде изпълнен за 120 дни и в средата на месец ноември ще можем да прережем лентата на този път. Изграждането на този път е един много важен за област Видин проект", коментира областният управител на Видин, който по професия е строителен инженер. Подобряване на пътната инфраструктурата е сред приоритетите в работата на областната администрация, които са отбелязани и в отчета на Кръстьо Спасов за извършеното през годината от встъпването му в длъжност.

Проф. д-р на химическите науки Борислав Вълчев Тошев беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Белоградчик". Това стана по време на тържественото откриването на Международния събор на прохода "Кадъ боаз". Решението е взето на заседание на Общинския съвет през октомври миналата година. Проф. Борислав Тошев е роден в Белоградчик и наред с научната си дейност той работи за популяризирането и съхраняването на местната история и култура. Председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова изтъкна заслугите на проф. Тошев по време на церемонията: "Удостояването на професор Тошев със званието "Почетен гражданин на гр. Белоградчик и общината" е израз на признание към неговите усилия за изследването и популяризирането на историята, традициите, природното и културното наследство на нашия роден край."

Инспекторите към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана са направили 29 проверки на открити и закрити басейни. 33 проби са взети за извършване на лабораторен анализ на качеството на водата. При две от пробите има отклонения: едната проба е установила отклонение по химични показатели- предозиране на хлорен препарат; втората е открила несъответствие по микробиологични показатели. Инспекторите са връчили на собствениците на басейните предписания за извършване на ежеседмичен анализ на водата по показатели: ешерихия коли-титър, микробно число и остатъчен хлор. 24 открити и 6 закрити са плувните басейни в Монтанско. Част от тях са пуснати в експлоатация. Проверките от РЗИ следят за спазване на изискванията на Инструкция №34: санитарно-хигиенно състояние, наличие на пречиствателни съоръжения, медицински пунктове, както и наличие на спасители и здравната им документация. Няма констатирани нарушения, съобщават от инспекцията. Проверките ще продължават през целия летен сезон.

Община Плевен съобщава, че поради техническа профилактика, отдел "ЕСГРАОН", който се намира в сградата на ДКЦ II и Център за административно обслужване на граждани при местната администрация, няма да работи с граждани за времето от 8:30 до 10:00 часа в сряда, 23 юли.

Силен вятър, интензивни валежи и градушки на някои места- такава е прогнозата за района на община Враца за 22 юли. Метеоролозите поставят код оранжев за региона. При тази метеорологична прогноза аварийните групи за действие при бедствия са в готовност да реагират при необходимост. От местната администрация призовават гражданите да свалят от первазите и терасите окачени саксии и да приберат потенциално опасните предмети. Опасност от наводнения в региона няма, тъй като непрекъснато се следи нивото на всички водоеми и нивото им се поддържа ниско. Общинският щаб за защита при бедствия е приведен в готовност. Оранжев код е обявен и за Плевен. Националният институт по метеорология и хидрология при БАН е обявил за утре жълт код за възможни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки за областите Видин и Монтана. Синоптиците прогнозират, че в тези региони е възможно да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, очакват се също интензивни локални валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. Жълт код означава, че времето ще е потенциално опасно.

Катедралният храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин организира поклонническо пътуване до Лопушанския манастир "Св. Йоан Кръстител" край Монтана. То ще се състои на 27 юли, неделя. Пътуването се прави за хората, които искат да присъстват на светата Литургия в чест на св. Пантелеймон  и светите Седмочисленици, на която ще бъде хиротонисан за епископ, архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин. Новоизграденият двуетажен храм в двора на манастира, посветен на св. Пантелеймон и св. Петка Римлянка ще бъде осветен в неделния ден. Записването за поклонническото пътуване се прави в Православен духовен център "Св. Ромил Видински" (намира се до магазин "Селска мъка" и "Вили сервиз"). Цената е 10 лева. Часът на тръгване е 06:30 ч. от катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52