Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на агенцията за борба с градушките: "Готови сме да реагираме при нужда"

Снимка: БТА

Въздушното пространство над Монтана и Враца е изчистено и служители на Агенцията за борба с градушките са в готовност за изстрелване на ракети към градоносните облаци, съобщи за Радио ВИДИН инж. Николай Николов, директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките".

"До момента сме изстреляли над 11 000 противоградови ракети, като за цялата минала година те са само 5 100. Въздушното пространство над Монтана и Враца е изчистено и служителите ни са в готовност за изстрелване на ракети към градоносните облаци. До момента нямаме още реална стрелба. В района на Видин, Враца и Монтана има 75 ракетни площадки. Полигоните са в Грамада, в Долно Церовене и в Бърдарски геран", допълни инж. Николов. 

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки действа в 6 области на страната, сред които Враца и Плевен. В тези области се очаква да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки.

"2014 година е изключително активна откъм градушки", каза още инж. Николай Николов.

Изпълнителна агенция "Борба с градушките" защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен.

Метеорологичната радарна информация се предоставя в реално врeме на Гражданска защита и Метеорологичните служби към Военновъздушните сили и ръководството на въздушното движение.
До края на деня прогнозата на Министерството на околоната среда и водите е за до 60 литра дъжд на квадратен метър. В 19 области на страната е обявен жълт, предупредителен код за потенциално опасно време. Сред тях са Видин и Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско

Трима пътници от лек автомобил са пострадали, след като лек автомобил самокатастрофирал в община Лом , съобщават от полицията в Монтана. На 2 юни около 20,40 ч. при движение от град Лом към град Козлодуй 29-годишен водач на лек автомобил с врачанска регистрация на прав участък от пътя губи контрол над волана, навлиза изцяло в лентата за насрещно..

публикувано на 03.06.24 в 11:21

Обвиняем за домашно насилие и закана с убийство остава в ареста във Враца

Под ръководството на Районна прокуратура - Враца се води разследване по досъдебно производство, първоначално образувано за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие. Мъж на 38 години от Враца не е изпълнил заповедта, с която бил задължен да се въздържа от домашно насилие към съпругата си. Било му забранено да я приближава на разстояние..

публикувано на 03.06.24 в 11:11

Полицията залови 17 нелегални мигранти край Враца

През вчерашния ден край Враца е спрян за проверка товарен автомобил, управляван от 29-годишен водач от София. В автомобила са установени 17 души без документи , определящи се за граждани на Сирия  и Ирак . По случая е образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.06.24 в 10:56

Село Връв остана без сирени на 2 юни 

Вчера, на 2 юни, когато отбелязахме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в село Връв , община Брегово не е била задействана сиренно-оповестителната система . Това се случва за първи път и е предизвикало възмущение у жителите на населеното място. За ситуацията ни информира Галя Маринова от село Връв: "Всички сме..

публикувано на 03.06.24 в 10:47

Дружество за отпадъци във Врачанско отчете печалба за 2023 година

Дружеството, което събира и депонира отпадъците на общините Мездра и Враца – „Екопроект“ е с 4 060 лева годишна печалба за 2023-а. Това стана ясно на последното заседание на местния парламент в града под Околчица, на което беше гласувано поведението на врачанския представител на форума. Той ще подкрепи баланса на дружеството, който ще бъде..

публикувано на 03.06.24 в 10:05

Възстановка на битката при Рашов дол ще се проведе в Мездренско

В Рашов дол , близо до Рит­лите, на 21 май (ст. ст.)/ 3 юни 1876 г. са обградени и избити в неравна битка 12 Ботеви четници , предвождани от Георги Апостолов - член на щаба на Ботевата чета и двете овчарчета Петко и Герго. В горната част на стръмна поляна е запазена автен­тичната кошара, край която се е водило сражението. До нея е изграден малък..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

Паметник на Васил Левски ще бъде издигнат в Лом

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета на общината Цветан Петров за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в града. Предвижда се мемориалът да бъде поставен на площад "Свобода“, северно от сградата на НЧ "Постоянство 1856“. Предстои процедура по одобряване на проекта от Министерството на културата. Градоначалникът сподели, че с..

публикувано на 03.06.24 в 08:30