Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юли 2014 година

Продължава работата по водния цикъл на Видин
Снимка: Полина Тодорова

Общинският съвет във Видин прие решение, с което подкрепя гражданската инициатива за откриване на специализирана кардиологична клиника в града. На заседанието с дневен ред от 10 точки е приета също Наредба за управление на отпадъците на територията на общината. Удължени са сроковете за ликвидация на две общински предприятия- Медико-техническата лаборатория и Медико дентален център №1- бившата стоматологична поликлиника. Заседанието започна с питания към кмета Герго Гергов. Отговор на въпросите за затварянето на улиците заради водния цикъл, състоянието на обходните пътища и замърсяването на града по време на ремонта поиска Вардан Папикян.
"Видин ще има ли надлез?"- беше въпросът на Милен Милчев. Той уточни, че питането е заради информация, че парите за надлеза по булевард "Панония" могат да бъдат пренасочени за други обекти, ако до началото на септември няма договор с изпълнител. Община няма да обжалва становището на Комисията за защита на конкуренцията, с което е върнато решението за избор на изпълнител. "Имаме реален шанс, без да нагнетяваме напрежение, до първи септември да се поздравим със сключен договор и реално да започнем изпълнението"- каза кметът Герго Гергов.

Над 2 милиона и 500 хиляди лева забавени заплати са изплатени от началото на миналата година до сега след извършени проверки от Инспекцията по труда в Монтана. Некоректните платци са включени в специална система. 60 акта за 140 000 лева са съставени за последната година и половина на работодатели, бавещи заплати на работниците си, уточни Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда". От началото на годината три фирми в Монтана дължат към 330 хиляди лева на 150 работници.

Общинската управа на Враца е заделила малко повече от 2 000 лева за изграждането на параклис в квартал "Кулата". От администрацията обявиха публична покана към кандидатите, които имат желание и възможности да изготвят технически инвестиционен проект. Прогнозната стойност на задачата е 2 083 лева. За тези пари трябва да се разработи проект, който отговаря на православните канони, но и да е архитектурно и констурктивно издържано, както и да се вземат мерки за пожарната безопасност, да има предвидена паркова зона и вертикална планировка край обекта. Поръчката ще бъде спечелена от кандидата, който предложи най-ниска оценка за изпълнение.

Директорът на Областната дирекция на вътрешните работи във Враца комисар Иван Кирилов вече е с постоянен трудов договор да ръководи ведомството. Заповедта беше разписана от министърът в оставка Цветлин Йовчев и пристигна в последния работен ден на правителството на Пламен Орешарски.

По сигнал от любител риболовец, инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на ИАРА в Монтана са извършили проверка на коритото на преливника на язовир "Огоста". Там е открита и извадена от водата  бракониерска мрежа с дължина 30 метра. Мрежата е конфискувана, съставен е протокол срещу неизвестен извършител. Съвместно със служители на  РУ "Полиция" - Лом инспекторите са извършили проверка на Лимана на пристанище Лом, където риболовът е забранен целогодишно. Там са хванати 6-ма нарушители, извършващи риболов. На лицата са съставени 6 акта, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

Утре, 26 юли в 9.00 часа, във видинската спортна зала "Фестивална" започват "Фолклорни дни с Фиданките". Повече от 35 клуба за народни хора с общо над 700 участници от цялата страна са заявили желание да се включат в надиграването.
На 26 юли във Видин ще гостуват "Юнашкия тиган" и Сдружение "Български Северозапад". След 17.00 часа програмата продължава с концерти на самодейни състави. В 19.30 часа ще се включи Княжевяката духова музика, а в 20.00 часа на сцената ще започне концерт на Ансамбъл "Дунав".

Седмото издание на възстановения новоселски събор ще се открие на 26 юли, събота. Балейската духова музика ще засвири в 20.0 ч. на площада. Тя ще бъде подгряваща за големия концерт на народната певица Поли Паскова, който ще започне от 21.0 ч. пред Ритуалната зала на Общината. Пейки и столове ще бъдат осигурени за по-възрастните и хората с увреждания. При лошо време, концертът ще се състои в салона на кооперация "Дунав". След това веселието ще продължи до малките часове на нощта с духовата музика. Автобус ще бъде осигурен за жителите на община Ново село, които искат да посетят събора и концерта. Той ще тръгне в събота, в 19.30 ч. от с. Винарово, като ще мине през селата Неговановци, Ясен, Флорентин. Автобусът ще върне хората обратно след края на концерта. Съборът ще продължи и в неделя. Изпълнения на духовия оркестър и хоро на мегдана ще има вечерта от 20.30 ч. до 2.:30 ч.

Състезанието ''Super Drift Series'' ще се проведе на Летище- Видин на 26 и 27юли. Организатори на състезанието са Автомобилен спортен клуб ''Жико- Моторспорт'' и Община Видин. В събота до обяд ще има свободни тренировки, а от 17:00  часа ще се проведе квалификацията. В 20:00 часа автомобилите ще бъдат представени на феновете на паркинга на Община Видин. В неделя от 11:00 часа е официалното откриване на шампионата. За публиката ще има шоу и игри. Веднага след откриването започват финалите. От 15:00 часа е награждаването. "Подадени са заявки от състезатели от цяла България"- каза за Радио ВИДИН Иван Иванов, председател на АСК ''Жико- Моторспорт''. Организаторите са предвидили награди за първите трима от генералното класиране, за отборно класиране и за най-атрактивен участник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44