Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца разплащат дейностите по водния цикъл в срок, обявиха от Общината

Снимка: Жоро Александров


Община Враца не е спряла разплащането на завършени обекти от интегрирания план за водния цикъл на града – това обяви по време на днешната сесия заместник-кметът Красимира Георгиева. Така тя отговори на въпрос на съветника д-р Здравко Златев дали е истина, че водният цикъл във Враца е спрял. Красимира Георгиева припомни, че от 3-4 месеца на национално ниво са спрени плащанията по Оперативна програма "Околна среда", която финансира изграждането на водния цикъл в града, но въпреки това във Враца не са спрели плащанията:

"Имаме ресурс да се разплащаме, разполагаме с около 2.5-2.8 милиона лева, което ни позволява на този етап да не блокираме дейността. Имаме уверение, че от Брюксел ще възобновят плащанията по оперативната програма. Имаше уверения, че това ще стане в края на юли, сега се говори за края на август, но... Ние не сме спрели нито работа, нито плащания", увери заместник-кметът.

Красимира Георгиева отчете, че до този момент изплатените пари за готови отсечки са около 38 000 000 лева, което малко над 33% от завършените и сертифицирани отсечки. Тя обобщи и състоянието към днешна дата:

"По етап 1 са изпълнени 23 000 метра, което е 51.5% от договорените 43 км. Има и 14 000 м канализация, което е 48.5% от договорените 29 км. По етап 2 са изпълнени 19 421 метра, което е 58% от договорените 39 км. Завършени са и 12 487 м канализация, което е 66 процента от договорените 17.8 км."

Крайният срок за завършване на етап 1 изтича на 8 септември, а заради пожара, който в началото на май изгори доста от тръбите по проекта, строителят е поискал удължаване, тъй като още не е получил от производителите на материали нови тръби. В края на месец май пък изтече крайния срок за завършване на етап 2, а в момента се чака становището на инженера и строителния контрол за нова крайна дата за завършване на този етап.

Готов е грубият строеж на пречиствателната станция, увери още Красимира Георгиева:

"Поради вътрешно фирмени проблеми монтажът още не е започнал. Крайният срок за завършване на този обект е 26 септември."

По отношение на довеждащия водопровод от язовир "Среченска бара", проектът е на етап изготвяне на парцеларен план и удовлетворяване претенциите на собствениците на земи, през които преминава тръбата.

Гласуването на докладната за касовото изпълнение на бюджета на Враца за 2013 година скара общинските съветници. Сесията беше прекратена малко след 13 часа, като председателят Малина Николова се опита да успокои духовете с 60-минутна почивка.

Скандалът беше предизвикан от съветници от ГЕРБ, които настояха за неколкократно прегласуване на предложението за касовото изпълнение на бюджетната рамка за миналата година. Понеже след поредния опит за отчитане на гласовете, докладната не мина с разлика от 1 глас, от групата на БСП обвиниха колегите си от ГЕРБ, че въртят "политически игрички". Няколко минути по-късно обаче червените напуснаха залата в знак на протест, като първи недоволните поведе съветникът отляво Мирон Драганов. Освен червените, от залата излязоха и представители на други политически сили в местния парламент, с което поставиха под въпрос кворума на заседанието. След обедната почивка обаче, съветниците продължиха работата си.

Днешната сесия започна с присъствието на 31 сенатори от избрани 37. Началото на заседанието не предвещаваше по нищо скандалите, които се разразиха по обяд. Дори напротив, преди гласуването на дневния ред съветникът Иван Узунов предложи местният парламент да изпрати поздравителен адрес на врачанския митрополит Калиник. По време на работата си съветниците пуснаха в отпуск своя председател Малина Николова и оторизираха на нейния заместник Борислав Стоев да я замества.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30