Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 юли 2014 година

Молби за еднократна помощ за първокласници приемат в социалните дирекции по местоживеене на родителите, напомнят от Областна Дирекция "Социално подпомагане" Видин
Снимка: РАДИО ВИДИН, архив
5 375 молби за целева помощ за отопление са подадени във Видинско. Приемът на молби за получаване на целевa помощ за отоплителен сезон 2014/2015 започна от 1 юли. "Подадените до края на месец юли молби ще бъдат обработени и одобрените ще получат първия транш от помощта още през месец август"- каза за Радио ВИДИН Венци Пасков- директор на Областна дирекция "Социално подпомагане" Видин. Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление- топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски или абонатен номер. Размерът на социалната помощ за отопление е 65,72 лв. месечно или 328,60 лв. за целия отоплителен сезон. Крайният срок за подаване на молби е 31 октомври 2014 година. От 1 юли 2014 година в социалните дирекции се приемат и молби за еднократна помощ за първокласници, за учебната 2014/2015 година. Помощта е в размер на 250 лв. "За да бъдат одобрени, родителите декларират, че средномесечният доход на член от семейството не надвишава 350 лева"- припомни Венци Пасков. Молбите за помощ за първокласници се подават по постоянен адрес, след записване на детето в първи клас.

Община Враца не е спряла разплащането на завършени обекти от интегрирания план за водния цикъл на града- това обяви по време на днешната сесия заместник кметът Красимира Георгиева. Така тя отговори на въпрос на съветника д-р Здравко Златев дали е истина, че водният цикъл във Враца е спрял. Красимира Георгиева припомни, че от 3-4 месеца на национално ниво са спрени плащанията по Оперативна програма "Околна среда", която финансира изграждането на водния цикъл в града, но въпреки това във Враца не са спрели плащанията: "Имаме ресурс да се разплащаме, разполагаме с около 2.5-2.8 милиона лева, което ни позволява на този етап да не блокираме дейността. Имаме уверение, че от Брюксел ще възобновят плащанията по оперативната програма. Имаше уверения, че това ще стане в края на юли, сега се говори за края на август, но... Ние не сме спрели нито работа, нито плащания", увери заместник-кметът. Красимира Георгиева отчете, че до този момент изплатените пари за готови отсечки са около 38 000 000 лева, което малко над 33% от завършените и сертифицирани отсечки. Крайният срок за завършване на етап 1 изтича на 8 септември, а заради пожара, който в началото на май изгори доста от тръбите по проекта, строителят е поискал удължаване. В края на месец май пък изтече крайния срок за завършване на етап 2, а в момента се чака становището на инженера и строителния контрол за нова крайна дата за завършване на този етап. Готов е грубият строеж на пречиствателната станция, увери още Красимира Георгиева. Крайният срок за завършване на този обект е 26 септември.

Гласуването на докладната за касовото изпълнение на бюджета на Враца за 2013 година скара общинските съветници. Сесията беше прекратена малко след 13 часа, като председателят Малина Николова се опита да успокои духовете с 60-минутна почивка. Скандалът беше предизвикан от съветници от ГЕРБ, които настояха за неколкократно прегласуване на предложението за касовото изпълнение на бюджетната рамка за миналата година. Докладната не мина с разлика от 1 глас и от групата на БСП обвиниха колегите си от ГЕРБ, че въртят "политически игрички". Няколко минути по-късно обаче червените напуснаха залата в знак на протест. Освен червените, от залата излязоха и представители на други политически сили в местния парламент. Работата на ОбС продължи след обедната почивка. Днешната сесия започна с присъствието на 31 сенатори от избрани 37. Съветниците пуснаха в отпуск своя председател Малина Николова и оторизираха на нейния заместник Борислав Стоев да я замества.

В Община Видин се проведе открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Осигуряване на разпространение информация и публичност по проект: "Нов дом в гр. Видин". Пликовете с постъпилите оферти бяха отворени от петчленна комисия с председател инж. Румен Лилов - директор Дирекция "Устройство на територията в общината. За участие в процедурата кандидатстват четири фирми - "Реклама Консулт" ЕООД, гр. Стара Загора, "Голди Лукс" ЕООД, гр. Видин, "Енерджи Спед" ЕООД, гр. Варна и "Диджитал Маркетинг Груп" ЕООД, гр. София. Проект "Нов дом" се изпълнява по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Да не изоставяме нито едно дете, Компонент 2: Разкриване на социални услуги в общността", която се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В поръчката са включени мерки за информиране и публичност - изработка на информационни табели, брошури, банер - стойка, обяви в местната преса, видеоматериали и пресконференции.

В открита процедура в общината бяха отворени и конкурсните документи за участие в обществената поръчка с предмет: "Изготвяне на инвестиционни проекти за 7 обекта по проект "Видин в следващия програмен период". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Кандидастващите фирми са: "ЕС-Проджект Консулт" ДЗЗД - София, ДЗЗД "Видин Проект"- София, Сдружение за "ПроАрх Проект" - Пловдив и ДЗЗД "СИК В" - София. В рамките на "Видин в следващия програмен период" ще бъдат изготвени инвестиционни проекти за обектите: Младежки дом, СОУ "Цар Симеон Велики", ПМГ "Екзарх Антим І", музей "Конака", Общински драматичен театър "Вида", Художествена галерия "Никола Петров", площад "Бдинци" (пешеходна зона, фонтани).

В община Белоградчик бяха отворени офертите за участие в обществена поръчка чрез публична покана за изграждане на общестествена трапезария в квартал "Карловица". Рени Длъгнекова- юрист на община Белоградчик, отвори трите заявени оферти пред присъстващите, след това бяха обявени приложените документи и предложената тръжна цена. При избор на изпълнител определяща ще бъде цената, а след това и техническите показатели. Трапезарията е на стойност 120 хил. лв. с ДДС от бюдджета на Общината. На поставените от възложителя - Община Белоградчик, условия, обявени в обществената поръчка, отговаряше само офертата на фирма от гр. Белоградчик, чието ценово предложение е 95 816лв. без ДДС, както е по нормативните изисквания. Предстои закрито заседание, на което приложените в офертите документи ще бъдат детайлно разгледани.

Частнопрактикуващите ветеринарни лекари в област Видин няма да стачкуват както колегите си от други градове в страната. Засега те само писмено са уведомили Областната дирекция по безопастност на храните /ОДБХ/, че няма да сключат договори за изпълнение на дейностите по Държавната профилактична програма за селскостопанските животни. Проблемът дойде заради занижените в пъти цени на профилактичните прегледи и други мерки, въведени напоследък от държавата. "Частнопрактикуващите ветеринарни лекари не са сключили договори с ОДБХ за изпълнение Държавната профилактична програма за 2014 година заради ниската тарифа, одобрена от МС. Сега изследването за туберкулоза е 5 лв. във ферма и 8 лв в частно стопанство. Миналата година бяха 14 лв. Цените са намалени драстично и затова лекарите протестират", каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните " към ОДБХ Видин. Кръвната проба досега се е заплащала по 4 лева, а от тук нататък - 1 лев. Лекарите настояват и лабораторните проби на животните да се изследват единствено и само в лаборатории, които не са на подчинение на БАБХ, защото иначе се получава конфликт на интереси и никой, според тях, не гарантира достоверността на получените резултати.

Заради непостоянното време и проливните дъждове жътвата в някои части на Видинска област може да се провали- за това алармират от Видинския съюз на зърнопроизводителите. Влошава се и качеството на хлебното зърно. В ниската тераса на региона жътвата на ечемик е почти приключила, но около 30 % от площите с пшеницата не са ожънати. "Забави се жътвата в областта. Около 65 % от площите с пшеница са ожънати, ечемикът е почти прибран. В три общини- Бойница, Димово и Макреш не е приключила жътвата на рапица. Не може да се каже кога ще приключи кампанията"- каза за Радио ВИДИН Таня Цолова- експерт в Областна дирекция "Земеделие". До момента от 353 хиляди декара с пшеница са ожънати 222 хиляди декара- средният добив е 383 кг. от декар. При ечемика- от 28 700 декара са прибрани около 99 %, с добив 336 кг. от декар. От около 41 хиляди декара засята рапица, са прибрани около 85 %, средния добив е 206 кг. В земеделската дирекция не са подавани заявления за пропаднали площи, тъй като в региона не са падали градушки, допълни Таня Цолова.

До 31 август 2014 година е необходимо здравноосигурените лица, които имат избран личен лекар на територията на област Видин, да посетят Районната здравноосигурителна каса в град Видин (РЗОК-Видин), за да презаверят диагнозата в рецептурната си книжка. Този процес е свързан с актуализиране на кодовете по международната класификация на болестите (МКБ), в сила от 1 декември 2013г. Необходимо е първо да се посети личния лекар, за да ни разясни дали се налага да посетим Районната здравноосигурителна каса, за да се презавери рецептурна книжка. В Районната здравноосигурителна каса във Видин от началото на годината са заверени над 8 хиляди рецептурни книжки с актуален - четиризначен МКБ-код на заболявания, за които се издава Рецептурна книжка. Близо 10 хиляди са заверените в РЗОК-Видин рецептурни книжки от началото на процеса по актуализиране на кодовете на заболяванията. По този начин се гарантира изписването и получаването на лекарствени продукти, които се заплащат частично или изцяло от Националната здравноосигурителната каса.   

Програмата "Забавно лято в библиотеката" събра в Мездра за пореден ден много деца заедно. Заниманието включви презентация за ползата от дърветата и рисуване по тази тема след прочитане на приказката "За да има дървото приятели". По време на инициативата бяха прочетени много призакзи. Инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра и ще продължи през цялото лято.

Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" Велико Търново избра да направи своята втора премиера на оперетата от Йохан Щраус-син "Прилепът" в Монтана. "Прилепът" е една от най-популярните оперети в световен мащаб. Постановката е направена с много хумор и с усет към самото действие. Зрителите ще се насладят на популярните арии на Адел, Алфредо, Розалинда и Франк. По традиция активният игрален сезон на Драматичен театър - Монтана завършва с гостуване на търновската оперета. "Прилепът" ще бъде представен в Монтана тази вечер от 19,30 часа в Голяма зала на театъра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00