Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пороят в Димово отнесе тротоари и асфалтова настилка

3
Проливният дъжд от 31 юли в гр.Димово
Снимка: Татяна Спасова
100 литра дъжд на квадратен метър се е изсипал снощи в община Димово. И в момента продължава да вали. Спасителни екипи работят по отводняването.


"Наводнени приземни етажи и мазета има в град Димово и село Гара Орешец, но все още броят им не е уточнен.", каза кметът на община Димово Лозан Лозанов.

Около 200 квадратни метра тротоар и още толкова асфалтова настилка са отнесени от пороя.

Всички улици са проходими. Река Арчар също е в коритото си и в момента няма опастност от заливане. Проблем може да възникне, ако язовир Скомля прелее. Кметът на Димово Лозан Лозанов е в постоянна връзка с хората, които стопанисват съоръжението. 

Проливният дъжд от снощи в гр.Димово, снимка Татяна Спасова

"Сутринта в 6,30 часа ми се обадиха, че може да започне да прелива преливника и да предупредя кметовете на населените места, през които минава реката. Имат готовност да евакуират хората, които са близо до реката. Ако се наложи евакуация, жителите ще бъдат извозвани до кметствата и след това ще видим какво ще правим."-допълни Лозан Лозанов.

Кметските наместници са предупредени имат готовност да реагират. Ако язовир Скомля започне да прелива най- голяма опастност има за жителите на село Септемврийци, защото селото е в ниското, а останалите са по - встрани, уточни кметът. Няма отнесени и умрели животни в община Димово. В дворовете, през които са минали пороите, има поражения върху насажденията.

Галерия

Вижте още

Покачва се заболеваемостта от COVID-19 във Врачанско

Още 61 жители на Врачанско имат COVID-19, това показват данните на регионалната здравна инспекция за 15 януари. 32-ма от тях са жители на областния град или селата от община Враца, което задържа висок процентът на заболели -  796.59 на 100 000. Средната заболеваемост за областта продължава да се покачва и вече е 673 на сто хиляди, но в същото..

публикувано на 16.01.22 в 10:14

Няма нарушения на трудовата дисциплина във видинската болница

Видинската болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Проверката беше извършена в края на миналата година по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение. "Доклада от..

публикувано на 16.01.22 в 08:33
Свети Ромил Видински Бдински

Почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Паметта на Свети Ромил- духовен покровител на Видин почита днес, 16 януари Православната църква. Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин Видин. Майка му била българка, а баща му - грък, обясни отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: "Когато пораснал родителите му искали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново...

публикувано на 16.01.22 в 08:20

151 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Близо двоен спад на новозаразени с COVID-19 в Северозапада спрямо вчера, отчитат здравните власти. В трите области са регистрирани 151 нови случая. В област Видин са отчетени 55 положителни проби, във Враца 61, докато в Монтана 35 души са новозаразените. 4 389 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 16,2% от..

публикувано на 16.01.22 в 07:53

Над 10 000 дръвчета раздадоха днес във Видин

10 хиляди и 500 дръвчета раздадоха днес във Видин доброволци. Стотици хора си взеха дръвчета, каза за Радио ВИДИН Никола Рахнев - създадетел на инициативата Гората.бг. "Раздаването на дръвчетата във Видин върви изкючително интензивно, но малко динамично. Хората са с много голям ентузиазъм, който на моменти дори прелива в свръхжелание, но радвам..

публикувано на 15.01.22 в 15:12

Асфалтираха улица "Васил Левски" в Кула

Асфалтирането на улица „Васил Левски“ в град Кула , както и на три пресечки на тази улица по програма „Развитие на селските райони“ премина без наложени финансови корекции в края на 2021 година. „Удовлетворен съм от това, че преди 2 месеца разплатихме улица „Васил Левски“  и отново няма общината нито един лев наложена финансова корекция...

публикувано на 15.01.22 в 12:18

Успешна година отчете читалището в Буковец

Успешна и ползотворна 2021 година отбеляза читалището във видинското село Буковец . Културната институция за последната година се обогати в редица отношения, каза за радио Видин секретарят на Народно читалище "Просвета" - Вероника Атанасова :  Тази година беше много успешна за читалището. Конкурси повече онлайн, в които сме участвали и които сме..

публикувано на 15.01.22 в 11:58
Подкасти от БНР