Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При хубаво време ремонтът ще започне в понеделник, на 4 август

Да стегнеш дом за самотна душа

Клубът на пенсионера в Ново село ще помогне със средства и доброволен труд за ремонта на жилището на Йорданка Станева

Къщата на Йорданка Станева във видинското село Ново село е стара и грохнала, а градината й е обраснала с бурени...
Снимка: Светла Бондова

Във всяко населено място има поне един такъв човек- сърцето му е голямо и пълно с обич, а в ума му има място само за най-простите правила, които се учат в детската градина. Всеки ден Йорданка Станева от видинското село Ново село помага на някого в градината, чисти в къщи или пазарува срещу храна и нова дрешка. Трудолюбив и честен човек е, но трябва да я насочваш като малко дете. И за съжаление не може да управлява своето домакинство. Живее сама, а единствените й роднини по братова линия  заминаха на гурбет в чужбина. Къщата й е стара и грохнала, а градината й обраснала с бурени.

Клубът на пенсионера и хората с увреждания пое ангажимента да помогне със средства и доброволен труд за ремонта на единственото жилище на Йорданка Станева. Пари 17 дадоха човека и така за кратко време бяха събрани 200 лв. Половината от парите внесе самата стопанка на малката къщица. Защото това е едно от нейните прости правила, които знае и помни- да плати данъка, да даде 5 лева за общоселското хоро през лятото, да купи новогодишен подарък за малкия племенник.

Общината помогна с врати, прозорци и летви, свалени от ремонта на читалищната сграда. Лилия Паунова- управител на железарския магазин в Ново село, дари вар и цимент. Атанаска Боева даде керемиди, за да бъдат подменени счупените и пререден покривът.

При хубаво време ремонтът ще започне в понеделник, на 4 август. В него ще се включат с доброволен труд и други членове на клуба- да пренесат материали, да забъркат строителни разтвори, да чиракуват на майсторите. Инициативата на клуба се ръководи от Дора Низамова- пенсиониран строителен техник. Съдбата тази година отне нейния спътник в живота, затова тя влага още по-голямо желание и по-горещо съчувствие в осъществяването на доброто дело- да създаде добри условия за живот на една самотна душа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31

Проблеми с назначаването на секционните състави в две общини в област Враца

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. Репортаж на нашата..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
Бюро по труда- Враца

615 са безработните над 50-годишна възраст във Враца и Криводол

Хората над 50-годишна възраст без работа в общините Враца и Криводол са 615, показват данните на бюрото по труда през август. По-голяма част от тях са в града под Околчица, където 466 мъже и жени нямат постоянни доходи. 149 са безработните на 50 и повече години в Криводолско. От трудовата борса отчитат намаление на регистрираните с 36 души в..

публикувано на 29.09.24 в 08:19

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23