Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Помощ от БЧК пътува към Мизия

БЧК Враца отправя призив за големи количества минерална вода

БЧК Враца спешно търси минерална вода в големи количества за пострадалите и евакуирани хора в Мизия.


"Отправям апел към фирмите в региона да дарят минерална вода. Големи количества вода ни трябват. След малко тръгваме към Мизия. Камионът с бедствения резерв на Областния съвет на БЧК е натоварен. Бедстващото население ще бъде подпомогнато със средства от първа необходимост- спално бельо, одеяла и др. Отворен е и бедствения резерв на Българския червен кръст. Осигурени са психолози, които да работят на място при нужда.", съобщи директорът на БЧК Враца Гергана Михалчева.

Спасителите обхождат квартал по квартал и къща по къща в Мизия, съобщиха от пресцентъра на МВР. "В Мизия има бедстващи хора, но се прави необходимото. Доста тежка е ситуацията в Мизия.", съобщи Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопастност и защита на населението". Стотици са наводнените къщи, десетки сгради са срутени. Евакуираните около 500 човека са настанени в детска и градина и училище. Засега няма данни за загинали. Тревогата е за възрастните  трудноподвижни хора, които нямат мобилен телефон. Минути преди 7 часа пристигнаха два хеликоптера на Министерство на отбраната /МО/, които облитат непристъпните места и са в изключителна помощ.

Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в страната, заради поройните дъждове и наводненията, незабавно след бедствието БЧК разблокира своя бедствен резерв – 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и подкрепителни закуски на евакуираните, съобщиха от организацията. Работи се съгласувано и в непрекъсната комуникация с пожарните служби. БЧК активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).
Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията:
• през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES /;
• с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи.

Вижте още

Покачва се заболеваемостта от COVID-19 във Врачанско

Още 61 жители на Врачанско имат COVID-19, това показват данните на регионалната здравна инспекция за 15 януари. 32-ма от тях са жители на областния град или селата от община Враца, което задържа висок процентът на заболели -  796.59 на 100 000. Средната заболеваемост за областта продължава да се покачва и вече е 673 на сто хиляди, но в същото..

публикувано на 16.01.22 в 10:14

Няма нарушения на трудовата дисциплина във видинската болница

Видинската болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Проверката беше извършена в края на миналата година по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение. "Доклада от..

публикувано на 16.01.22 в 08:33
Свети Ромил Видински Бдински

Почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Паметта на Свети Ромил- духовен покровител на Видин почита днес, 16 януари Православната църква. Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин Видин. Майка му била българка, а баща му - грък, обясни отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: "Когато пораснал родителите му искали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново...

публикувано на 16.01.22 в 08:20

151 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Близо двоен спад на новозаразени с COVID-19 в Северозапада спрямо вчера, отчитат здравните власти. В трите области са регистрирани 151 нови случая. В област Видин са отчетени 55 положителни проби, във Враца 61, докато в Монтана 35 души са новозаразените. 4 389 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 16,2% от..

публикувано на 16.01.22 в 07:53

Над 10 000 дръвчета раздадоха днес във Видин

10 хиляди и 500 дръвчета раздадоха днес във Видин доброволци. Стотици хора си взеха дръвчета, каза за Радио ВИДИН Никола Рахнев - създадетел на инициативата Гората.бг. "Раздаването на дръвчетата във Видин върви изкючително интензивно, но малко динамично. Хората са с много голям ентузиазъм, който на моменти дори прелива в свръхжелание, но радвам..

публикувано на 15.01.22 в 15:12

Асфалтираха улица "Васил Левски" в Кула

Асфалтирането на улица „Васил Левски“ в град Кула , както и на три пресечки на тази улица по програма „Развитие на селските райони“ премина без наложени финансови корекции в края на 2021 година. „Удовлетворен съм от това, че преди 2 месеца разплатихме улица „Васил Левски“  и отново няма общината нито един лев наложена финансова корекция...

публикувано на 15.01.22 в 12:18

Успешна година отчете читалището в Буковец

Успешна и ползотворна 2021 година отбеляза читалището във видинското село Буковец . Културната институция за последната година се обогати в редица отношения, каза за радио Видин секретарят на Народно читалище "Просвета" - Вероника Атанасова :  Тази година беше много успешна за читалището. Конкурси повече онлайн, в които сме участвали и които сме..

публикувано на 15.01.22 в 11:58
Подкасти от БНР