Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако нямате връзка с близките си в Мизия, звънете на телефон 09161 23 15

Екип на Радио ВИДИН в Мизия

Как да потърсим помощ от телефон 112

8
Снимка: Светослав Цветанов

Десетки хора са настанени в детската градина в Мизия и са получили продукти от първа необходимост, както и дюшеци и спално бельо, предаде оттам Йорданка Петрова. Първолета Глухарска, която ръководи щаба в детската градина каза за Радио ВИДИН, че храната, която е раздадена на нуждаещите на обяд е дарена от състрадателни хора. По думите й в момента разполагат с достатъчно одеяла и храна, очаква се съвсем скоро да бъдат доставени и химически тоалетни. В детската градина има ток. Скоро ще има и лекарства. На входа на Мизия стои полицейски патрул, който не позволява да се влиза в града.

Създадена е организация за приемане на молби за подпомагане на пострадалите. Помощта ще е еднократна и ще е в размер на 325 лева. Само за 2 часа са приети 60 молби. Хора разказват за мародери, които с плуване се опитват да достигнат необитаемите къщи и да откраднат нещо. В населеното място все повече се говори, че високата приливна вълна от река Скът е причинена от намиращите се в близост язовири. Забелязана е и риба. Дори е хванат и шаран. До момента около 600 души са евакуирани, но все още има хора, които са по домовете си и не желаят да ги напуснат. Осигурени са линейки, екипи на Военно-медицинска академия, които оказват нужната медицинска помощ. Има данни за напълно разрушени 26 къщи, 33 стопански постройки, 15 гаража, 12 летни кухни. Огледът продължава.

Снимка: Светослав ЦветановВ кметството на Мизия има обявен телефон, на който хората могат да се обаждат и да търсят информация за своите близки, ако не могат да ги открият. Номерът е 091 61 23 15. На телефон 112 също може да се получи информация за телефона. В Бяла Слатина работят 15 екипа по отводняване, а в село Нивянин - 2 екипа.

Бедствието в Мизия ни накара да потърсим повече информация за това как можем да извикаме помощ при необходимост. Попитахме видинчани знаят ли при какви случаи се звъни на телефон 112. Отговорите събра нашият стажант- репортер Деница Пламенова.

"Когато се застрашава здравето на някой човек. Не трябва да се звъни на шега на този номер. ... Знам кога се звъни на телефон 112- когато човек има сериозен личен проблем или когато има някакви събития, застрашаващи живота на повече хора- земетресения, пожари, изобщо природни бедствия... По принцип знам кога трябва да се звъни на 112, но според мен няма координация между телефон 112, Бърза помощ, пожарната и МВР", е мнението на видинчани.  

Всеки човек, който е изпаднал кризисна ситуация, която реално застрашава неговото здраве, живот, сигурност и имущество трябва да набере телефон 112. Това съобщи говорителят на Национална система 112 Данка Недялкова.

"Добре би било гражданинът да запази максимално самообладание. Ако не може да подаде необходимата информация, да слуша въпросите, които операторът му задава и да отговаря на тях. Необходимо е да каже своите имена, местоположението си, за какво сигнализира телефон 112 и телефон за обратна връзка."

Общо 169 са сигналите подадени към 112 при бедствието в Мизия, съобщи още Данка Недялкова. 

Снимки: Светослав Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33