Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 август 2014 година

Мизия, 04.08.2014 година
Снимка: Светослав Цветанов
Тялото на 55-годишен мъж е открито в наводнения град Мизия около обед днес, потвърдиха от Окръжната прокуратура. Така жертвите на стихията станаха две, а издирвателните операции продължават. В деня след наводнението бе открит първият загинал от придошлите води на река Скът.

Районната прокуратура в Оряхово се е самосезирала за наводнението в Мизия. След предварителна полицейска проверка днес има образувано досъдебно производство за причиняване на наводнение по непредпазливост. Остава бедственото положение в град Мизия. През нощта нивото на река Скът е спаднало с 20 сантиметра, съобщи комисар Иван Кирилов, директор на Областната дирекция на МВР във Враца. Все още обаче град Мизия е наводнен. В близкото село Крушовица започна отводняване. В община Бяла Слатина вече работят 15 спасителни екипа.

Военно-полева кухня е разкрита в центъра на Мизия. Работата й ще се обезпечава от Министерство на отбраната и от Българския червен кръст (БЧК). Раздават се храна и вода, дарения от първа необходимост за оцеляване на населението, каза за Радио ВИДИН д-р Никола Николов, главен експерт в дирекция "Мениджмънт на бедствията" в БЧК София. Хуманитарната организация е осигурила и психолози. В Мизия има линейки и екип от Военно-медицинска академия, които оказват помощ на пострадалите. Лекарства от първа необходимост се купуват организирано. Кметът на Мизия Виолин Крушовенски заяви, че ще имат нужда от храни и минерална вода и през следващите дни. В Мизия течаща вода няма, защото помпените станции са под вода и съоръженията не могат да работят. Българският червен кръст продължава набирането на средства за пострадалите от наводненията в страната на кратък номер 1466. Само за два дни по благотворителната кампания на БЧК са постъпили близо 100 000 лв.

Най-тежко е положението след проливните дъждове в село Нивянин от трите населени места от област Враца, в които все още е обявено бедствено положение. Това каза за Радио ВИДИН кметът на община Борован инж. Десислава Тодорова. Водоподаването в селата Борован, Нивянин и Малорад е възстановено. "Осигурен е екарисажен камион, който извозва удавените животни. Предстои остойностяване на щетите на жителите на трите населени места", посочи още инж. Десислава Тодорова.

Изпробвана е системата за ранно предупреждение и оповестяване, като са пуснати и първите гласови съобщения за уведомяване на жителите в град Мизия. Това стана по заповед на Областния управител Венцислав Василев. Системата е била в процес на изграждане, но е пусната аварийно за информиране на хората в бедстващия града за действие във връзка с усложнената обстановка. Извикани са специалисти, които да пуснат системата и високоговорителите в Мизия.

Екипи от Община Враца, заедно с експерти от Агенцията за социално подпомагане, посещават на място пострадалите населени места за изясняване на щетите в частните домове. Това съобщават от местната администрация. Електрозахранване и водоснабдяване има във всички населени места на територията на Община Враца, с изключение на водоснабдяването в с. Горно Пещене, където екипи на ВиК продължават работа и в момента. Кризисният щаб работи непрекъснато и се отзовава на всеки подаден сигнал. Съвместно със специалисти от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите в България, област Враца, беше извършен подробен оглед и се изготвя необходимата документация, която ще бъде изпратена в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за финансиране. Община Враца подготвя обобщена справка, която да бъде изпратена до Министерския съвет, за сумата, необходима за неотложни аварийно-възстановителни дейности в общината, която да послужи за кандидатстване за финансиране от Европейския фонд за солидарност. Обстановката на територията на общината се нормализира, допълват от местната управа.

Община Враца предприе превантивни мерки относно състоянието на язовирите, разположени на територията на общината, съобщават от общинската пресслужба. Още на 1 август, със заповед на кмета на общината Николай Иванов, беше  разпоредено на кметовете на населени места, кметските наместници и концесионерите на язовирите да проверяват техническото състояние на язовирите и при възникнал проблем незабавно да уведомят дежурния по Община. На 1 август, със заповед на кмета на общината бе сформирана комисия за оглед и предварителна оценка на нанесените щети от наводненията в населените места на общината върху общинската инфраструктура и частни имоти. В петък аварийно бяха извършени неотложни укрепителни работи, чрез насипване на един от мостовете в село Девене. В неделя започнаха възстановителните работи на моста в село Три Кладенци. Община Враца продължава да осигурява и доставя, където е необходимо, минерална вода за населението и помпи за отводняване на имоти. Вчера в Девене бяха доставени от БЧК 60 одеала, 60 дюшеци и шалтета, 30 възглавници и пакети храна.

Жълт код за дъжд и гръмотевична активност е обявен за утре в шест области, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област, където очакваните количества са между 10 и 40 л/кв.м. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра, ще има и градушки. Утре на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част на страната.

Изплащането на пенсии в пощенските станции в град Мизия и Бяла Слатина ще започне на 6 август. За това съобщават от "Български пощи" ЕАД. Министерството на вътрешните работи има готовност при необходимост да окаже съдействие, като предостави високопроходима техника.

Фирмите в община Враца, които имат повредени касови апарати и унищожени финансови документи от наводненията, трябва да сигнализира в НАП. Това съобщават от общинската администрация.

Изграденото укрепващо съоръжение на канала в квартал "Мала Кутловица" в Монтана е спасило имотите на живеещите там. В миналия четвъртък над града се изляха близо 60 литра на квадратен метър. Изграденият канал от километър и половина, който играе ролята на корекция на реката, е спасил от наводнение поне 30 къщи по протежението му, съобщи заместник кметът на община Монтана инж. Диман Георгиев: "Укрепващото съоражение в "Мала Кутловица", което е около километър и все още не е завършено докрай изигра превантивна роля, защото предпази доста къщи и дворове от пренаводняване."

Президентът Росен Плевнелиев назначи проф. Георги Близнашки за служебен премиер. Екатерина Захариева става вицепремиер по икономическите политики. Проф. Йордан Христосков става вицепремиер по социални политики. Христо Иванов става вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност. Илияна Цанова- вицепремиер по управление на средствата от ЕС. Даниел Митов става министър на външните работи. Румен Порожанов е служебният министър на финансите. Васил Щонов- министър на икономиката и енергетиката. Светлана Жекова застава начело на МОСВ. Николина Ангелкова става министър на транспорта и съобщенията. Васил Грудев поема Министерството на земеделието и храните. Йордан Бакалов застава начело на МВР. Велизар Шаламанов поема Министерството на отбраната. Мартин Иванов е новият министър на културата. Румяна Коларова- министър на образованието. Служебен министър на здравеопазването отново ще е анестезиологът от ВМА д-р Мирослав Ненков. Трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова става министър на спорта.

За 7 август в Окръжния съд във Видин е насрочено заседание по искане на Прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета на Видин Герго Гергов. Делото е насрочено за 14 часа и ще се гледа от съдия Светла Стоянова, съобщи председателят на Окръжния съд Васил Василев. Искането за отстраняване от длъжност е, за да не се възпрепятства разследването. Срещу Гергов е предявено обвинение за нарушение на служебните му задължения като при договора за доставката на храни в бюджетните учреждения не е спазил Закона за обществените поръчки. Според Държавната агенция за национална сигурност на Общината са нанесени вреди за 150 000 лева, както и неимуществени щети, изразяващи се в разколебаване на общественото доверие в местната власт. Срещу кмета на Видин са повдигнати и обвинения заради открити в дома му антични монети и патрони, за които няма разрешително. След задържането на Гергов за срок от 24 часа миналия четвъртък, му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 30 хиляди лева. Той няма право да напуска страната без разрешение от прокурор. За 12 август в Административен съд- Видин е насрочено дело по жалбата на Гергов, който оспорва задържането си. За четвъртък граждански движения организират демонстрация пред Съдебната палата с призив за отстраняване на Гергов от длъжност. От Община Видин съобщиха, че е постъпило искане от граждани за провеждане на митинг на площад "Бдинци" в подкрепа на кмета на Видин. Митингът, който е обявен за 13.30 часа в четвъртък, е разрешен със заповед на заместник- кмета Борислава Борисова.

Близо 900 000 лева предоставя Оперативна програма "Регионално развитие" на Община Плевен за ремонт на Пеещия фонтан в Градската градина и трите водни огледала в района на Каскадата, съобщават от пресслужбана на Общината. Дейностите са от втората фаза на проект "Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен". Проектът е на стойност 4 911 841 лв., като собственият принос на Община Плевен е 245 592 лв. За двата обекта се предвижда извършването на основен ремонт и реконструкция на инсталации, включително на машинните зали, с цел подобряване на въздействието на водните съоръжения, светлинните и звукови ефекти. Предстои премахването на бетоновия партер на Пеещия фонтан, демонтаж и саниране на съществуващи стоманобетонови елементи, полагане на хидроизолация и добавяне на нови облицовки по дъното и стените, изграждане на нова система ефекти, посредством съвременни енергоефективни решения за водна архитектура. Планирана е подмяна и допълване на редицата от съществуващи дървета и затревяване на околните площи. И при двата обекта ще бъде изградена нова система ефекти, посредством съвременни енергоефективни решения за водна и светлинна архитектура, ще бъдат намалени разходите за вода и електричество и ще се въведат нови стандарти, ще се създаде екологична и комфортна околна среда. Стартът на дейностите се предвижда да бъде в последните месеци на 2014 година, а приключването им трябва да се осъществи до 31 октомври 2015 година.

Започна ремонтът на църквата "Св. Георги Победоносец" в берковското село Песочница. От вчера доброволци от селото, ръководени от местния резбар Борислав Тодоров, започнаха подмяната на изгнилата конструкция на покрива с нова. Заради нестабилното време тази година е важно работата да приключи много ударно. Работниците ще се опитат да завършат ремонта до 11 август, поясни резбарят. Общината е дала дървен материал, който вече е обработен. Църковното настоятелство апелира повече хора доброволно да се включат в ремонтните дейности, за да се свърши работата навреме. В момента сградата е в плачевно състояние. Целият покрив е на дупки, счупени са витражите, из помещението се гонят белки и лястовици. Иконите и олтарът не се различават от напластената върху тях мръсотия. Проливните дъждове от последните месеци застрашиха сериозно храма.

Една мрежа на бракониери извадиха от язовир "Огоста" в Монтана. Инспекторите са глобили и четирима любители рибари без билет. Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Монтана са извършили проверки на язовир "Огоста". При обхода на водоема с лодка е открита и извадена от водата една бракониерска хрилна мрежа с дължина 50 метра. Тя е иззета и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената в нея риба- 4 кг. сребриста каракуда и платика, е върната във водоема. Конфискувани са и заложени в язовира 8 плаващи риболовни уреди с тройки куки за хищна риба. Инспекторите на ИАРА Монтана са съставили и 4 акта на рибари за извършване на любителски риболов без да притежават билети. От тях са иззети въдиците им.

Водоподаването във врачанския квартал "Сениче" утре ще бъде спряно от 09:00 до 17:00 ч. Водата ще бъде спряна в четвъртък, 7 август и в село Нефела от  09:00 до 17:00 ч. Причината за преустановяването на водоподаването е работата по водния цикъл на Враца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58