Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 август 2014 година

Спасителите в Мизия помагаха и на животните в града. Там пристигна и екип на фондация "4 лапи", в помощ на бедстващи домашни и селскостопански животни
Снимка: Светослав Цветанов

Нивото на река Скът е паднало значително пети ден, след като приливната вълна заля Мизия, но все още голяма част от града е под вода, предаде кореспондентът на БНР, Ива Антонова. Започна изпомпване на водата от уличната канализация. Това, според експерти, ще ускори оттичането на водата от града. "Нощта в Мизия мина нормално, хората са по-спокойни. Нямаше валежи през нощта. Тази сутрин, малко след 6:20 часа валя, но количеството е минимално", каза Аксиния Петрова от Община Мизия в сутрешното предаване на Радио ВИДИН "Посоките на делника". Чревни инфекции в наводнения град Мизия засега няма, съобщи д-р Кети Ценова, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести" в Регионалната здравната инспекция във Враца. Ситуацията се следи заради опасността от зарази. Водата в Мизия се очаква утре да бъде пусната, но тя няма да може да се ползва от хората. Д-р Ценова уточни, че заедно с Районната здравноосигурителна каса се работи за възможно най-бързото издаване на рецептурни книжки на хората с хронични заболявания.

Военнослужещи от военно формирование 42 800 Плевен продължават участието си в спасителните дейности в Мизия.За обслужване на населението са доставени агрегат, автомобил за превоз на питейна вода и три водоноски.За осигуряване на питейна ще бъде разположена още една водоноска. Ще бъдат осигурени и мото помпи „М-600” за изпомпване на водата от къщите. Вдигнат е и палатков лагер за подслоняване на жителите.

Създадена е организация за извозване на трупове и некачествената храна с видимо влошени качества от зоната на наводнените квартали на Мизия- това стана на среща на Областния управител на Враца Венцислав Василев с директора на Областна дирекция  "Безопасност на храните" Хрисим Павлов и заместник директора Регионална здравна инспекция (РЗИ) Враца д-р Ирена Виденова, съобщават от пресслужбата на ОА. Взети са решения да бъдат изпратени предписанията на РЗИ Враца за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки до кметовете на общини.

Над 450 са подадените към момента молби за подпомагане от жители на Мизия и съседното село Крушовица, които пострадаха от наводнението. Дирекция "Социално подпомагане" Оряхово, към която е община Мизия, е организирала изнесена приемна. Организацията е създадена още в понеделник сутринта. "Приемът на молби е започнал на две места в Мизия и в село Крушовица, където също има пострадали хора. В Мизия единият пункт е в приемната на Общината, а другият- в детската градина, където е центърът за настаняване на хората", съобщи за Радио ВИДИН Денис Мерджев, директор на дирекция "Социално подпомагане" Оряхово. Еднократна финансова помощ в размер до 325 лева ще бъде отпусната на пострадалите. Приемът на молби продължава и на малко по-късен етап ще се изплати помощта. Около 500 лица и семейства в Мизия и 150 в Крушовица ще бъдат подпомогнати еднократно, според прогнозните данни.

Екип на Фондация "4 лапи" пристигна в Мизия в помощ на бедстващи домашни и селскостопански животни. Голяма част от града все още е под вода, има много умрели животни, каза за Радио ВИДИН Явор Гечев, ръководител отдел маркетинг във фондацията. Фондация "4 лапи" ще осигури храна за спасените животни, когато приключи спасителната операция.

Най-тежко е положението след проливните дъждове в село Нивянин от трите населени места в община Борован, в които все още е обявено бедствено положение. Това каза за Радио ВИДИН кметът на община Борован Десислава Тодорова. Бедствено положение беше обявено в селата Борован, Нивянин и Малорад след наводнението на 31 юли срещу 1 август. Храна е подсигурена за евакуираните около 30 човека от село Нивянин. Те са били настанени в Професионалната гимназия по транспорт "Коста Петров" в Борован. Реките и язовирите в общината са под непрекъснато наблюдение. В село Малорад, освен наводнени къщи, има нарушаване и на инфраструктурата. Мостът, който свързва населеното място със с. Рогозен е разрушен, което прекъсва връзката между двете общини- Борован и Хайредин. Водоподаването в селата Борован, Нивянин и Малорад е възстановено. "Осигурен е екарисажен камион, който извозва удавените животни. Предстои остойностяване на щетите на жителите на трите населени места", посочи още Десислава Тодорова.
 

Обитателите на 25 къщи във врачанското село Лесура може да бъдат евакуирани. Комисия от община Криводол е установила, че има проблем със стената на язовира в местността "Край село". Кметът на общината Петър Данчев и кметът на Лесура Евгени Захариев са сигнализирали Областния управител и Оперативния център на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"- Враца за овладяване на кризисната ситуация и за спешна реакция на екип от специалисти за компетентно и навременно решение, съобщиха от Община Криводол. Опасност от наводнение може да настъпи при интензивни валежи, съобщи кметът на Лесура Евгени Захариев. Язовирът край селото е под наблюдение. Въведена е постоянна охрана, каза още Евгени Захариев.

Жителите на село Шипот, община Димово са без връзка до главния път една седмица. Мостът към селото беше разрушен след проливен дъжд. Хляб се кара по обходен път с джип през ден, но линейка трудно ще достигне до селото, съобщи кметският наместник Лидка Кирилова. Пешеходци минават по понтон от близо пет метра, който е на мястото на отнесения моста. Ремонт на моста към Шипот ще започне след оттеглянето на водата от язовира край селото.
Временният мост в Криводол вече е проходим, съобщи за Радио ВИДИН Божидар Илиев, жител на града. Съоръжението беше залято на 1 август от река Ботуня.

Предприети са стъпки за искане на помощ от Европейската комисия за справяне с наводненията, съобщи  служебният министър на околната среда и водите Светлана  Жекова. В дневния ред на първото заседание на служебното правителство  беше включен  доклад за състоянието на наводнените райони във Врачанско. 

Осигуряването на материална помощ за пострадалите при наводненията е сред приоритетите на служебното правителство, което встъпи в длъжност днес. Всеки министър ще отдели по 300 лева от своята първа заплата в помощ на пострадалите хора от наводнението в Мизия, съобщи пред журналисти в Министерския съвет служебният премиер Георги Близнашки. Той добави, че това решение, с което всички министри са се съгласили, е по негова инициатива.

Българският червен кръст благодари на хилядите, които даряват средства за пострадалите в Мизия и напомни, че събирането на дарения за пострадалите селища продължава. Досега са събрани над 1 100 000 лева. Дарения могат да се правят и с смс на кратък номер 1466. Желаещите да дарят вече имат още една възможност. Активиран е телефонен номер 090051255 от фиксираната мрежа на VIVACOM. Всяко набиране е на цена 0.99 лв без ДДС.

"Български пощи" и Националният осигурителен институт създадоха необходимата организация, изплащането на пенсии в пощенските станции в град Мизия и Бяла Слатина да започне от днес. Министерството на вътрешните работи има готовност при необходимост да окаже съдействие, като предостави високопроходима техника.

Читалище "Самообразование 1894" във врачанското село Селановци организира кампания за събиране на помощи за пострадалите от наводнението в Мизия. Събират се одеяла, възглавници и спално бельо, както и парични средства. Събират се одеяла, възглавници и спално бельо, както и парични средства, каза за Радио ВИДИН Нина Димитрова, служител в читалището. Хлебопроизводители от Селановци ще подсигурят хляб за нуждаещите се хора в Мизия в петък. Тогава ще бъдат доставени и събраните помощи.

Служители на Областната дирекция на МВР във Враца са наградени за проявена инициативност, героизъм, смелост и себеотрицание по опазването на живота и здравето на хората при наводнението в Мизия от министъра на вътрешните работи. С "Почетен знак на МВР- III степен" са наградени: Станислав Георгиев- началник на РУП- Оряхово; Иван Венков- началник на УП- Мизия; Борислав Желязков- инспектор в УП- Мизия; Милен Вълчев- инспектор в РУП- Оряхово; Ивайло Ангелов- инспектор в РУП- Оряхово. Наградени от Министерството на вътрешните работи за оказано съдействие на служителите на Областната дирекция на МВР-Враца са и шестима доброволци. Наградата "Почетно отличие" на МВР получават: Владислав Димитров Димитров, гр. Мизия; Нанко Савев Георгиев, гр. Мизия; Мирослав Кунчев Маринов, гр. Мизия; Мирослав Илиев Вълчанов, гр. Мизия; Николай Димитров Николов, гр. Червен бряг; Петър Владимиров Василев, гр. Мизия. Отличените мъже със собствени усилия и чрез предоставяне на рибарски лодки и фадрома, в нощта на 1-ви срещу 2-ри август, спасиха живота на повече от 150 жители на Мизия. Доброволците и служителите са наградени по предложение на директора на ОДМВР-Враца, комисар Иван Кирилов

Интензивните валежи рано тази сутрин в област Монтана не са предизвикали критично повишаване на нивата на реките.
Най-много е валяло над областния град, където са паднали 22 литра вода на квадратен метър, съобщи кореспондентът на Българското национално радио Николай Драгиев. Водоемите в областта са под засилено наблюдение и се източват контролирано. 350 милиона кубични метра вода има в най-големия от тях - язовир "Огоста", при максимален обем 506 милиона кубични метра. В изявление за медиите областният управител Николай Пенчев опроверга разпространен в информационни сайтове слух за скъсана стена на второто по големина в страната хидросъоръжение. Проверка от екип на областната администрация днес е установила, че по стената на язовир "Огоста" няма повреди. Река Огоста се прибира в коритото си, след като нивото й е спаднало с 60 сантиметра. Купесто-дъждовна облачност и нови интензивни валежи до края на деня прогнозират от хидрометеорологичната обсерватория в Монтана.

От 1 до 13 литра на кв. метър дъжд са паднали през нощта в района на Северозападна България, обобщи за Радио ВИДИН дежурният в Националния институт по метеорология и хидрология- филиал Плевен. Най-много дъжд е паднал в Ново село, Видин, Монтана, Лом и Враца. Купесто-дъждовна облачност с гръмотевици и временно усилване на вятъра се очаква до края на деня. Възможни са и градушки. Жълт код за интензивни валежи продължава да е в сила за 6 области- Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област, където очакваните количества са между 10 и 40 л/кв.м. Възможно е и рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения. От Напоителни системи коментираха, че най-застрашени от наводнения са населените места по поречието на Скът, заради лошото състояние на местните язовири.

Окръжният съд във Видин ще заседава утре по искането на  Прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета на Видин Герго Гергов. Прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Видин по разследване на Държавната агенция за национална сигурност. Герго Гергов е уличен в нарушение на служебните си задължения при договора за доставката на храни в бюджетните учреждения. Срещу кмета на Видин са повдигнати и обвинения заради открити в дома му антични монети и патрони, за които няма разрешително. 

Подписка "за" или "срещу" отстраняването от длъжност на кмета на Видин Герго Гергов започна на улица "Търговска". Георги Георгиев, който е сред организаторите, твърди, че инициира подписката като гражданин. Според него за такава инициатива не се изисква разрешение от Общината. 

Граждански движения насрочиха демонстрация пред Съдебната палата с призив за отстраняване на Герго Гергов от длъжност за четвъртък. Община Видин съобщи, че е постъпило искане от граждани за провеждане на митинг на площад "Бдинци" в подкрепа на кмета на Видин. Митингът, който е обявен за 13:30 часа в четвъртък, е разрешен със заповед на заместник- кмета Борислава Борисова.

Голяма част от проверките на данъчните инспектори са във вечерните часове и през уикендите, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП) в  Монтана.  76 инспекции- 71 тематични и 5 текущи,са направени през юли. Поради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами от приходната администрация предупреждават, че при проверки служителите й винаги се легитимират със служебната си карта. Освен това инспекторите на агенцията не изискват и не приемат плащания в брой. Всички дължими санкции се плащат по банков път. Глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лева, а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект, допълват от НАП.

Четиридесет и един самодейци от Кула взеха участие в XVI Международен фестивал за автентичен фолклор в с. Дорково, област Пазарджик, предаде Христела Александрова. Фестивалът се проведе от 1 до 3 август под егидата на Министерството на културата. Народен хор "Кулченка" към Народно читалище "Просвета 1882 г.", с ръководител Генчо Генчев представи китка от автентични народни песни от Кулския край, в съпровод на акордеон. Народният танцов състав "Кулчене", с ръководител Радка Целова представи микс от местни хора. Участниците от Кула бяха единствени представители на Северозападния регион сред повече от 100 български състава, които взеха участие във фестивала. Освен тях имаше и чужди групи и ансамбли- от Франция, Норвегия, Албания, Сърбия, Кипър и Грузия.

Православната църква отбелязва днес големия християнски празник Преображение Господне
. Архиерейска света Литургия по този повод беше отслужена в Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча". Богослужението беше оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и е с благословението на Негово Преосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Духовници от Видин, Монтана и околните населени места взеха участие в службата. Освещаване и благославяне на новата реколта грозде се извършва на Преображение Господне по стара традиция.

Самостоятелна изложба на Тома Томов се открива утре в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин. Авторът й е роден във Видин през 1954 г. Тома Томов твори в областта на живописта, рисунката и илюстрацията. Той е участвал в регионални и национални изложби. Творецът представя 30 свои живописни платна и 20 рисунки с молив в столичната галерия "Максим", където има каталог с негови рисунки. В настоящата, юбилейна за автора изложба са показани творби, създадени в последните няколко години. Акцентът е върху фигуралната композиция и станалите характерни за художника глави-типажи с препратки към историята на град Видин и класическите литературни произведения. Изложбата ще бъде открита в 17 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58