Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 август 2014 година

Нивото на река Дунав се покачи с над половин метър в началото на българския участък
Снимка: Полина Тодорова
Рискът за здравето на хората в наводнената община Мизия е малък, заяви при посещението си в бедстващия град министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Той призова хората задължително да спазват лична хигиена и да не консумират бурканите със зимнина от наводнените си къщи, колкото и добре да са затворени, предаде кореспондентът на БНР Ива Антонова. Вече са дарени 4,5 тона дезинфектанти, но те ще бъдат използвани след пълното отводняване и почистване на града. И днес с помпи с различна мощност продължава отводняването на бедстващия град.


Студенти по медицина и дипломирани лекари от ромски произход ще осигурят специализирана помощ на бедстващите в Бяла Слатина и Мизия. Кампанията започна днес и ще продължи десет дни. "Няма да се налага хората да ни търсят, ние ще отидем при тях"- каза за Българското национално радио координаторът от център "Малипе" Мария Иванова.

В град Мизия започва дезинфекция и дезинсекция, обяви за Българското национално радио директорът Областната дирекция по безопасност на храните във Враца Хрисим Павлов. Той обясни, че има нужда от доброволци, които да помогнат с почистването на дворовете и сградите. Продължава събирането и извозването на удавените животни за екарисаж, както и изземването на хранителни стоки от магазините, допълни Павлов. Ежедневните проверки няма да спрат докато не се измият и дезинфекцират рафтовете и тогава ще бъдат издадени разрешителни за свободна търговия, каза още директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.

Община Бяла Слатина организира кампания в помощ на пострадалите от потопа хора. В общината бедствено положение е обявено на първи август. Във връзка с това в събота и неделя доброволци ще помагат на пострадалите.

Фондонабирателната кампания на Българския Червен кръст (БЧК) продължава, съобщи за Радио ВИДИН Гергана Михалчева, директор на секретариата на областния съвет на БЧК Враца. "Към момента всеки, който има желание да помогне, би могъл да изпраща пратки на адрес: ул. "Георги Димитров" 25-27. Това е административният адрес на Община Мизия, тъй като пунктът на Български Червен кръст е на площада, който се намира непосредствено пред Общината. Много голяма нужда има от ботуши, ръкавици, колички, кофи, дезинфектанти, почистващи средства. Благодарим на всеки, който е готов да дари", казва Гергана Михалчева.

Екипи доброволци от структурите на Българския Червен кръст в София, Русе и Видин се присъединиха в помощ на колегите си от Враца, където обстановката продължава да бъде напрегната, съобщиха от хуманитарната организация.

Националният обществен съвет към БЧК за управление на финансовите средства за подпомагане на пострадалото от наводненията население в страната след последното си заседанието предостави окончателно необходимата сума за подпомагане- 887 915 лева, както следва: за Варна- 349 020; за Добрич- 449 000; за Велико Търново- 89 895 лева.

Първите 2 милиона лева, които трябваше да бъдат платени на Община Монтана още през април за свършена работа по водния цикъл, вече са преведени, каза кметът Златко Живков. Близо 8 милиона лева трябва да влязат в сметките на общината, за да се преведат на строителните фирми. Средствата по Оперативна програма "Околна среда" за страната бяха блокирани в края на миналата година.

Започна асфалтирането на няколко критични участъка в град Видин, съобщават от пресслужбата на Общината. Това са ул. "Цар Михаил III Шишман" ; ул. "Гладстон" и кръстовището в близост ДКЦ №1. Облагородяването ще продължи с текущ ремонт на още улици във Видин и на четвъртокласната пътна мрежа. Дейностите са заложени в Поименния списък за капиталови разходи на общината.

Над 400 предприятия, извършващи строителни дейности в цялата страна, ще бъдат проверени до 30 септември от инспекцията по труда. Проверките са в рамките на извънредна кампания за превенция на злополуките в строителството. Обекти, на територията на които са станали трудови злополуки, довели до инвалидност или смърт, ще подлежат задължително на извънреден контрол. Работодателите ще бъдат информирани за наличните онлайн материали, които могат да им помогнат да подобрят условията на труд в своите предприятия, и начина за достъп до тях. Кампанията започва на 11 август.

Покачване с над половин метър за последното денонощие отчитат от Агенцията за проучвани поддържане на река Дунав в началото на българския участък на реката. При Ново село нивото 458 сантиметра, при Видин 513, а при Лом 487.

Студентската бригада в Мездра ще остане още една седмица в железничарския град. Групата трябваше днес да отпътува, но поради поройните дъждове остана недовършена работа. 21 младежи участват в бригадата. Дейностите, които ще извършват младежите са: маркировка на четвъртокласна пътна мрежа; бетониране на тротоари в село Ребърково; производство на бетонови изделия; редене на тротоари; почистването на дерета от пороите.

150 ловци се събират утре в Брегово. Те са членове на ловно-рибарските дружини от населените места на общината и от Неготин, Сърбия. Срещата се провежда по инициатива на д-р Цветан Топчиев- ръководител на ловно-рибарската дружина на Брегово. Поводът е 130-та годишнина от организираното ловно движение в България и откриването на ловния сезон.

В седмото издание на фолклорния събор "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от читалище "Пробуда" село Флорентин, са заявили участие близо 20 самодейни състава от Видинска област и крайграничните райони на Сърбия и Румъния. В събора ще участват читалищните формации от Новоселска община. Активно присъствие са заявили Бреговска и Видинска община. За първи път в крайдунавския събор ще излязат на сцена представители на Димовския и Кулския район. От Сърбия ще гостуват танцьори от град Неготин, а от Румъния- от Културния дом на село Джурджица и състав от град Калафат. Съборът започва официално в ранния следобед на 9 август, събота.  Домакините ще покажат на участниците етнографската сбирка на читалището и богато изписания църковен храм "Възнесение Христово". Предвидена е и разходка с лодка по река Дунав.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30