Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 август 2014 година

Така изглеждат днес домовете на жителите на Бяла Слатина, от които водата е изтеглена...
Снимка: Станислав Цветанов

800 домакинства от община Бяла Слатина са пострадали от наводнението на 1 август 2014 година. От тях 250 домакинства са само в град Бяла Слатина. В момента от евакуираните 22 души, в общинската болница са останали 11 човека, другите са заминали и са настанени при роднини. На хората, останали без дом, общината е предоставила 3 общински жилища, за които кметът Иво Цветков каза, че не са в особено добро състояние, но стават за живеене. От днес е започнало и поставянето на 3 оборудвани фургона за живеене в двора на бившето училище по облекло. В тях ще бъдат настанени 7 човека. Очаква се това да стане в края на седмицата. Общината осигурява на 300 човека ежедневно храна и вода, предоставени от БЧК и дарения от фирми. Хранителните продукти ще стигнат за още около 2 седмици. Извозаването на удавените животни е приключило още през миналата седмица- след оттегляне на водата. Извършена е дезинфекция от лицензирана фирма на пострадалите домове. Площите са третирани и срещу комари. Комисия продължава да прави оглед и оценка на щетите. Докладът след това ще бъде изпратен на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, от където ще се иска финансова помощ.

Продължава отводняването на най-ниските части на Мизия и тази дейност ще се извършва още няколко дни, съобщи заместник-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев, който води Кризисния щаб. Всички помпи работят и вече отводняването се извършва "къща по къща", по думите на Василев. Започнала е дезинфекцията на достъпните и почистени дворове, стопански постройки, мазета и къщи.

Българският червен кръст във Враца отправи апел за дарение на консерви и дълготрайни пакетирани храни, готови за консумация за бедстващите в Мизия. Количествата, които са събрани до момента за хората, пострадали от наводнението, вече са използвани, съобщи директорът на секретариата на областния съвет на БЧК във Враца Гергана Михалчева: "Имаме спешна нужда за изхранването на хората в Мизия. БЧК съвместно с военните  организира полева кухня, в която се хранят 600 човека. Те са хранят само на обяд, през останалото време- сутрин и вечер тези хранения се поемат от готовата храна, която за съжаление вече е на изчерпване. От областния съвет на БЧК спешно се обръщаме към всички, които  имат възможност, да дарят дълготрайна, пакетирана храна, готова за консумация. "Помощите могат да бъдат изпратени директно в Мизия, на адреса на общинската администрация или в Областният съвет на Българския червен кръст във Враца. Всички получени дарения ще бъдат транспортирани до критичната точка в Мизия, съобщи още Гергана Михалчева.

Врачанското дружество "Водоснабдяване и канализация" изпрати 50 свои работници тази сутрин към Мизия, заедно с каналопочистващ автомобил и друга техника, за да помагат в почистването на дворове и улици в бедстващия град, съобщиха от пресцентъра на дружеството. ВиК Враца отдели по пет човека от всички свои експлоатационни райони, които всяка сутрин ще пътуват до Мизия, докато има нужда от тяхната помощ. Специализираните мобилни групи са оборудвани с всичко, необходимо за разчистване и товарене на кал, отломки от срутени сгради, наводнена покъщнина и боклук. Служителите на дружеството ще окажат съдействие и на 10 свои колеги, сериозно пострадали от наводнението.

Военнослужещи от Сухопътните войски от военно формирование 42 800 Плевен  продължават да оказват помощ на населението в  Мизия. Развърнати са три пункта за осигуряване  на храна на пострадалите.  Военнослужещите осигуряват и топла храна за близо 600 души от бедстващите жители на Мизия, определени от общината. Координацията по централното снабдяването с хранителни продукти се извършва от БЧК. Военен лекар с реанимобил от военното формирование следи за здравето и личната хигиена на персонала от полевата кухня. Под негово наблюдение на всеки час се извършва дезинфекция на кухнята. Четири водоноски, осигурени от военното формирование, снабдяват с вода жителите на града. Военнослужещите активно участват и в други дейности в помощ на пострадалите от наводнението в Мизия.  

БТПП призовава своите членове и всички представители на бизнеса да помогнат на бедстващото население в Бяла Слатина. На територията на общината по-голямата част от жителите се нуждаят спешно от вода, храна, дрехи, парични средства и всичко необходимо за справяне с кризисната ситуация.

Необичайно високото за август ниво на река Дунав не създава проблеми на корабоплаването- напротив, условията за плаване по реката са идеални, особено сега, когато на корабите се товари зърно от новата реколта за износ
- каза за Радио ВИДИН директорът на Дирекция "Морска Администрация" Лом, Тони Тодоров. Според него замърсяването на реката през последните дни се дължи най- вече на субективни фактори- по традиция реката от Сърбия до устието й е по-замърсена, в сравнение с горното и средното й течение.

В Монтана не се разбраха за състава на РИК. Областният управител на област Монтана Николай Пенчев проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, относно състава на Районната избирателна комисия в Монтана. На консултациите не се постигна съгласие за ръководството на РИК- Монтана за изборите за народни представители на 5 октомври, съобщиха от пресслужбата на Областната администрация. Протоколът от срещата е  изпратен на ЦИК, която ще назначи районната комисия.

Не се разбраха за РИК и във Враца. Спор възникна между ГЕРБ и "Коалиция за България" за председателското място в РИК. За първа година има три предложения за две заместник председателски места, съобщиха от пресслужбата на Областната администрация. За мястото на секретар предложение бе направено единствено от ДПС. В консултациите участваха упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции: Петя Аврамова (ПП ГЕРБ), Васил Драганов ( "Коалиция за България"), Евгени Червеняшки (ПП ДПС), Красимир Донов и Румяна Иванова (Коалиция "Реформаторски блок"), Светлин Стойков ( ПП "АТАКА"), Ангел Иванов ( Коалиция "България без цензура"- ВМРО - БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден"). Областният управител Венцислав Василев запозна присъстващите с решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/, съгласно което общият брой на членовете на РИК- Враца, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, е 15 човека. Съотношението на членовете на РИК Враца между партиите и коалициите е следното:  ГЕРБ- 5 членове, "Коалиция за България"- 5 членове, ДПС- 2 членове, "АТАКА", "България без цензура", Коалиция "Реформаторски блок"- по 1 представител, след проведените дебати не се постигна консенсус за председател  и заместник председатели на РИК Враца. Протоколът от консултации е изпратен в Централната избирателна комисия. Тя ще вземе окончателно решение за състав и до 15 август ще назначи Районната избирателна комисия.

Във Видин политическите сили се споразумяха за състава на Районната избирателна комисия за вота през октомври. Председател ще е Бисерка Борисова от "Коалиция за България", а секретар Павел Петков от ГЕРБ.  Заместник председатели ще са Ирена Николова от ДПС и Людмил Василев от партия "Атака". Областният управител Кръстьо Спасов изрази задоволството си от конструктивния диалог и постигнатото съгласие между политическите сили. Протоколът от консултациите, заедно с предложенията за състава на РИК, ще бъде предоставен от областния управител на Централната избирателна комисия, която ще се произнесе с решение. Съгласно решение на Централната избирателна комисия, съставът на РИК- Видин е от 15 члена. Разпределението им по квоти е съответно по петима представители на ПП ГЕРБ и КП "Коалиция за България", двама ДПС и по един от ПП "Атака", КП "Реформаторски блок" и КП "България без цензура, ВМРО - БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден". Районната избирателна комисия ще започне работа до 15 август. Областният управител Кръстьо Спасов ще определи комисията от експерти на администрацията, които ще бъдат ангажирани с организационно-техническата подготовка за провеждането на парламентарните избори в региона.   

От тази седмица стартира лятната АНТИСПИН кампания във Видин. Тя ще започне на 15 август от обществен басейн в града и всеки, който желае може да провери в мобилния кабинет своят ХИВ-статус. "От началото на годината в РЗИ- Видин има регистрирани две ХИВ-позитивни лица", съобщи за Радио ВИДИН директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести", д-р Пепа Цветанова.

Храмът "Свети Георги Победоносец" в берковското село Песочница се ремонтира в момента с доброволни дарения и доброволен труд на местните хора.
Това съобщи за Радио ВИДИН кметът на селото, Цветан Антов. От Община Берковица заявиха, че ще бъде възстановен и пътят до храма, който е бил отнесен от пороите.

Видинската митрополия започна  кампания за събиране на помощи за ученици в неравностойно положение от Видин и епархията. Кампанията ще продължи до 11 септември. Чрез нея ще бъдат подпомогнати затруднени семейства в подготовката на децата им за новата учебна година. Целта е да бъдат осигурени необходимите учебни пособия. От митрополията се обръщат с молба към жителите на Видин да дарят нови тетрадки, учебници, учебни помагала, ученически чанти, детски дрехи. Събирането на помощите ще се извършва в сградата на Видинската митрополия.

Международна фотоизложба под надслов "На път" се открива тази вечер във Видин.
"Това е първата фотоизложба-конкурс, която се огранизира от Видин, Зайчар и Калафат, каза за Радио ВИДИН Боян Иванов от фото клуб Видин. Наградите са около 84. Изложбата е в два раздела - цветна и черно-бяла фотография. Откриването е тази вечер, от 18 и 30 часа в видинската крепост "Баба Вида".

ТИД-обществото потегля по Дунав от Видин на 12 август. 70 чужденци от 9 държави и 11 българи са се записали до момента за участие в 59-тото издание на международната регата "ТИД". Маршрутът по река Дунав стартира на 21 юни от германския град Инголщадт и преминава през държавите Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, за да завърши на 5 септември в делтата на река Дунав в Румъния. Етапът от речния поход в България (Ново село - Силистра) е в периода 9 - 24 август. В Русе броят на участниците в международната регата ще достигне около 200 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48