Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава подготовката за Кулския панаир

Снимка: Радио Видин Архив

Кула усилено се подготвя за поредното, 98 издание на традиционния кулски панаир, който обаче тази година ще се проведе в една благоустроена обстановка. Вследствие на спечелен проект от Община Кула бе ремонтиран и реновиран панаирният комплекс- изградена нова покривна конструкция, възстановена автентичната масивна ограда, подменена ВиК инсталацията и електроинсталацията, изградени санитарни помещения и обновени металните павилиони. Очакваме гражданите и гостите на панаира, които по традиция пълнят града ни през панаирната седмица да посрещнат с удовлетворение подобренията и да се чувстват наистина празнично в нашия град.

Отдавна е готова и културната програма на панаира, която включва много музикални и танцови изпълнения, изложби, забавления за най-малките, тържествени събития и ритуали.
Официалното откриване на панаира е на 18 август, от 19 часа, с празничен ритуал и богат концерт, в който ще участват съставите от Народно читалище "Просвета 1882" - гр. Кула и гости от гр. Белоградчик и с. Тополовец. Сутринта в зала на читалището ще бъде уредена кулинарна изложба- базар с традиционни кулски ястия, обредни хлябове и печива, приготвени от кулски домакини и изложба на изящни ръкоделия.

19 август е Денят на град Кула и започва с празничен ритуал с вдигане на знамена, водосвет в храма "Св. Св. Петър и Павел", тържествено заседание на Общинския съвет, а следобед на градския площад за всички граждани и гости ще пее народният певец Илия Луков с ансамбъл от Пиринския край.

И следващите панаирни дни са изпълнени със събития- изложба на изящните и приложни изкуства, изложба на домашни любимци, детски игри с награди в крепостта "Кастра Мартис", детски пленер, забавно детско шоу на площада.

Единадесетото издание на националния поетичен конкурс "Кулски поетичен панаир Йордан Йончев" ще се открие на 22 август от 20 часа в крепостта "Кастра Мартис", в съпровод на квартет от Видинската симфониета.

Прелюдия към панаирната седмица е Петото издание на Мотокрос - Кула, който ще се проведе на 17 август, на мотопистата на околовръстния път за Видин. Стартът е от 09.30 часа, преди него ще бъде извършен водосвет за здраве и късмет на състезателите и гостите.

Програма на Кулски панаир:
18.08.2014г. - 24.08.2014г.

18.08.2014г. (Понеделник)
10:00ч. Откриване на кулинарна изложба и изложба на ръкоделия в Читалище "Просвета".
19:00ч. Откриване на панаира в обновения панаирен комплекс. Концерт на съставите от Читалище "Просвета" и гостуващи състави.

19.08.2014г. (Вторник) - Ден на Общината.
09:30ч. Празничен водосвет в храма "Св. Св. Петър и Павел".
10:00ч. Тържествено заседание на ОбС - Кула.
19:00ч. Празник на площада. Концерт на народния певец Илия Луков.

20.08.2014г. (Сряда)
10:00ч. Детски игри "Търсене на съкровища" в парк "Кастра Мартис".
17:00ч. Изложба на изящни и приложни изкуства в "Читалище "Просвета".
21:00ч. Гост изпълнител - Сиана

21.08.2014г. (Четвъртък)
10:00ч. Изложба на домашни любимци пред Младежки дом - Кула.
21:00ч. Гост изпълнител - Гергана

22.08.2014г. (Петък)
10:00ч. Детски пленер в Читалище "Просвета".
20:00ч. Кулски поетичен панаир. Четения и награждаване.
21:00ч. Гост изпълнител - Димана

23.08.2014г. (Събота)
10:30ч. Детско забавно шоу "Смехурко" на площада.

24.08.2014г. (Неделя)
Последен панаирен ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48