Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 август 2014 година

Много видинчани се помолиха днес, на Успение Богородично, в катедралния храм "Свети Димитър" в града
Снимка: Полина Тодорова
Православната църква отбелязва днес един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици- Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Десетки видинчани запалиха свещи в църковния храм "Св. Димитър" и отправиха своята молитва. "Всички да сме живи и здрави, да не се разболяваме, просто да сме едно щастливо семейство", за това се помолиха някои от вярващите в храма. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, каша, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.

Епископ Поликарп Белоградчишки освети стенописите
върху предната фасада на голямата църква в Ново село навръх храмовия празник Успение Богородично. Тази сутрин празничната служба започна още в 9.00 ч., а в черковния двор вече се вдигаше пара от казаните с курбана. Свещи запалиха  млади и стари, а именниците положиха на масата питка, жито и вино за здраве. Младият монах Исак, посланик на Негово Високопреосвещенство Дометиан отслужи литургията и пренесе архипастирския благослов на владиката за всички църковни служители и миряни в селото. В 11,30 ч. епископ Поликарп Белоградчишки освети стенописите, изработени от двамата новоселски художници Валери Никифоров и Борислав Митков с дарението на проф. Радослав Гайдарски и семейството му. След това бе осветен  курбана, даден от кмета на общината Георги Стоенелов и приготвен под ръководството на изкусния готвач Милко Кукуянов. Всеки от множеството получи паничка за здраве.


Високите подпочвени води затрудняват отводняването на мазетата и шахтите в Мизия. В бедстващия град  работят над 150 доброволци, но все още има остра нужда от помощ за разчистването, предаде кореспондентът на БНР Ива Антонова. Министърът на образованието Румяна Коларова заяви, че учебната година ще започне навреме навсякъде, включително в пострадалите от бедствия райони. Коларова каза още, че трябва социални работници да проверят на място какви са условията в домовете на учениците в пострадалите райони, защото и това е важно за учебния процес.

Местната власт в Борован и Бяла Слатина отхвърли обвиненията, че язовири на тяхна територия са предизвикали голямата приливна вълна, която заля в края на месец юли Мизия. Вчера (14 август) областният управител на Враца Венцислав Василев покани медиите на брифинг, на който кметът на община Борован Десислава Тодорова и заместник-кметът на община Бяла Слатина Тихомир Трифонов опровергаха тезата, че техни водоеми са причинили бедствието. Мнението им беше подкрепено и от експерт - Сергей Петров - инспектор защита на населението в областното управление за защита на населението при бедствия. Така тезата на кмета на Мизия д-р Виолин Крушовенски остана без  покритие. Днес изтича и тридневният срок, в който следователи от окръжна прокуратура трябва да установят има ли виновни за наводнението на Мизия. Кметът на Борован Десислава Тодорова гарантира, че водоемите в общината на териториите на селата Нивянин и Малорад са намалили, а не увеличили размера на бедствието. Тихомир Трифонов пък призова медиите отговорно да тиражират информациите си по темата и да не се доверяват на слухове и недоказани твърдения. Двамата управници благодариха на доброволците, участвали в акциите в общините Борован и Бяла Слатина.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предоставя актуална информация във връзка с предприетите мерки за борба със заболяването "син език". Към момента БАБХ е наложила тотална забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни. Ограничено е пашуването в часовия диапазон от 19:00 до 8.00 ч. Предприети са и действия за обработка с инсектициди на животновъдните обекти, торищата и местата за водопой на животните. Експертите от БАБХ припомнят, че при съмнения от страна на стопаните за наличие на болестта, те трябва да уведомят обслужващият фермата ветеринарен лекар, официален ветеринарен лекар обслужващ Общината  или съответната контактна точка от съответната Земеделска служба. Към момента заболяването е констатирано в 203 населени места в 17 области, като са засегнати 280 животновъдни обекта. Смъртността сред животните е около 20%, като до сега са умъртвени, или починали 723 овце. БАБХ информира, че заболяването се предава по трансмисивен път, чрез ухапване от комари и не е опасно за хората, както и продуктите добити от заразени животни (мляко, месо) не са опасни за човешка консумация. При констатиране на заразата при животни със слабо изразени клинични признаци се предприема лечение с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства.

От днес започва приемът на документи по схемата "Училищен плод". От нея ще имат възможност да се възползват 352 хиляди деца от всички групи в детските градини и от подготвителен до четвърти клас. Крайният срок за приемане на документи е 20 септември, а желаещите да кандидатстват могат да подават своите заявления в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". За предстоящата учебна година са одобрени и съпътстващи мерки по схемата, които включват посещения в земеделски стопанства, отглеждане на плодове или зеленчуци от децата, беседи, разпространение на брошури и плакати, създаване на интернет страници и видеоклипове, организиране на празници, игри, викторини, изложби.

Централна избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия (РИК) в Шести изборен район- Врачански, за изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. За председател на РИК е избрана Мая Николова от  Коалиция за България. Заместник-председателски места получиха Силвия Каменова от ДПС и Георги Петров от Атака. Владимир Христов от  ГЕРБ стана секретар на РИК - Враца. Членове на комисията, избрани от ЦИК са Боряна Стаменова, Ирена Илиева- Тодорова, Нина Дакева, Мария Генова, Милена Миковска, Албена Топашка, Георги Давидков, Марина Мишева, Кинчо Камбуров и Владислава Лакова. Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си от днес 15 август. 

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от Националната агенция по приходите (НАП)- Видин за седемте месеца на годината са 29,6 милиона лева. Сумата е с 900 хиляди лева повече от постъпленията за същия период на миналата година. Очаква се в края на годината приходите, събирани от НАП Видин да достигнат 55 млн. лв., което е 100 % изпълнение на годишния план, съобщават от агенцията. Събираемостта на данъка върху доходите на физическите лица, за седемте месеца достига 6 милиона лева или ръст от над 500 хил. лева спрямо миналата година. Постъпленията от корпоративни данъци са над 3 млн. лева или увеличение със 720 хил. лева; приходите от данък върху добавената стойност са над 2,7 млн. лева.

Приключва жътвата в община Мездра, която се забави заради обилните валежи. От общо засетите с жито 22 500 декара, 19 500 вече са ожънати. Единствено в землището на село Долна Кремена от Областната и Общинската комисии по земеделие са констатирали, че 1 600 декара с пшеница са пропаднали площи и ще бъдат изорани. Прибрани са вече следните култури: рапица- 1800 декара със среден добив 380 кг.; ечемик- 1000 декара със среден добив 365 кг.; ръж- 200 декара със среден добив 220 кг.; тритикале - 150 декара със среден добив 300 кг. Средният добив от декар при пшеницата е 500 кг.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите и Си Ви ЕС България организират международен доброволчески лагер "Врачански Балкан - Ние обичаме околната среда и околната среда ни обича". Лагерът ще се проведе в периода от 17 до 28 септември в с. Очиндол. По време на лагера доброволците ще участват в реконструкцията и изграждането на туристическа инфраструктура на Природен парк "Врачански Балкан". Работата ще включва построяване на дървена беседка около паметника Дядо Йоцо гледа, изграждане на зелена пътека, парапети и обезопасяване на мястото. Ще бъде направено и видео, отразяващо живота и работата в лагера и красотите на природния парк.

Само една фирма е подала оферта за изготвяне на концертна програма за панаира в обществената поръчка на Община Видин. Фирмата е "ММ-КАРС ГРУП" ООД - гр. Видин. Видинският панаир тази година ще се проведе от 29 август до 6 септември. 

Община Брусарци празнува днес, 15 август, деня, в който църквата почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Празникът в Брусарци започна с Божествена Света литургия в храм "Св. Параскева". Непосредствено след службата- в 10,30 ч., Младежкият духов оркестър с мажоретен състав при СОУ "Иван Вазов"- град Вършец ще поведат шествието с официалните гости и гражданите с дефилир към централния площад. В шествието ще се включат и  знаменосци - възпитаници на СОУ ,"Христо Ботев," - град Брусарци. В 11,30 ч. започна Тържествената сесия на Общински съвет - Брусарци. Вечерната програма ще бъде открита в 19 ч. с фолклорен концерт на самодейни колективи от селищата на общината. Младата изпълнителка Стела Сеферинова,  позната ни от музикалния формат "Music Idol"  ще изпълни популярни български народни песни и хора. За доброто настроение на гостите ще допринесат и танцовите двойки от Клуб по спортни танци "ОГОСТА данс". Участие в програмата ще вземе и популярната сръбска изпълнителка Весна Змиянац.Концертът започва на площада в 20,30 ч.С тържествена заря и народно веселие ще се ознаменува края на празника. На следващия ден 16 август 2014г. от 21:00 ч. програмата ще продължи със  Среща-разговор с режисьора и актьор Ники Илиев и представяне на Българския игрален филм "Живи легенди" на Централен площад град Брусарци.

Черепишкият манастир, който се намира до гара Черепиш в Искърското дефиле, носи името "Свето Успение Богородично" и днес отбелязва своя храмов празник. По традиция хиляди миряни се стичат в светата обител, за да се помолят. Тържествената света литургия се води от Траянополския епископ Киприян в присъствието на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник и с участието на църковния хор при врачанската митрополия.

Тазгодишното издание на традиционото детско шоу "На гости при баба", което ще се проведе на 16 август, събота, на площада във видинското село Ново село, ще премине под мотото "Ех, че вкусно готви баба!" Повече от 50 деца, на възраст от 3 до 15 години, ще участват в него. Сред главните действащи лица ще има и баби, които в тандем с внуците си ще приготвят вкусотии за специалния конкурс на гастрономите. Ако пък не умеят да готвят и всяко ястие превръщат в "плачинта"- така новоселяни наричат гозбите, които и прасетата не искат да ядат, децата ще помогнат с идеи и сръчности в рисуването на натюрморти или в изработването на сувенири от плодове и зеленчуци.

Tретото издание на фестивала "Бели нощи", който се провежда във врачанскто село Бели извор, започва днес (15 август), съобщи кметът на населеното място Кирил Илиев. Тази година на сцената ще се изявят и танцьори от македонския град Кичево. Танцовият състав "Бисер" от югозападната ни съседка ще се изяви тази вечер, като началото на концерта им е от 21 часа. Програмата се допълва в събота с изпълнения на Ирина Паскалева и Юри Крумов, а в неделя майсторството си ще покажат колективите от местното читалище. Фестивалът "Бели нощи" беше проведен за първи път през 2012 г. Тогава в програмата му се включиха самодейци от читалище "Пробуда 1931" във врачанския квартал "Бистрец" и читалище "Милин камък" в Мраморен. Миналата година на сцената в Бели извор се изявиха местни самодейци, както и гастрольори от читалището в Софрониево и оркестър "Пловдив".

НАЦИОНАЛЕН МОТОСЪБОР ще се проведе между 15 и 17 август в двора на бившото военно поделение във Видин, в близост до крепостта "Баба Вида". В рамките на мотосъбора, момчетата от Мотоклуб- Видин, съвместно с БЧК организират кампания в помощ на пострадалите от наводненията. На събора ще присъстват доброволци от младежката организация на Червения кръст и всеки ще може да пусне своето дарение в обособените кутии за целта. В  двора на бившото военно поделение във Видин, в близост до крепостта "Баба Вида" ще пеят групите "Севи" и Звезди и "Аналгин", а в събота са Буги Барабата,  Милена бенд, тогава ще е и стартът на "Среща на приятелите на "РОК ОБЩЕСТВО". Началото е от 17 часа.

От 19.00 ч. на сцената на Художествена галерия "Никола Петров" във Видин ще се проведе концерт на Туристически хор "Планинарска песен" - гр. София. Събитието се осъществява под патронажа на Община Видин и се организира по случай 100-годишнината от създаването на Туристическо дружество "Бонония".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48