Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 август 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Близо 500 здравно неосигурени хора от малцинствата във Видинска област ще бъдат изследвани от два мобилни кабинета. Това съобщи д-р Емил Лилов, заместник директор на Регионалната здравна инспекция във Видин. Двата тира, които са оборудвани като клинична лаборатория и ехографски кабинет, са предоставени на Видинска област от Министерството на здравеопазването до края на ноември, с които да се изследват здравно неосигурените пациенти. Очаква се до края на тази седмица личните лекари и здравни заведения да подадат заявка за необходимостта от подвижните лаборатории в областта.

Необходима е техника, за да може да се извозва покъщнината, каза кметът на община Мизия Виолин Крушовенски: "Всяко домакинство се е освободило от своите електроуреди и вещи. Всичко се изхвърля на улицата, складира се и оттам бригадите ги изхвърлят на сметището. Затова най-силно се нуждаем от машини, на които да натоварим прогизналите с вода мебели. Всеки един трактор или фадрома- голяма или малка, биха ни били от голяма полза"- призовава Виолин Крушовенски. Постепенно положението в наводнения преди повече от две седмици град Мизия се успокоява. Водата от дворовете е изпомпана, каза още кметът. "Днес продължава оценката за състоянието на сградите и до колко те са опасни. Очаква се в най-скоро време да започне работа и комисията с лицензирани оценители, представители на общината, да могат да направят оценка на имотите и щетите." БЧК призовава повече доброволци да се включат във възстановителните действия в област Враца. Координацията на пристигащите да помагат се осъществява от общината в Мизия, съобщават от хуманитарната организация. Желаещите трябва да се регистрират в доброволческия офис, който се намира в читалището в центъра на града, откъдето ще получат необходимите материали за работа (ботуши, лопати, ръкавици, маски) и ще бъдат инструктирани какво се очаква от тях. За всички доброволци на терен са предвидени храна, вода и място за спане.

Общо 1 383 молби за еднократна помощ от 325 лева за пострадалите от наводненията в област Враца са приети до момента, съобщи министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Помощта е изплатена на 1 131 човека, останалите молби се проверяват. Парите са за най-неотложни нужди- храна и дрехи, посочи социалният министър. Сред приоритетите са още изплащане на социалните помощи в срок и смекчаване на проблемите с безработицата.

Митинг ще има във Враца срещу решението на министъра на отбраната от служебния кабинет Велизар Шаламанов да замрази отварянето на поделение № 52 380. Гражданският протест е насрочен за вторник, 19 август, и ще започне от 18 часа пред Пощенската палата- това стана ясно на среща между представители на инициативния комитет, който се обяви в защита на военното поделение и областния управител на Враца Венцислав Василев. Губернаторът обеща да изпрати писма до президента Росен Плевнелиев, до министър-председателя Георги Близнашки и до военния министър Велизар Шаламанов с призив да продължат дейностите по възстановяването на подразделение с №52 380. Инициативата за връщане на поделението в града под Околчица е на бившето правителство, което възнамеряваше на 1 октомври да го отвори и назначи в него 250 души. Структурата щеше да действа в случаи като тези в Мизия и да е в помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Областният управител на Враца Венцислав Василев заяви, че подкрепя протестиращите и ще се включи в митинга утре.

Председателят на Районната избирателна комисия във Враца Мая Николова, получи печатите, с които ще се подпечатват изборните документи. Те бяха предадени по време на първото заседание на РИК. Заседанията на комисията ще бъдат публични, независимо от това, че все още няма онлайн излъчване, съобщават от Областната администрация във Враца. Желаещите да присъстват трябва да се легитимират пред председателя или заместник председателите на РИК. Първото заседание на комисията беше открито от областния управител Венцислав Василев.

Движението на всички тролейбусни линии по съществуващите маршрути във Враца е възстановено от днес, 18 август, съобщават от Общината. Хората могат да ползват спирките по бул. "Демокрация", допълват от местната администрация.

Ревизорите от Националната агенция по приходите (НАП)- офис Враца извършиха 90 проверки за касови бележки за две седмици. Хранителни и питейни заведения, магазини, павилиони, складове, хотели са проверени от НАП. Част от проверените обекти са на територията на офисите Монтана и Видин, както и  в много населени места от област Враца. При извършването на проверките не е установено нито едно нарушение. Проверките продължават, като те ще се правят в извънработно време на ревизорите и в почивните дни.

44 улици са възстановени до момента в Монтана след приключването на работата по водния цикъл, съобщи кметът Златко Живков. Други 12 улици ще бъдат преасфалтирани в следващите две седмици. Към момента работата по водния цикъл, който включва подмяна на голяма част от водопроводната и канализационната мрежа и изграждане на канализация в някои квартали, е свършена на 60 процента. След възстановяването на плащанията по водните проекти, в Монтана ще се работи през всеки ден от седмицата, обяви Златко Живков.

Поредните разкопки на крепостта "Калето" в Мездра започват днес на непроучената част от нея. Ръководител е доцент доктор Сергей Торбатов, който работи заедно с археолога Биляна Борисова. Шестнайсет работници са наети за разкопките, които ще продължат три седмици. Проучването се финансира по проект, каза доцент д-р Сергей Торбатов.

Осем творци се включват в третото издание на пленера по дървопластика и живопис, който се провежда в берковското село Слатина. Майстори на длетото и четката цяла седмица ще търсят вдъхновение в уникалната природа наоколо. Художниците са от цялата страна, а организатор е местният резбар Найден Кирилов и синовете му. За трета година участва Методи Пешунов, който работи и живее в САЩ. Пленерът приключва в неделя, когато авторите ще подредят изложба.

Документална изложба под наслов "50 години от обявяването на Вършец за град" бе открита днес в Градската художествена галерия във Вършец. Изложбата е подготвена от Държавен архив- Монтана и Община Вършец. "Целта е да се представят архивни документи, които разкриват икономическото, социалното и културно-просветното развитие на града в периода 1964-2014 година", информира Евелина Георгиева, експерт в общинска администрация- Вършец.

Враца е единственият град в България, в който през септември ще се състои световният алпийски събор "Petzl rock trip". Съборът ще се проведе от 15 до 19 септември и в него ще вземат участие между 300 и 1000 алпинисти от различни страни, включително световни имена в скалното катерене. Организатори на проявата в града под Околчица са общинската управа, дирекцията на природен парк "Врачански Балкан", Районно управление "Полиция" и "Автобусни превози". Всяка година световният алпийски събор "Petzl rock trip" се провежда на различно място в света. Враца е привлякла катерачите с отвесните скали на прохода "Вратцата", които са най-високи на Балканския полуостров - 400 метра. По тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна степен на трудност. Сред маршрутите има и такива, които са емблематични за българския алпинизъм - "Огледалата", "Кучешкия зъб", "Винкела" и "Втори конгрес".

В рамките на своето 10-дневно турне в България в гр. Мездра ще гостува Ансамбълът за руски народни песни и танци на Белгородския държавен институт за култура и изкуство "Везелица" от гр. Белгород, Русия, съобщи Мирослав Гетов от Общината в железничарския град. Ансамбълът ще изнесе концерт в Дома на железничаря на 20 август (сряда) от 17.30 часа. Входът за зрители е свободен. Организатори на проявата, която е посветена на 137-ата годишнина от Шипченската епопея, са Община Мездра и Национално движение "Русофили".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00