Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 август 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Върховният административен съд (ВАС) потвърди  решението на Административен съд- Видин по делото на КДМ Ойлс" ООД, с което се отхвърля иск в размер на 418 000 лв. обезщетение за пропуснати ползи, причинени от строежа на надлеза при ул. "Широка". Това съобщиха от Общината. Излезе и решението на ВАС по делото, образувано от ЕТ "Плам- Кирил Вишнев", с което се потвърждава решението на Административен съд- Видин за отхвърляне на претенция за пропуснати ползи и причинени вреди заради строителството на надлеза при квартал "Нов път", в размер на 180 000 лв. Искът беше предявен първоначално за сумата от 450 000 лв., като в останалата част той беше оттеглен още при първото заседание на съда на първа инстанция. Община Видин спечели и делото срещу Медицински център "Биомед-99" ЕООД за незаконно изградената аптека във фоайето на сграда, намираща се в центъра на град Видин. Предстои изпълнение на потвърдената заповед за премахване, допълват от Общината.

Пожарната в Белоградчик отводнява водоем в местността "Маркашница", съобщават от Общината. Комисия огледа мястото и констатира, че водоемът се е образувал от обилните валежи и запушен тръбен водосток. В момента на огледа, в дерето съществува около два метра воден стълб, допълват от Община Белоградчик. Отводняването се извършва през последните пет дни с два броя помпени агрегати. От сухия откос на водостока, вследствие на преливане на водата от дерето през горския път, е обрушен пътят и е изнесена земна маса, като е отнесена 1/3 от пътното платно. При високи води и скъсване на пътя са застрашени от заливане къщи, селскостопански постройки и дворове, находящи се по протежение на притока на река Стакевска. Комисията извърши и справка в Общинска служба "Земеделие" - Белоградчик при която бе установено, че образувалият се водоем и горски път попадат в терени - горски фонд. Въз основа на констатациите, комисията дава следните предписания: Държавно горско стопанство - Белоградчик в срок до 22 август 2014 година де спре движението на хора и МПС в участъка от горския път, до възстановяване целостта на пътя; Държавно горско стопанство - Белоградчик, съвместно с Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Белоградчик да организира отводняването на дерето до разкриване на тръбата на водостока; След разкриване на тръбата на водостока да се направи оглед от специалисти, които да предложат техническо решение за трайно решаване на проблема. Община Белоградчик се ангажира да следи за развитието ситуацията до окончателното решаване на проблема и в случай на необходимост да оказва необходимото съдействие и координация на действията.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна проверки на асансьорите в цялата страна заради вчерашния инцидент в столицата, при който загина жена, а друга пострада тежко при падане на асансьор в 12-етажен блок. В областите Видин и Монтана ще бъдат проверени общо над 600 съоръжения. "Според регистрите, в Монтана асансьорите, които се експлоатират, са около 350, а във Видин- 250. Броят им е голям и не мога да кажа кога ще приключи проверката. От предишните проверки, които сме извършили, сме констатирали, че са направени годишните технически прегледи от съответните лицензирани лица, има договор за поддръжка със съответните фирми и основните предпазни елементи действат. Жителите на Монтана и Видин могат да бъдат спокойни", каза за Радио ВИДИН инспектор Гераско Герасимов, който отговаря за държавния технически надзор в двете области.

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. Основната част от средствата - над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение.

В бедстващия град Мизия вече са натрупани стотици кубически метра съсипана покъщнина, алармира пред кореспондентът на БНР Ива Антонова кметът Виолин Крушовенски. Търси се вариант за постоянно съхранение, защото депото в Оряхово, където обичайно се вози сметта от община Мизия, ще се запълни от отпадъците, останали след бедствието. Оряховското депо обслужва седем врачански общини и е недопустимо да се затвори. Кметът Крушовенски е потърсил експертна помощ от регионалната екоинспекция и днес инспектори на място ще оценяват възможностите. Междувременно в бедстващата община започна финансова оценка на щетите. Оценители са специалисти от Министерството на регионалното развитие и Националното сдружение на общините.

След мирния протест на врачани, министърът на отбраната в служебния кабинет Велизар Шаламанов идва за среща с недоволните във Враца в понеделник- това стана ясно в края на митинга, свикан във вторник /19 август/ срещу решението на служебния кабинет да замрази откриването на поделение №52 380 заради липсата на средства. Новината съобщи о.р. подполковник Радослав Гетов, който е председател на инициативния комитет за възстановяване на военното подразделение. Десетки врачани дойдоха на протеста. Още в началото инициаторът подп. Радослав Гетов призова политиците да не яхват справедливия гняв на хората и да се въздържат от политически послания. Кметът на Враца Николай Иванов, областният управител Венцислав Василев, бившият военен министър Николай Цонев и бившият заместник-началник на Военната академия Стойко Стойков подкрепиха с присъствието си недоволните. На митинга беше и кметът на село Бели извор о.р. полк. Кирил Илиев, който е бивш началник на военната спортна школа "Чавдар".

Върховният административен съд оправда кмета на Монтана Златко Живков по повдигнати от прокуратурата обвинения за неправомерно изразходване на парите за сметосъбиране и сметоизвозване през 2010 и 2011 година, съобщиха от Общината в Монтана. Решението на съда е окончателно и не може да се обжалва. Делото срещу Живков беше образувано в началото на 2012 година след доклад от Сметната палата. При последвалите три проверки от различни институции нарушения не са констатирани.

Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов утвърди 14 секции за предстоящите избори на 5 октомври. 14 са в града, 2- в с. Зверино и останалите 26 са в селата от Общината. Кметът утвърди и следните комисии: Комисия за организация и техническа подготовка на изборите, с председател Нина Данколова и 7 члена от общинска администрация; Комисия по избирателните списъци, с председател Пепа Марковска- главен експерт; Комисия за подготовка на избирателните помещения, с председател Румяна Дамянова - директор на дирекция; Комисия за работа с политическите партии, Районната избирателна комисия и обучение на секционните избирателни комисии (СИК), с председател Нина Данколова; Комисия за подготовка на изборните книжа, тяхното разпределение и това на канцеларските материали, с председател- Тодор Христов - гл. експерт; Комисия по охрана на СИК и общината, с председател Ивайло Гешев - началник на група в Районно управление "Полиция" Мездра; Комисия по финансите, с председател Вилма Йорданова- гл. счетоводител. Със заповед на кмета са определени и местата за обявяване на избирателните списъци на избирателите в Мездра и 27 -те села на общината.  

"БТК" АД (Vivacom) е прилагала нелоялна търговска практика, като е начислявала неустойки за "предсрочно прекратяване" на "срочни договори" от разстояние, които не съществуват, не са сключвани и следователно е невъзможно да бъдат прекратени предсрочно. Това е решението на Върховният административен съд (ВАС), с което окончателно влиза в сила решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и заповедта за забрана прилагането на практиката в бъдеще. Това съобщиха от КЗП.

Заради очакваните високи температури от днес до петък, в следобедните часове от 12 ч. до 17 ч. Община Враца разкри временен пункт, където хората ще могат при нужда да измерят своето кръвно налягане, осигурена е и вода. Пунктът се намира пред сградата на читалище "Развитие".

През тази година община Берковица влага за ремонти на инфраструктура в града и селата на общината 1 218 000 лева общински средства, съобщи кметът Димитранка Каменова. Най-голяма част от сумата е предвидена за цялостно преасфалтиране на улици в кварталите "Изгрев", "Заряница" и "Стара планина"- 600 000 лева. В момента там се работи усилено. В квартал "Изгрев" и в село Боровци се изграждат и нови детски площадки. Останалите средства се използват за изкърпване на улици в Берковица и селата на общината, за ремонт на паркове и градини в града, за обновяване на детски градини. С общински средства се ремонтира пътят между селата Ягодово и Слатина, уточни Каменова.

Община Монтана започва ремонт на Обединен детски комплекс "Ние врабчетата" в града, съобщиха от местната администрация. Комплексът, в който се обучават около 1000 деца, ще бъде обновен с 230 000 лева по програма "Красива България". От сумата, 147 000 лева са осигурени от Общината в Монтана, а останалите от програмата. Ремонтът предвижда подмяна на дограмата на сградата на комплекса, която е строена преди 60 години, ремонт на покрива и на фасадата. За строителните дейности ще бъдат наети безработни от Монтана, уточниха от Общината.

Изявени ученици от Враца бяха наградени днес от кметът Николай Иванов, съобщиха от общинската администрация. Десислава Мариова от професионална математическа гимназия "Академик Иван Ценов" получи Национална диплома на Министерството на образованието и науката. Почетното отличие се връчва на зрелостници, постигнали общ успех отличен 6.00 в дипломата си за средно образование. Десислава е и лауреат на Националната олимпиада по физика и носител на златен медал за отличен успех.

Врачани почетоха 137 години от смъртта на врачанския революционер Никола Войводов. Днес в къщата-музей на Никола Войводов, ученици от СОУ "Никола Войводов" декламираха  стихове посветени на революционера. Представители на Регионална библиотека "Христо Ботев"-Враца и стажант библиотекари разказаха за живота и делото на Никола Войводов. Заместник-кметът на Община Враца Красимир Богданов припомни за приноса на Никола Войводов към Българското-национално-освободителното  движение и награди участниците в конкурса за рисунка посветен на Никола Войводов. Честването завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на бележития врачански революционер.

Продължава панаирът в Кула. Утре програмата предвижда изложба на домашни любимци пред Младежкия дом.

Ежегодният бреговски събор тази година ще се проведе на 23 и 24 август. Домакини и гости на града ще имат възможност да наблюдават футболна среща между ФК "Тимок"- Брегово и отбора на с. Манастирище, Врачанско. За  младите жители и гости ще има младежко увеселение на открито, а любителите на народните хора ще имат възможността да играят и да се радват на изпълненията на градския духов оркестър, който от 60-те години на миналия век всяка неделя свири за неделното хоро. Почитателите на певицата Поли Паскова ще имат възможността да се срещнат с певицата на 23 август- първия ден от събора, когато тя ще изнесе концерт в града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48