Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 август 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Всички ремонтни дейности на училищата и детските градини във Видин ще приключат до 15 септември, увериха от пресцентъра на Община Видин. Във всички училища и детски градини се извършват текущи ремонти. Локалните ремонти на отоплителните инсталации ще приключат до започването на новия отоплителен сезон. Основен ремонт се извършва само в ПМГ "Екзарх Антим I". Заради лошото време това лято обаче ремонтите дейности в гимназията са спирали няколко пъти, каза пред стажант-репортера на Радио ВИДИН Десислава Рускова директорът на гимназията Румяна Петрова. "Независимо от добрите темпове, лошото време през това лято на два или три пъти спря работата на екипите, тъй като дъждовното време не позволяваше да се изпълняват ремонтните дейности." В момента строителни бригади работят по топлоизолацията на сградата на гимназията и поставянето на ПВЦ дограма. Топло и хидроизолацията на покрива е приключила, допълва директорът.

Проверката на 39 язовира по поречието на река Скът във Врачанско установи частични нарушения в стената на един язовир. Предстои експертиза и анализ за причините за водното бедствие в началото на месеца. Проверката на водоемите по поречието на река Скът, която наводни Мизия и Бяла Слатина, е установила, че има частични разрушения на стената на борованския язовир "Стубля". Язовирът е в средата на каскада от пет водоема, които се събират в по-големия язовир "Братковец", който е в добро състояние. Прокурорското разследване на причините за бедствието в района показва още, че коритото на река Скът край бедстващото село Крушовица не е почистено от растителност. Като доказателство е взето предвид и становище от 2000-а година, според което река Скът е потенциално опасна и може да предизвика наводнения. В хода на досъдебното производство предстои да бъде назначена комплексна експертиза, която да събере и анализира данните за валежите, състоянието на почвите, язовирите, коритото на река Скът, корекциите по поречието й, както и всички други обстоятелства, причинили в началото на месеца бедствието в Борован, Бяла Слатина и Мизия.

До края на седмицата ще бъде готов проектът за ремонт на моста при село Шипот, който бе отнесен от поройните дъждове в началото на месеца. Така кметът на община Димово, Лозан Лозанов, коментира слушателски въпрос, докога селото, в което живеят предимно възрастни хора, ще бъде откъснато от общинския център. "В момента се извършва проектиране, проектът ще бъде готов до края на седмицата, а самият ремонт очаквам да приключи до края на месец септември", добави кметът на Община Димово.

Днес изтече срокът за регистрация на инициативните комитети за предстоящите избори. Избирателите в област Видин са 96 594 души.  "241 секционни избирателни комисии са сформирани в Област Видин. В община Белоградчик са 20, Бойница - 6, Брегово - 12, Видин - 121, Грамада - 9, Димово - 25, Кула - 13, Макреш - 7, Ново село - 8, Ружинци - 10 и в Чупрене - 10", каза за Радио ВИДИН председателят на Районната избирателна комисия във Видин Бисерка Борисова.

Областният съвет на БСП във Видин се разграничи от кмета на Община Видин Герго Гергов по повод започналото наказателно преследване срещу него. Гергов беше подкрепен от партията на местните избори през 2011 г. Състав на Софийския апелативен съд го отстрани от длъжност като кмет на Общината миналата седмица. "Категорично считаме, че в качеството си на кмет на община Видин той не изрази, не реализира и не защити политиките и позициите на Българската социалистическа партия в местното самоуправление. С поведението си г-н Гергов уронва престижа и достойнството на нашите членове и симпатизанти, поради което Областния съвет на БСП категорично се разграничава от неговите действия и поведение", се посочва в съобщението до медиите от Областния съвет на партията.

Доцент Борислав Великов е номинацията за водач на листата на Реформаторския блок в Монтана, съобщиха от офиса на партия "Българска нова демокрация" /БНД/ в града. Предложението е на местните структури на партиите от Реформаторския блок. Доц. Великов е бивш депутат от региона в периода 2001-2009 година. Той е бивш председател на 39-тото Народно събрание. От пет години Великов не е депутат, но редовно участва в обществено-политическия живот на Монтана и региона като прави дарения на местни талантливи деца, подпомага спортни отбори, спонсорира изяви на детски и младежки ансамбли в чужбина.

Лидерът на партия Национален фронт за спасение на България /НФСБ/ и съпредседател на коалиция "Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов
и водачът на листата на коалицията за многомандатен избирателен район Видин Венцислав Тоцев се срещнаха със симпатизанти в град Кула. Политиците ще се срещнат със симпатизанти и във Видин, от 19.00 часа в залата на Общинския съвет.

Централните улици "Николаевска" и "Александровска" в Берковица ще бъдат ремонтирани основно по проект на местната община, финансиран от Програмата за развитие на селските райони на ЕС, съобщи кметът на Берковица Димитранка Каменова. Стойността на строителните работи е 2,3 милиона лева. Предстои двете основни улици на града да бъдат преасфалтирани и озеленени, уточни Каменова.

Около 100 са подадените заявления за участие в традиционния Видинския панаир 2014. За втора поредна година той ще се проведе на новото място в близост до замъка "Баба Вида", съобщиха от пресцентъра на Община Видин. Щандовете и атракционите ще бъдат разположени на площ от над 4 000 кв. м. Посетителите на изложението ще могат да видят прочутата керамика от Троян, качествено облекло, произведено в Сливен, да опитат захарни изделия от Ябланица и Разград, вина от известни изби. Има нови и авангардни забавления за децата, както и много подкрепителни пунктове. В концертната програма са включени български и сръбски изпълнители: Индира Радич, Теодора, Кеба, Преслава, Неда Украден, Емануела, Тони Стораро, Халид Муслимович, Алисия. Началото на концертите е 21 часа. Входът е свободен. Сред съпътстващите инициативи отново е предвидено организирането на бънджи скокове от Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Видинският панаир ще продължи от 29 август до 6 септември. Той ще е отворен от 10 до 2 часа през нощта.

Горското стопанство в Берковица кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на високотехнологична система за пасивно пожаронаблюдение. Предвижда се кулата за наблюдение да бъде в местността "Зелето" по пътя за хижа "Ком". За средства за изграждане на подобна система е кандидатствала и Община Берковица. Тя пък предвижда съоръжението да бъде в местността "Черенбуш", в зоната на местността "Ашиклар".

Видинска Света митрополия организира кампания за събиране на помощи за ученици в неравностойно положение от Видин и епархията. "Акцията цели да подпомогне затруднени семейства с учебници, помагала, дрехи и финансови средства. Молим всеки, който има възможност и иска да подпомогне ученици в затруднено положение да откликне на нашата молба и да покажем всичко заедно грижа към тези учиници", каза за Радио ВИДИН епископ Поликарп. Помощите се набират в сградата на видинската Света митрополия, до храм "Св. Николай Чудотворец" всеки ден от 9 до 17 часа.

Държавен куклен театър-Видин открива новия творчески сезон с репетиции на бъдещия спектакъл "Бременските музиканти" по Братя Грим, чиято премиера ще се състои в средата на септември. От 29-и до 31-ви август театърът е поканен да гостува със спектакъла "Пътешествието" от Магдалена Митева на Международния театрален фестивал "Куклите превземат улиците" в град Крайова, Румъния.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00