Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 август 2014 година

Снимка: Община Видин


Старата осветителна система на ул. "Цар Иван Асен II" е подменена в отсечката от пл. "Ташкюприя" до кръстовището с бул. "Панония" във Видин, съобщават от Общината. Единадесет стълба са поставени там със също толкова лампи, а шест осветителни тела са подменени. Около 14 000 лева са инвестирани за целта. Средствата са от общинския бюджет. Ново осветление имат и улици в няколко села в общината. Това са Буковец, Новоселци, Капитановци и Кошава. От началото на годината нови осветителни тела са поставени на ул. "Цар Иван Асен II"- в отсечката между бул. "Панония" и новия надлез при стария гробищен парк; на ул. "Широка"- в участъка от кръговото движение до ул. "Редута"; от Речна гара до Колодрума и на ул. "Георги Радомир" (пред Ученическото общежитие във Видин). Осветена е и ул. "Кръсто Маринов", която се намира между ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ж.к. "Бонония".

Асфалтирането на възлови участъци в град Видин е към своя край, съобщават още от Общината. Ул. "Цар Михаил III Шишман" (от кръстовището на ул. "Казармена" до Гребната база) и ул. "Гладстон" (пред Професионална гимназия "Михалаки Георгиев") са почти готови. Работата на кръстовището в близост до ДКЦ №1 продължава, тъй като в момента на мястото се извършват и дейности по проект "Зелена и достъпна градска среда в гр. Видин". Ремонтът на надлеза над ж.п. линията по бул. "Панония" ще започне до няколко дни с подписването на Акт №2. Срокът за изпълнението на начинанието е 112 дни.

Пострадали от опустошителното наводнение в Мизия днес излязоха на протест. Те искат да предизвикат институциите за по-бързи реакции, за да се възстановят съсипаните им жилища. Домовете на 1 200 души са негодни за живеене. Две трети от наводнените близо 700 къщи подлежат на основен ремонт, а 103 постройки са срутени или трябва да бъдат съборени. Ужасът на бедстващите хора в Мизия продължава вече четвърта седмица. "Сега е по-страшно от преди. Като виждаш, че си работил толкова години и като всичко се е скапало, нищо не е останало от труда ти", разказват хората там. Повечето от бедстващите не могат да допуснат, че им предстои да живеят във фургони. "Не бих живяла във фургони и да знам, че имам на петстотин метра от него собствен дом, който е удавен от човешка грешка или от човешка небрежност... Алтернативно решение за кратко време, но може би ще мине време и фургоните така ще си останат." Кметът на Мизия Виолин Крушовенски обясни, че все още се оценява финансовият размер на щетите. Той настоя за законодателни промени, защото обезщетенията въз основа на данъчните оценки на домовете ще бъдат минимални. Проблемите на бедстващия град ще бъдат обсъдени на общоградско събрание тази вечер.

Доброволци от Монтана заминаха за Мизия. Георги Георгиев, Петър Борисов и Иво Иванов ще помагат на хората от бедстващия град, съобщиха от пресцентъра на Община Монтана. Мъжете са от доброволното формирование "Огоста 2013" създадено към Общината и са командировани със заповед на кмета Златко Живков. Поети са им транспортните разходи, осигурено им е работно облекло и застраховки при злополука. Доброволците ще останат в Мизия до края на  седмицата. Съставът на доброволното формирование на община Монтана още не е пълен. От 45 души са назначени едва 26. Те ще преминат курс на обучение следващия месец. За тримата мъже, изпратени в Мизия, това е първото назначение. Работата по възстановяването на Мизия върви с бавни темпове заради липса на доброволци и техника. В момента се преценява кои къщи трябва да бъдат съборени и кои укрепени.

Все още не е ясна причината за станалото наводнение в Мизия, информира прокуратурата. В седмицата между 12 и 20 август са били инспектирани 39 язовира в региона. Само четири от тях - "Рогозен 2", "Лековит кладенец", "Руменя" и "Под кръста" не са преливали. Всички останали са преливали през своите преливници, а 12 от тях- и през короните си. Частично прекъсване на язовирни стени е установено само при язовирите "Стубеля" и "Церов дол" в землището на с. Борован. Водата обаче се е оттекла в яз. "Братковец", който няма нарушения. Огледът на р. Скът в Мизия установил храстовидна растителност и дървета със средна дебелина в коритото.

Новата учебна година в основно училище "Цанко Церковски" в Мизия, което пострада от наводнението в града, ще започне нормално. Учениците ще се обучават на по-горните етажи, заради необходимостта от ремонт на първия етаж и на спортната зала. "Ще започнем учебната година по график, ще преместим учениците на втория и третия етаж, докато се ремонтира първия. Сградата е здрава, няма конструктивни нарушения след наводнението. Почистваме много усилено всяко кътче на училището, прави се дезинфекция, за да можем да посрещнем учениците на 15-и септември", каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Галина Вълчанова. В основно училище "Цанко Церковски" учат 268 деца, разделени в 14 паралелки. От природното бедствие сериозно пострадали са складираните учебници и помагала. Затова и след разговор на служебния министър на образованието доц. Румяна Коларова с издателите на учебници, за учениците в Мизия ще се осигури и нова учебна литература, информират от ресорното ведомство.

Превенцията и овладяването на природни бедствия, експлоатацията и поддържането на пътища и магистрали, съвместно участие в проекти по програми на Европейския съюз, сътрудничество на бизнеса и разширяване на сътрудничеството в областта на културата и просветата. Това са темите, които Областният управител на Враца Венцислав Василев е обсъдил при официалното си посещение в Словакия с Милан Белица- председател на Областния съвет на Автономна област Нитра. Делегацията от Областна администрация- Враца е провела и редица срещи с министър-председателя на Словакия, министъра на земеделието, министри и заместник министри, народни представители, областни ръководители, делегации от Полша и Русия.

Полицейски екипи ще предприемат превантивни мерки в селища във Врачанско, в които са регистрирани нарушения по време на предишни избори. Това стана ясно на работна среща, инициирана от директора на Областната дирекция на МВР във Враца Иван Кирилов с представители на политически партии, движения и коалиции. Обсъдени са въпроси по сигурността и спазването на законността в дните на предизборната кампания, както и самото провеждане на изборите, съобщиха от пресцентъра на полицията във Враца.

През последната година в област Монтана са се самоубили 17 души, а опитите за самоубийство са 44, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най-много от хората, посегнали на живота си, са го направили поради конфликти в семейството- 41 на сто.  Психическите проблеми се нареждат на следващо място като причина, следват тежко финансово състояние, несподелена любов и конфликти в службата. Най-много от хората, посегнали на живота си, са пенсионери, уточниха от здравната инспекция.

Горивата във Враца поевтиняха и от около седмица са може би най-ниските в страната. Проверка на Радио ВИДИН по бензиностанциите в града под Околчица установи, че на повечето места най-масовият бензин А95 се предлага от 2.39 до 2.42 лева за литър. Това е с около 8-11 стотинки по-евтино от бензиностанциите не само в околните на Враца градове, но и в цялата страна. Автогазта пък се предлага от 1.15 до 1.17 лева за литър при средни нива от 1.21 лв. в страната. Стойността на дизела в града под Околчица също е по-ниска- 2.40-2.42 лв/л, докато почти навсякъде извън града под Околчица се продава най-малко за по 2.50 лв. Търговци припомнят, че подобен дъмпинг в цените на горивата се случва за поредна година във Враца. Той е мотивиран от желанието на търговските обекти да привлекат повече клиенти в разгара на лятото. Тъй като градът под Околчица е част от най-бедния регион в Европейския съюз- какъвто е Северозападът, подобни трикове се приемат с одобрение от шофьорите. Преди година намалението доведе до увеличени приходи от около една трета за бензиностанциите, които намалиха горивата.

Кметът на Община Плевен Димитър Стойков  дари лични средства в размер на 300 лева на нуждаещата се от спешно лечение 29-годишна Наталия Велева. По този начин той отговори на отправеното към него предизвикателство да се присъедини към добилата популярност дарителска кампания "Ice Bucket Challenge".

Проектът на Стратегия за развитие на образованието на Община Плевен за периода 2014-2020 год. беше обсъден по време на работна среща със заинтересованите страни. Документът се изработва в рамките на проекта на Община Плевен "Оптимизиране на общинските политики  и практики за местно и регионално развитие с участие на всички заинтересовани страни", който се реализира  по Оперативна програма "Административен капацитет" 2007-2013 г. Особен интерес предизвикаха концепцията за оптимизацията на образователната инфраструктура, и последствията от нея, въпросът за достъпа до финансовите инструменти на Европейския съюз за новия програмен период, качеството на предоставяните образователните услуги и осигурения достъп до тях за деца и младежи. Изменения и допълнения по текста бяха направени след препоръки от участниците в обсъждането на документа.

Нова конферентна зала отвори врати днес в сградата на общинската администрация във Враца. Залата беше открита официално от кмета Николай Иванов, който пожела в нея да се взимат важни решения за подобряване живота на хората в региона. В новата зала ще провежда заседанията си Общинският съвет, но тя ще може да се наема и от външни институции, организации и фирми. Първото заседание на Общинския съвет в новата зала се провежда днес. Залата се намира на третия етаж в общинска администрация, срещу кабинетите на дирекция "Местни данъци и такси". Ремонтът беше извършен за месец от фирмата "Билдинг груп" ЕООД. В строителни дейности по обновяването бяха вложени 23 636 лв., а в обзавеждането, оборудването и озвучаването - 38 000 лв. Всички средства са от капиталовата програма в бюджета на Община Враца.

Децата са се радвали на вниманието на родителите си още от дълбока древност. За това свидетелства и една от последните находки при разкопките в "Калето" край Мездра. Наред с монетите, археолозите откриха добре запазено колелце от детска играчка. "Ние всъщност сме извършвали археологически разкопки само три дена, но и за тях количеството на находките започна лавинообразно да расте. Интересното е, че освен многото монети и елементи от тоалетни сандъчета, за пръв път ние откриваме находка от нов вид- едно прекрасно запазено колелце от детска играчка, вероятно конче, което ще трябва да обясним по някакъв начин..."- съобщи ръководителят на екипа- археологът доцент доктор Сергей Торбатов. Разкопките на непроучената част от крепостта "Калето" в Мездра започнаха на 18 август. Те ще продължат три седмици. Проучването се финансира от Министерството на културата.

При проверка на река Дунав в района на Оряхово служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са извадили пет риболовни мрежи. От Агенцията съобщават, че немаркираните риболовни мрежи са с обща дължина 220 метра. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител. Бракониерска мрежа е извадена и от река Ботуня, в района на врачанското село Главаци, където инспекторите са заловили и бракониер, извършващ риболов със забранен уред.

Поради изграждане на връзка между нов и съществуващ водопровод по проекта за водния цикъл на Враца, утре, 27 август, от 09:00 до 17:00ч. водоподаването ще бъде спряно в района между ул. "Леонова", ул. "Христанчо Матов" и ул. "Кр.  Българията" в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00