Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 август 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов
Нов протест срещу изграждането на завода за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми край видинското село Сланотрън ще се проведе тази неделя, 31 август, на Дунав мост 2. Началото е в 11 часа, като подстъпът към съоръжението ще бъде затворен. На протеста ще има и представители на няколко румънски общини, заяви председателят на Инициативния комитет "Да спасим Златорожието" Емил Георгиев. Петиция ще бъде представена и в Брюксел, посочи още Емил Георгиев. Протестиращите не желаят да има хаос в движението на транспортните средства и предварително се извиняват за неудобството, което ще причинят, допълниха организаторите. Около 100 души от Сланотрън и околните села протестираха на Дунав мост 2 и в края на месец юни.

Областният управител на област Враца изрази възмущението си от действията на представители на общинската администрация в Мизия. "Недопустимо е длъжностни лица да говорят пред медиите и да внушават неверни неща. Трябва да се спре това нагнетяване на напрежение и да се помисли за хората, които пострадаха при бедствието“, заяви инж. Венцислав Василев.

Областният управител на Враца Венцислав Василев призова за пореден път да не се нагнетява напрежение в жителите на Мизия и да се спекулира с невярна информация, съобщиха от областната администрация и добавят: "Установеното от проверката, направена от прокуратурата е, че общата площ на водосбора на река Скът е 1396 кв. км, което представлява малко повече от 70 % от територията на област Враца, това заяви прокурор Асен Пашански от Окръжна прокуратура– Враца. При проверка на 39 язовири в община Борован са установени частични пробиви на стената на яз. "Стубеля" и яз. "Церов дол". Общо обемът на тези 39 язовири е около 30 млн.куб.м. Водата, която се е разляла в региона е 300 млн. куб.м. Г-н Пашански  подчерта, че и двата язовира са над яз. "Братковец", който няма разрушени стени и има обем 1,2 млн. куб. м. Становището, е че тази вода, която е преляла от двата язовира е останала изцяло в яз. "Братковец"."

Завърши основният ремонт на пазара на ул. "Ген. Леонов" във Враца, който съществува в града на това място повече от 50 години. Днес беше направено официалното му откриване. В обновяването на бившия кооперативен пазар бяха вложени 312 564 лв. с ДДС. Парите са от капиталовата програма на Община Враца за тази година. Изпълнител на обекта беше врачанската фирма "Ценит - Петков" ООД. Обновена и асфалтирана е цялата площадка на пазарното пространство, като е запазена планировката на две нива. Направен беше ремонт на съществуващите масивни сгради, в които се помещават част от търговските обекти. На покривите е поставена нова хидроизолация. Фасадите са отремонтирани и пребоядисани. Над двете пространства на площадката са монтирани модерни слънцезащитни съоръжения. Доставени бяха нови търговски маси. Водоотвеждането на пазара вече се осъществява по система от олуци и водостоци. Направена е нова канализационна система на площадката. Над линията на движение на клиентите са монтирани осветителни тела. Поставени са пейки и цветарници. Направен е цялостен ремонт на тоалетната и обновяване на оградата на пазара. Преасфалтирани са и двата подхода към ул. "Ген. Леонов" и ул. "Проф. Д. Йоцов" и паркингът към пазара, възстановени са тротоарните настилки към подхода от ул. "Проф. Д. Йоцов".
   
От днес започват ремонтните дейности по пътната инфраструктура в комплексите "Изгрев", "Заряница" и "Стара планина".
Първоначално улици в кварталите ще бъдат изкърпени, а след това цялостно преасфалтирани. Дейностите трябва да приключат в рамките на два месеца. Общата стойност на инвестицията е 600 000 лева. Предстои цялостна рехабилитация и на двете главни пътни артерии в Берковица- ул. "Александровска" и ул. "Николаевска".  

Консултации за разпределението на квотите на партиите в секционните избирателни комисии (СИК) в община Враца бяха проведени днес. Преговорите бяха водени от кмета Николай Иванов и в тях взеха участие представители на всички партии и коалиции от партии, представени в българския и европейския парламент. Участниците приеха направеното разпределение на 915-те членове в СИК в региона. В община Враца гласуването ще се проведе в 105 секции. Партия ГЕРБ ще има 353 свои членове в секционните избирателни комисии, следва я Коалиция за България с 312 и ДПС- със 135, съобщават от Общината. Политическата партия "Атака" ще има 79 представители в СИК, а Реформаторският блок и коалицията на ББЦ- по 18.

Фонд ФЛАГ възстановява плащанията по текущи договори за кредит, свързани с изпълнението на проекти по Оперативна програма "Околна среда", става ясно от решение на Съвета на директорите на фонда. Като първа стъпка ще бъдат платени 14 млн. лева, на каквато стойност са постъпилите и обработени до днес искания за плащане. Фондът ще продължи разглеждането и отпускането на средства и на следващи постъпили искания по сключени договори по реда на тяхното постъпване. Фонд ФЛАГ спря плащанията по проекти на 28 април т.г. с мотив  да се запази кредитният му портфейл, след като през ноември 2013 г. Европейската комисия спря плащанията по Оперативна програма "Околна среда".

Нерядко работодателите в производството на облекло не осигуряват и елементарни удобства на работниците и служителите си, като подходящи столове, които могат да се коригират съобразно ръста на работника, работната поза и характера на производствения процес. Това показват проверките на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда". Инспекторите проверяват предприятията в шивашката индустрия за ергономични условия на труд. Не се осигуряват устройства за сядане на работещите, когато работят прави- при кроене, гладене, преглед на дефекти. Работните повърхности са малки и пречат на свободата на движенията при извършване на отделните дейности. Не са разработени специфични за всеки вид труд профилактични програми за намаляване на ергономичните рискови фактори, като ограничаване на повтарящите се движения, на полагането на труд в неудобна работна поза, показват още проверките на инспекторите.

Зачестяват опитите за телефонни измами в погранични села на област Видин, предупреждават от ОД МВР Видин.   
Обажданията са насочени към домашните телефони на възрастни хора от малки населени места. Множество обаждания са регистрирани в селата Чупрене, Горни Лом, Долни Лом, Търговище, Репляна, Средогрив, Върбово, Подгоре. В резултат на предприетите незабавни действия служители от полицейското управление в гр. Белоградчик предотвратиха реализирането на осем измами през последните няколко дни. Измамниците действат по познати сценарии - "нужда от пари за спешна операция на близък".

Поправителна сесия на зрелостния изпит по български език и литература се проведе днес в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. "Подадените заявления за участие са били 53, от които зрелостните комисии в училищата са допуснали 52 ученици. Тази сутрин са се явили 42 ученици на изпита", каза за Радио ВИДИН как протича изпитът началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. Утре е поправителна сесия за предмет по избор на зрелостника. Предварително участие са заявили 80 зрелостници, допуснати са 79. Разпределението по заявени учебни предмети е следното: география и икономика- 43 зрелостници, биология и здравно образование-31; английски език- 3; химия и опазване на околната среда-1 и история и цивилизации- 1. Изпитът също ще се проведе в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. За двата изпита отговарят 20 квестори, както и една техническа комисия, подсигурена от училището, посочи още Марийка Василева.

Изложба под надслов "13 безсмъртни българи" е подредена в замъка "Баба Вида". Тя е посветена на идеята 28 август, когато е кончината на цар Борис III, да се отбелязва като Ден на безсмъртните българи, каза за Радио Видин директорът на Регионален исторически музей-Видин Фионера Филипова. След откриването на изложбата, която гостува във Видин до 12 септември, бе представена книгата на Ваклуш Толев "Духовните дарове на България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58