Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 септември 2014 година

Снимка: Радио Видин
Нов ангиограф ще пристигне в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" във Видин до края на септември. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова: "Той е за инвазивната кардиология. Комбиниран е: сърце и периферия." Неврохирург от софийска болница ще преглежда болни във видинската лечебница от днес, всеки понеделник: "От 16 часа той ще бъде в кабинета, който е в неврологично отделение. Ще преглежда всички пациенти, които имат нужда от неврохирургична помощ, лежащи в болницата и пациенти отвън, които желаят да бъдат прегледани. Колегата не работи със Здравната каса, в смисъл че няма как с талони да преглежда. Прегледът се плаща на регистратурата." Двама съдови хирурзи от Националната кардиологична болница също ще преглеждат в МБАЛ "Света Петка" три пъти в месеца, допълни директорът на лечебното заведение във Видин.


В Мизия има недостиг на бутилирана вода и консервирана храна, които се раздават на хората, пострадали от наводнението в града. Това каза заместник кметът Николай Нековски: "Изхранват се хората един път на ден. Военно полевата кухня готви. Но закъсваме за вода и консервирана храна, които се дават за вечеря и за закуска, евентуално. Надяваме се да дойдат хора, които да доставят, ние сме отправили призив и чакаме." Военно-полевата кухня ще остане още 10 дни в Мизия, посочи още Николай Нековски.

Сдружение с нестопанска цел "Дом на науката и техниката" и Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" във Враца организират благотворителна кампания за набиране на средства за учебници  и учебни помагала на учениците от  Професионална гимназия по химични технологии "Васил Левски" в Мизия. Акцията ще се проведе в сряда, 3 август, от 18 часа в Природозащитен център "НАТУРА", с адрес: гр. Враца, ул. "Поп Сава Катрафилов" 27-29 (на Червения площад). Телефон за контакт: 092/ 66 03 18.

Министър-председателят проф. Георги Близнашки проведе работна среща с областните управители, на която беше обсъдена подготовката на изборите за народни представители на 5 октомври. Областните управители отчетоха, че са съставени всички районни избирателни комисии (РИК), създадени са условия за тяхната нормална работа, поддържа се добра координация между областните администрации, РИК-овете, общините и правоохранителните органи. Обсъдени бяха техническите проблеми, които се срещат в различните райони и администрацията на Министерския съвет пое ангажимент да подпомогне осигуряването там, където на местно равнище не може да бъде намерено решение поради обективни причини. Областните управители посочиха, че като цяло необходимата копирна техника е налична и в изправност.

Парламентарните избори предизвикаха извънредна сесия във Враца. Тя ще се проведе на 2 септември от 16.30 часа в новата конферентна зала, съобщиха от общинския съвет. Членовете на местния парламент се събират, за да пуснат в платен годишен отпуск своя председател Малина Николова, която ще участва в предизборната агитация. Тъй като няма право да заема и длъжността си, заради ангажиментите към ГЕРБ, Николова ще излезе в платен годишен отпуск. Освен нея, днес в отпуск излезе и заместник-кметът Красимир Богданов, който е на челно място в листата на коалицията Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО).

Пълно съгласие по определените квоти беше постигнато при  обсъждането на окончателните състави на секционните избирателни комисии (СИК) в Белоградчик. Консултацията между парламентарно представените партии и коалиции и на тези представени в Европейския парламент се състоя в заседателната зала на общинска администрация в града. Политическите организации представиха писмени предложения за съставите на СИК, както и списък на резервните членове, които да заместят предложените от тях, в случай на неявяване в изборния ден. Кметът на община  Белоградчик Борис Николов ще представи  в Районната избирателна комисия във Видин предложението за поименните състави на секционните избирателни комисии до 4 септември.  

Развитието на общоевропейски транспортен коридор №4 по направлението Видин- Ботевград е ключов приоритет в работата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В момента експертите работят по подготовката на програма "Транзитни пътища VI". Основният проект, който ще бъде включен за финансиране със средства от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет, е изграждането на скоростния път Видин - Ботевград. Това ще даде възможност реализацията на проекта да започне още през тази година, съобщават от АПИ.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции през септември ще започне на 5-ти и ще приключи на 19-ти септември, съобщиха от Националният осигурителен институт. Изплащането на пенсиите ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция. Преводите на сумите за септемврийските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 5 септември.

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) във Видин откри Информационен център на територията на панаира в града. Посетителите ще могат да получат информация какво трябва да направят в случаи на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Хората не са достатъчно информирани, каза Станислав Генчев, директор на РДПБЗН. Служителите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще осъществяват и превантивен контрол на територията на панаира. Информационният център ще работи до края на Видинския панаир и в седмицата на пожарната безопасност, която е след това.

Доброволното формирование към община Брегово почисти от растителност брега и стената на язовир "Калина". Язовирът е с намален обем към момента, но почистването се прави, за да се изпълнят препоръките, дадени от експертната комисия от Областната администрация във Видин, каза за Радио ВИДИН кметът на Брегово Милчо Лалов. На територията на община Брегово няма други водоеми, които биха могли да създадат проблеми при обилни дъждове, категоричен е кметът на Брегово.

Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Изготвяне на инвестиционни проекти за 7 обекта по проект "Видин в следващия програмен период" се проведе  в Община Видин.  Кандидатстващите фирми са: "ЕС-Проджект Консулт" ДЗЗД- София, ДЗЗД "Видин Проект"- София, Сдружение за "ПроАрх Проект"- Пловдив и ДЗЗД "СИК В"- София. Обектите, за които ще се изготвят проекти са: Младежки дом, СОУ "Цар Симеон Велики", ПМГ "Екзарх Антим І", музей "Конака", Общински драматичен театър "Вида", Художествена галерия "Никола Петров", и площад "Бдинци" (пешеходна зона, фонтани).

Община Берковица обяви обществена поръчка за изграждане  на информационни пунктове в селата. Търси се изпълнител за изработване и монтиране на еднотипни информационни пунктове от дърво в осем от селата на общината-  с. Гаганица, с. Бистрилица, с. Черешовица, с. Лесковец, с. Котеновци, с. Костенци, с. Комарево и с. Боровци. В две от селата- с. Гаганица и с. Боровци по 1 бр. места за отдих и развлечения. Двата пункта също ще са от дърво. В интериора се предвижда дървена маса и дървена пейка, както и зидано барбекю с плот към него. Част от стените са предвидени да се изградят от каменна зидария. Общата прогнозна стойност без ДДС е 59 600 лева, а крайният срок за изпълнение на поръчката е 1 април 2015 г. Заинтересованите лица могат да закупят документацията за участие чрез плащане в брой на касата на Община Берковица, пл. "Йордан Радичков" 4, или по банков път по сметка на Община Берковица до 17:00  часа на 18 септември 2014 г. Офертите могат да бъдат подавани до 16:45 часа на 25 септември 2014 г. Комисията ще разгледа получените предложения на 26 септември от 10:00 часа в заседателна зала на Общинска администрация- Берковица. Адрес и лице за контакт: Община Берковица, пл. Йордан Радичков 4, За: Златина Петрова, България 3500, Берковица, Тел.: 0953 89128, E-mail: ob@berkovitsa.com, Факс: 0953 88405.

Новата учебна година беше открита в спортното училище "Св. Климент Охридски" във Враца. Тази сутрин, под съпровода на националния химн, беше издигнат трикольорът в двора на учебното заведение. Директорът на училището Даниела Велкова поздрави ученици, родители, учители и гости, като им пожела на добър час през новата учебна година. От името на просветния министър доц. д-р Румяна Коларова беше прочетен поздравителен адрес.

С празничен ритуал беше открита новата учебна година в Спортното училище "Г. Бенковски" в Плевен. Гости на събитието бяха заместник-министърът на спорта Калин Каменов, депутатът от 42-ото Народно събрание Владислав Николов, кметът на Община Плевен Димитър Стойков, началникът на Регионалния инспекторат по образование Албена Тотева. Спортното училище отваря врати за 46-и път. Тук учат 380 ученици, които се подготвят в 11 вида спорт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48