Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 септември 2014 година

Дъждовен Видин
Снимка: Полина Тодорова
Над 25 литра на квадратен метър са падналите валежи над Монтана в последното денонощие, отчетоха от Хидро-метеорологичната обсерватория (ХМО). Най-много дъжд във вторник срещу сряда в област Монтана е паднал в района на село Бъзовец. Там уредите са отчели 22 литра на квадратен метър. В Лехчево, Чипровци и Говежда най-малко е валяло- съответно по 5, 7 и 8 литра. Между 10 и 15 литра са отчетени в станциите в Берковица, Замфирово, д-р Йосифово и Вършец. Данните за валежите са за периода от 8 часа на 2 септември, до 8 часа на 3 септември. За Монтана данните са до обяд. Валежите ще продължат и утре. Не е изключено да бъдат придружени от гръмотевици и вятър, съобщиха още от ХМО-Монтана.

Главна инспекция по труда (ГИТ) и Национална агенция за приходите (НАП) подготвят съвместна кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор на непълен. Това съобщават от видинския офис на НАП. От приходната агенция са избрали над 2000 предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден и няма икономическа логика за това. Всяко от предприятията, избрани като рискови, ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради рисковете за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и по-ниско възнаграждение от реално получаваното. В следващите 2 седмици всички 2000 рискови предприятия ще получат предупредителни писма от двете институции. Ако няма промяна в поведението на фирмите по отношение на сключените договори, ще последват съвместни проверки на инспекторите по труда и на данъчните инспектори, съобщават от НАП. От двете ведомства напомнят още на работниците и служителите, че чрез съгласието си да сключват писмени трудови договори за непълен работен ден и срещу по-ниско от реално получаването възнаграждение, те губят и социални права.

Държавата е превела на общините в област Монтана парите за техническо осигуряване на парламентарните избори на 5 октомври. Те са в размер на 97 хиляди лева, което е с 11 хиляди лева повече от евроизборите, съобщи областният управител на Монтана Нина Петкова. Това стана ясно след срещата при министър председателя професор Георги Близнашки. "Начинът, по който разпределяме средствата по общини, е на база брой СИК-ове", каза областният управител на Монтана Нина Николова.

Заместник-председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Видин Людмил Василев изтегли жребия за реда на участие в диспутите по регионалното радио на БНР- Радио ВИДИН за предстоящата предизборна кампания. В РИК-Видин са регистрирани всички листи на партии и коалиции, които ще участват в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, отбеляза председателят на комисията Бисерка Борисова. "ЦИК вчера определи номерата на бюлетините, с които всяка политическа партия и коалиция ще се явят на предстоящите избори за народни представители. Наше задължение е да определим чрез жребий реда за представяне в диспутите по регионалното радио на кандидатите от партиите и коалициите. В РИК-Видин за участие в изборите са регистрирани всички листи- 7 коалиции и 18 партии", добави Бисерка Борисова.

Двама доброволци и петима служители на МВР ще бъдат удостоени с държавна награда за участието си в спасителните и аварийно-възстановителните дейности при наводнението в Мизия в началото на август, съобщават от прессулжбата на Министерския съвет
. Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаване с медал "За гражданска заслуга"- втора степен, на Пламен Пенев, Иван Иванов, Васил Петров, Петко Вишев и Драгомир Гайдев от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГД "ПБЗН") и на доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов за приноса и заслугите им за сигурността и обществения ред при участието им в спасителната операция в Мизия и околностите.

Служители на "Напоителни системи" протестираха в Монтана и Враца. От синдикатите съобщиха, че служителите на дружеството в Монтана последно са получили 60% от заплатата си за месец май. В "Напоителни системи" във Врачанско и Монтанско работят близо 200 човека. Общата сума, която се дължи на работниците в дружеството за възнаграждения и осигуровки, е в размер на над 3,5 млн. лв. Днешният протест се организира от синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа", които заявяват готовност за ефективна стачка и протестна акция в София.

 Жителите на видинското село Извор днес се събраха за погребението на 54-годишния земеделски производител Румен П. Той беше открит мъртъв в къщата си от кметския наместник на селото в понеделник вечерта. Полицейски служители от Белоградчик открили трупа с видими следи от насилие. Безспорно се касае за убийство, съобщи заместник окръжният прокурор Владислав Влашев: "За случая в село Извор безспорно се касае за насилствено причинена смърт, т.е. за убийство. След получения сигнал е започнато незабавно досъдебно производство, извършват се необходимите процесуално-следствени действия с цел откриване на извършителя на престъплението."

15 физически лица, ревизирани от Националната агенция по приходите (НАП) в Монтана са укрили 150 000 лева данък върху доходите. На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите не бъдат платени в доброволния 2-седмичен срок, ще бъдат събирани принудително, предупреждават от приходната администрация. Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), което един човек притежава, е на много по-висока стойност в сравнение с официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 г. При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута.

Държавното горско стопанство в Берковица отпуска контингент дърва за отоплителен сезон 2014/2015 г. Цената е 13,80 лева без ДДС за 1 куб. м. Всеки жител на общината, който няма частна гора, може да подаде заявление в Общинската администрация в Берковица  до 30 септември. Общото количество контингент дърва за огрев е 2000 кубика- 1 515 кубика са определени за Берковица и кв. "Раковица", а останалото количество е разпределено за селата. Ново преразпределение за неусвоените количества дърва ще има чрез прием на заявления за добив на дърва от  насаждения, в които сечта е приключила от дърводобивните фирми.

Персоналът в специализираните институции и социалните услуги в общността в Белоградчик преминаха обучение за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и Хепатит. Пролетка Стевчова, младши експерт в Районната здравна инспекция във Видин изнесе лекции на тема "Какво знаем и не знаем за ХИВ и СПИН" и "Видове Хепатит". Представителите на институциите задаваха въпроси, свързани с тяхната практическа работа. Затова лекторът наблегна първо на видовете Хепатит. Пролетка Стевчова обърна внимание на въпроса "Как не можем да се заразим от СПИН". Обучението премина в диалог между участниците, които задаваха конкретни въпроси и споделяха своя опит по темата. Обучението се проведе по заявка на Агенция "Социално подпомагане" и със съдействието на Министерството на здравеопазването.

Големи ремонти се извършват в две училища в област Видин, които обаче няма да попречат на нормалното започване на учебната година. Това каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образованието, Марийка Василева. Ремонтните дейности в други пет училища също приключват и новата учебна година ще започне нормално. 752-ма първокласници са записани в училищата на територията на област Видин. 831 ученици са били записани за 15-ти септември през миналата година, уточни Марийка Василева.

Всеки първокласник в СОУ "Васил Левски" в Кула ще получи еднократна парична помощ в размер на 150 лева.
Общината осигурява сумата, за да стимулира и подпомогне родителите и децата в подготвянето за училище. Помощта е постановена с решение на Общинския съвет през февруари 2014 г., при гласуването на новия бюджет на Общината и не е обвързана с дохода на семейството. Парите се отпускат срещу удостоверение, издадено от учебното заведение, че детето е записано в първи клас. 30 са първокласниците тази година.

Посетителски център в Белоградчик съвсем скоро ще отвори врати, съобщават от местната управа.
Обектът се намира в непосредствена близост до Белоградчишката крепост и е на стойност 839 080 лева. Той е част от проект за съхраняване на културно-историческото наследство в района и се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие "2007-2013 г. На долното ниво на сградата са разположени конферентна зала, търговско помещение за продажба на сувенири и рекламни материали, и аранжиране на малки музейни експозиции. Тук са разположени и санитарните възли. Горният етаж откъм страната на улицата, водеща до крепостта, има билетен център. Стая за екскурзоводи и технически персонал има на междинния етаж на сградата. Покривът на сградата е с форма на амфитеатър със 17 реда пейки и капацитет 300 души, обърнати към историческата забележителност. Покривите на санитарните помещения са оформени като зелени тераси. Достъп за хора с увреждания е осигурен до всички нива на центъра. Алеи с цветя и зеленина са подредени пред центъра, като са засадени общо 300 броя разстения от 27 вида.

Мъжка фолклорна група "Змей Горянин" от с. Зверино се завърна със сребърен медал и пет дипломи от Четвъртото издание на Световния шампионат по фолклор, който се проведе в град Несебър от 22 до 30 август. Това каза за Радио ВИДИН ръководителят му, Цветан Ценов. Зверинската група беше единственият представител от Северозападна България в категорията "Групи за народни песни, автентичен фолклор. Организатори на Световния шампионат по фолклор са Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали, Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали, с подкрепата на ЮНЕСКО и Общините Несебър, Бургас и Поморие. В четвъртото издание на шампионата взеха участие повече от 90 колектива и индивидуални представители с над 2 000 участници от 21 държави, сред които Китай, Индия, Венецуела, Монголия, Корея, Испания, Полша.

Седмият фолклорен фестивал "Типченица пее 2014 " ще се проведе в събота, 6 септември, по случай Деня на Съединението и празника на мездренското село. Организатори на проявата са кметството и местното читалище "Съзнание- 1899". Фестивалът е с конкурсен характер и има осигурен награден фонд. Заявки за участие в него са подали фолклорни групи, танцови състави, дуети и индивидуални изпълнители от общините Мездра, Враца, Ботевград, Монтана, Бяла Слатина, Червен бряг, Сандански, Столична община. Основната цел на "Типченица пее" е да съхрани и популяризира фолклорните ни традиции и наследство, да стимулира интереса и любовта към българското народно творчество и да подтикне към издирване и разпространение на нашия уникален фолклор, съобщават организаторите. Празникът в събота започва в 12 часа на площада в центъра на селото. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58