Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 септември 2014 година

Снимка: Архив Радио ВИДИН

Преди 40 години на 4 септември е открита единствената в страната ни атомна електроцентрала в Козлодуй. Осем години по-рано спогодба с тогавашния Съветски съюз поставя началото на ядрената ни енергетика. Три години по-късно е направена първата копка, а на следващата година започва мащабното строителство, в което участват над 100 000 монтажници и строители. Пет години е срокът, през който на гола поляна край Козлодуй е изградена и пусната да произвежда ток първата ядрена централа у нас и в Югоизточна Европа. Днес празникът събра заедно стотици бивши и настоящи енергетици, строители и монтажници, участвали в изграждането и въвеждането в експлоатация на ядрените мощности.

Следователи от Националното следствие ще помагат на прокуратурата в Оряхово за разследването  на причините за опустошителното наводнение в Мизия. Това съобщи главния прокурор Сотир Цацаров при посещението му в бедстващия град. Според него, пострадалите от бедствието трябва да бъдат обезщетени по средна пазарна цена на имотите за региона, за което трябва да има законодателни промени. Главният прокурор призова да се дарява за Мизия храна чрез БЧК.

Във Враца продължават да чакат отпускането на 5 500 000 лева, които бяха поискани от Междуведомствената комисия за борба с бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет. "Средствата са необходими за преодоляване на последствията от поройните дъждове, които заляха и повредиха къщи и имоти на хора от 10 населени места от Враца и околните села", съобщи кметът Николай Иванов. Преди дни във Враца се проведе Областен съвет, на който кметовете на всичките 10 общини от Врачанска област се обединиха около становището, че първо трябва да бъдат отпуснати средства за хората в бедстваща Мизия, а след това - и в останалите засегнати от наводненията от края на юли и началото на август населени места в региона.

Започва строителството на обходния път на Берковица. Подписан е Акт 2 за откриване на строителна линия. Предстои подписване на документацията за уточняване и съгласуване на строителен терен с одобрения инвестиционен проект.
"Решението за изграждане е на Агенция "Пътна инфраструктура". Става въпрос за обиколна отсечка към София от Йончови ханове до местността Хмела. Строителството ще започне в най-кратки срокове"- уточни заместник- кметът на Берковица Радослав Найденов. Контрол върху качеството на строителство ще се извършва от независим строителен надзор.

Представители на клон "Мизия" към дружество "Напоителни системи" изпратиха протестна декларация до Министерството на земеделието и храните, до изпълнителния директор на дружеството, областните управители на Враца и Монтана, както и до ръководствата на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". В декларацията служителите на потъналото в дългове предприятие настояват за бързо решаване на проблема с неполучените им трудови възнаграждения и заявяват, че ще се борят докрай при отстояване на правата си. Те настояват за редовно получаване на заплати, работно облекло и полагащите се средства за път. В дружеството последните плащания на работниците са извършени през месец май, когато са получени само 60 % от заработените суми. В сряда служители от клоновете във Враца и Монтана излязоха на протест в подкрепа на исканията си. В понеделник синдикатите ще заседават по проблема- ако не бъде постигнато решение за бързо изплащане на средствата, ще се премине към общ протест в София.

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5 % от фиксинга на Българската народна банка за деня, уточняват от офиса на агенцията във Видин. Заобикалянето на закона беше възможно заради различния правен режим на обменните бюра и финансовите къщи и факта, че НАП няма право да контролира дейността на финансовите къщи. С промените, приети в началото на годината тази практика ще бъде преустановена, допълват от НАП.

В офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през август са обслужени над 3000 данъкоплатци и осигурители, съобщи говорителят му Красимира Александрова. За подаване на данъчни и осигурителни декларации офиса са посетили 815 души, а 760 са търсели информация по въпроси, свързани със здравноосигурителния си статус. Средното време за изчакване на един човек е било 10 минути, а времето за обслужване - 6 минути.

Община Враца стартира озеленителна кампания "Есен 2014". В рамките на кампанията на граждани, инициативни групи и домсъвети, регистрирани по Закона за етажната собственост, както и на кметствата от региона, ще се раздава безплатно посадъчен материал. С него жителите на града и общината ще могат да направят озеленяване в междублоковите пространства и на други обществени места. Раздаването на посадъчния материал ще е след подаване на заявление и одобрение на избраните площи от експерти от общинската администрация. Подаването на заявленията ще става от 18 до 25 септември включително в Центъра за административно обслужване в сградата на Община Враца.

В град Чипровци започва програмата за празника на града. Тази година тържествата ще преминат под знака на 390-годишнината от създаването на Чипровското светско училище през 1624 година. В петък министър-председателят проф. Георги Близнашки ще посети планинското градче, където ще открие научната конференция с международно участие "Българското образование през вековете". Форумът ще се проведе от 14 часа в ритуалната зала на Общината.

Опасни козметични продукти за избелване на кожата издирва хигиенната инспекция в търговската мрежа на област Монтана. Нотификациите са получени по системата РАПЕКС. Проверките ще продължат до края на другата седмица. При установяване на продуктите в търговската мрежа на Монтана, ще бъдат предприети действия за спиране на тяхната продажба, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева.

С нов Колективен трудов договор ще започнат учебна година българските учители. "Това е най-добрият договор до момента"- казва Евлогия Манджукова- председател на СБУ- Видин. Допълнително възнаграждение ще получат педагогическите специалисти за работа с деца със специални образователни потребности и учителите с научни степени, поясни синдикалният лидер.

Закупени са учебниците, помагалата и документацията за училищата и в община Белоградчик. През новата учебна година в общината ще отворят врати три училища и една детска градина. Две от училищата- СОУ "Хр. Ботев" и Начално училище "Васил Левски" са в град Белоградчик. Основно училище има и в село Рабиша. През месец септември ще бъдат закупени учебни помагала и за 3- и 4- годишните деца от детска градина "Иглика" в Белоградчик. Учебните заведения са обезпечени и с необходимите педагози. Изключение прави училището в Рабиша, в което на 10-ти септември ще бъде освободено учителско място за преподавател по български и руски език с допълване по предмета "История и цивилизация". До момента в училището са записани 58 ученици, разпределени в 4 слети паралелки. В начално училище "В. Левски" за новата учебна година са записани 44 първокласници, 15 са децата от предучилищната паралелка, съобщиха от пресслужбата на Община Белоградчик.

Ученици от видинската природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" участват в школа по програмиране в София. Калоян Чавдаров, Никола Младенов и Георги Любенов от 12 "в" клас и София Каменова от 11 "в" клас на ПМГ "Екзарх Антим І" участват в SAP GeekyCamp-школа по програмиране със състезателен елемент, която ще продължи до 13 септември. Учениците на Гимназията си подсигуриха участието в двуседмичния модул в столицата след успешно положен тест от курса по програмиране, който се проведе през лятната ваканция в ПМГ "Екзарх Антим I" по инициатива на Училищното настоятелство. Обучението бе осъществено от Владимир Начев - възпитаник на Гимназията, който е студент в СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Компютърни науки".

Близо два месеца децата от мездренското село Лик се забавляваха, докато посещаваха местното читалище. Лятната програма на читалището завърши с концерт, а на сцената се качиха деца от 4 до 14 години. По време на летните занимания децата разучаваха местни танци, детски и народни песни. Проведоха кулинарен курс и  се запознаха с характерни за този край народни носии. За любителите на природата бяха организирани и разходки до изворите "Смърдански" и "Минковски кладенци".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00