Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 септември 2014 година

Много миряни се събраха в църквата в Берковица, за да се помолят за добри дни и здраве.
Снимка: Петя Генова


Нормализира се обстановката в монтанската община Георги Дамяново, след падналите в петък обилни валежи. Бедственото положение остава в сила. Във всички села е възстановено електроснабдяването, вода няма в село Говежда. "Нормализират се нещата, но все още аварийни екипи ратотят по водопровода. В Говежда все още няма вода, доставяме им минерална вода. В селото има и водоноска. В 7 населени места има щети по къщите. Има щети и по инфраструктурата- улици, подпорни стени, мостове. Пътищата са отворени навсякъде, магазините работят, доставят се хляб и хранителни продукти"- каза за Радио ВИДИН секретарят на общината Иван Пешунов. Две общински комисии извършват оценка на щетите и съставят протоколи за отпускане на парични помощи. Най-вероятно до края на седмицата ще станат ясни финансовите параметри след бедствието, каза още Иван Пешунов.

Няма риск за здравето на населението от пострадалите населени места в общините Берковица, Георги Дамяново и Чипровци. Евакуираните жители са в добро състояние и без необходимост от медицинска помощ. Няма проблем с транспортирането на болните на хемодиализа, съобщават от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) в Монтана. Екипи на хигиенната инспекция са взели водни проби от централното водоснабдяване от населените места, където е пусната водата. Тя е годна само за битови нужди. При промяна на показателите здравната инспекция ще уведоми хората. Дотогава за пиене да се използва само бутилирана вода.  "В Берковица в централната част на града има осигурена питейна вода, но тя е негодна за пиене, а само за битови цели. Във високите квартали на града няма вода по мрежата, вероятно в близките два дни ще бъде възстановено водоподаването. В Георги Дамяново водопроводът е прекъснат за селата Дълги дел и Говежда"- каза директорът на РЗИ- Монтана д-р Даниела Караилиева. В общините Берковица и Георги Дамяново са извършени проверки в детските и учебните заведения, няма сериозни проблеми в санитарно-хигиенното им състояние.

Българският червен кръст призовава хората и фирмите от област Монтана да даряват пари за пострадалите от наводненията в общините Берковица и Георги Дамяново на откритите за целта кратки номера, банкови сметки на организацията или на място в офиса на БЧК в Монтана. Няма нужда от дрехи, одеяла, а от средства, минерална вода, пакетирани продукти и почистващи и дезинфекционни материали. Пунктът за събиране на дарения в Монтана се намира на улица "Граф Игнатиев" № 4, стая № 3. За допълнителна информация може да се използва телефон 096 / 300 118.

Обществен съвет ще разпределя помощите за пострадалите от наводненията, които заляха Враца и още 10 населени места от общината в края на месец юли - това съобщи на редовната си пресконференция /в понеделник/ градоначалникът Николай Иванов. Кметът покани медиите да присъстват на сформирането на обществения съвет: „Обществен съвет се сформира към Община Враца. Негов председател е секретарят на Общината Иван Жеков, а участници са представители на общинския съвет, на Областния съвет на БЧК и на медиите. Първото заседание ще се проведе на 9 септември от 11 ч. в заседателната зала на Община Враца. Общественият съвет има за задача да направи предложение за разпределение на средствата, които пострадали семейства от наводненията в общината, ще получат от националната дарителска кампания на БЧК. Сумата, която ще бъде разпределена е малко над 41 000 лева. Предложението ще бъде изпратено на Националния обществен съвет на Червения кръст.” Припомням, че общинската управа на Враца подаде искане за 5 500 000 лева за възстановяване на щетите, нанесени от наводненията до междуведомствената комисия за борба с бедствията и авариите към Министерски съвет. Макар че до този момент служебното правителство на Георги Близнашки да не е превело нито лев в това направление, местната управа в града под Околчица продължава да чака пари от кабинета.

Голяма част от програмата, която изготви община Мездра за справяне с последствията от наводненията, вече е изпълнена. Поройният дъжд в началото на август нанесе сериозни поражения в различни населени места от общината. Изчистени са деретата и канализираната част от двете реки, които преминават през Мездра - Моравешка и Боденска, извозени са наносите и огромни количества дървета и храсти. Дерето при наводнените 5 къщи е изчистено от наноси и дървета и е изградена предпазна дига. За пострадалите семейства БЧК е отпуснал 1150 лв. парична помощ. В село Зверино са почистени от наноси и храсти трите отводнителни канала. В село Долна Кремена е построен нов пешеходен мост на мястото на отнесения от пороите. Изградена е 88 метра подпорна бетонна стена, която да защитава стадион "Локомотив" от река Искър. В село Върбешница е възстановена падналата на пътя каменна стена при училището и е изкопан предпазен канал при фурната. Дейностите от Програмата се изпълняват с общински средства. Работата са отстраняване на последиците от наводненията продължава.

С 20 % повече от миналата година са били търговците и производителите, които представиха своите стоки и продукция на Видинския панаир. По-голям е бил и броят на посетителите, отчитат от Община Видин. По време на панаира, който продължи от 29 август до 7 септември, не е имало инциденти, съобщават от общинската пресслужба.  

Седмица на пожарната безопасност e организирана във Видин във връзка с професионалния празник на служителите от
структурите "Пожарна  базопасност и защита на населението", който се отбелязва на 14 септември. От 8 до 12 септември в региона са организирани различни мероприятия. Днес бе отдадена почит пред паметта на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Иванов. Пред паметната му плоча на бяха положени цветя. По-късно на пресконференция гл. инспектор Станислав Генчев, началник Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин коментира противопожарната обстановка във Видинска област от началото на годината: "От началото на годината на територията на област Видин са възникнали 800 произшествия. Миналата година за същия период от време те бяха 598. Преобладава техническата помощ при различни бедствени и аварийни ситуации, като те са 523. Пожарите без материални загуби /в сухи треви и ниви/, са 141. 79 пожара са с материални загуби в сграден фонд и МПС-та. Аварийно-спасителна дейност допълнително имаме 26 случая, 25 са лъжливите повиквания. При пожар през годината е загинал един човек, при трима души за миналата година, пострадалите са трима, срещу четирима за миналата година." Инициативите от Седмицата на пожарната безопасност във Видин продължават до 12 септември. В програмата са предвидени конкурси за детска рисунка, среща с ветерани и членове на семействата на пожарникари в сградата на РСПБЗН-Видин. На 10 септември ще се състои демонстративно занятие за гасене на пожар в автомобил, превозващ опасен товар, и извършване на спасителни дейности на "пострадали" граждани на "Дунав мост 2". Тържественото награждаване на служители от видинската пожарна е на 12 септември в салона на РСПБЗН - Видин. В проявите през седмицата са включени още и дни на отворените врати в противопожарните служби в Кула и в Белоградчик.

С тържествена Света литургия в храм "Рождество на Пресвета Богородица" бе почетен празникът на Берковица, избрала Божията майка за своя покровителка. Службата се водеше от Негово Преосвещенство Епископ Поликарп Белоградчишки, председател на катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" - Видин, заедно с местните свещеници - архимандрит Йоан и отец Евгений, отец Петър и ученици от Семинарията. Много миряни се бяха събрали в църквата, за да се помолят за добри дни и здраве. Епископ Поликарп благослови вярващите и отправи поздрав за големия празник. Епископът благодари от името на Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Дометиан на свещениците от храм "Рождество Богородично"- отец Евгений и архимандрит Йоан за помощта, която са положили за берковчани в борбата с водната стихия през последните дни. Последва курбан, който двамата свещеници раздадоха на миряните за храмовия празник на църквата. Гост на службата бе Ректорът на Духовната семинария.

Поредното издание на детската писателка Милена Терзийска ще бъде представено в Детски отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. На 9 септември от 10.00 часа авторката ще чете свои стихчета, събрани в книжката "Азбука в цирка", пред деца от подготвителната група на ЦДГ "Желязко Попниколов". В заглавието от поредицата "Буквите" всички букви от българската азбука оживяват като циркови артисти и атрактивни животни. "Азбука в цирка" кани децата на весело образователно пътешествие под купола на знанието и забавлението. Така малчуганите научават азбуката и се учат да четат с усмивка. Те дори могат да подреждат думи като изрежат букви от вложка в средата на книжката. Пъстрите букви-образи в този книжен цирк са нарисувани от дизайнера Борис Диков.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00