Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартали в Берковица са без вода вече 7 дни

Снимка: Петя Генова

Водният ад в Берковица продължава – този път поради липсата на вода. Вече седем дни част от кварталите на Берковица са без вода- това са все комплекси с блокове и голям брой население, като ж. к. "Заряница",  кв. "Беговица" и високите части на ж. к. "Стара планина" и "Сарая".

Снимка: Петя ГеноваТова беше причината днес Георги Ганов от Берковица да обяви протест и гладна стачка с искане за оставка на кмета. Малко хора се събраха на площада, дали защото е работен ден или защото вече са уморени и Ганов се оттегли. А иначе недоволните са много- около 1000 души са на сухо. В кварталите от няколко дни чакат водата да дойде. Хората вече са уморени от обещания и са отчаяни- няма вода за хигиенни нужди, както за пране и готвене.

Снимка: Петя ГеноваЖителите на кварталите стават изобретателни- качват до високите етажи водата с въже през терасата, събират дъждовна вода, ходят при приятели и съседи, за да напълнят някой съд или да изперат. Проблем е и това, че водата доставяна от Общината за питейни нужди е недостатъчна.

 "Няма да подам оставка. Проблемът с водата е сериозен, но каквато и да е аварията, непростимо е седем дена да няма вода. Няма как да не поискам оставката на шефа на ВиК"- категорична е Димитранка Каменова, кмет на Община Берковица.

Снимка: Петя ГеноваМеждувременно стана ясно, че почистването през последните дни на коритото на Берковска река, не е достатъчно - снощи само след половин час дъжд, водата отново преля в кв. "Беговица".

"Вода гази, жаден ходи", коментират хората, а нашият колега операторът Кирил Борисов го каза още по-точно:

"В Берковица ще се удавят жадни."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонт прекъсва временно тока в населени места в област Видин

Днес, 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село..

публикувано на 12.08.24 в 08:00

Пожар в пресечена местност над Вършец

Пожар горя над Вършец. Огънят се бе разпрострял над квартал "Изток" в труднодостъпна местност.  Няма опасност за населението.  Четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Монтана и служители на горското стопанство в Берковица участваха вчера в гасенето на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Тъй като теренът е..

публикувано на 12.08.24 в 07:28

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35