Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 септември 2014 година

4
Снимка: Светослав Цветанов

41 огнеборци и спасители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин бяха наградени днес по случай професионалния си празник- 14 септември. Първи своите отличия от Министъра на вътрешните работи получиха 8 служители, участвали в спасяването на бедстващите в Мизия. Директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Генчев допълни, че въпреки тежката година видинските огнеборци не са допуснали човешки жертви и големи материални щети. Награди получиха и служители на противопожарната служба в Белоградчик, които участваха в ликвидирането на последиците от наводненията в общините Ружиници и Чупрене през пролетта.

23-ма огнеборци и спасители от дирекцията на пожарната в Монтана са наградени по случай професионалния празник- 14 септември. Седем спасители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са наградени с "обявяване на благодарност” и парична награда от 50 лв. от министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Високото отличие е за участието им в ликвидиране на последиците от наводненията в Мизия. Други 16 служители са отличени от ръководството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" с "писмена похвала" за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения. По случай професионалния празник сертификати получават и 13 доброволци от община Монтана, преминали успешно 3-дневен курс на обучение в Учебния център на дирекцията.

Във Видин е създадено междуведомствено звено за обезпечаване на сигурността на изборите по подобие на структурата, сформирана на национално ниво, съобщи заместник- директорът на Областната дирекция на МВР комисар Ваньо Димитров. В него участват Окръжната прокуратура, Териториалната дирекция "Национална сигурност" и Областната дирекция на МВР. Проведени са срещи с останалите държавни и общински структури, имащи отношение към организирането и провеждането на изборите. Ежедневно се провеждат срещи с Районната избирателна комисия, съобщи комисар  Ваньо Димитров. Под наблюдение са хората, за които има информация за опити за купуване на гласове на предишни избори. От началото на настоящата предизборна кампания в Областната дирекция не се постъпвали сигнали за опити за купуване на гласове.

Във връзка с провеждането на избори за народни представители на 5 октомври 2014 г. желаещите да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, могат да направят това и през почивните дни. На 13 и 14 септември Центърът за услуги и информация в сградата на Община Видин (пл. "Бдинци" № 2) ще бъде отворен от 8.30 до 17.00 ч. Хората, които искат да подадат заявление, трябва да позвънят на звънеца до централния вход на общината.


Снимка: Община ПлевенСимволична първа копка на изграждането на нова тролейбусна мрежа в град Плевен направи днес кметът Димитър Стойков в района на Втора клинична база (Девети квартал). Строителството е част от реализацията на един от най-мащабните проекти на общината- "Интегриран градски транспорт", на стойност 23 322 246 лв., финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът стартира през 2012 г. и е с продължителност 36 месеца. Дейностите по проекта включват: внедряване на интелигентни системи за управление и контрол на масовия градски обществен транспорт и на трафика; изграждане на ново тролейбусно депо в жк "Дружба", на терен срещу МБАЛ "Св. Пантелеймон"; ремонт на съществуващата и изграждане на 4 нови участъци тролейбусна контактна мрежа заедно с 6 нови спирки с обща дължина 6681 м; изграждане на велоалейна мрежа, състояща се от 8 нови маршрута, с обща дължина 9 429 м, за свързване на кварталите "Дружба", "Сторгозия" и "Девети" със съществуващата велоалея; облагородяване на спирките на обществения транспорт; изработване на Програма за устойчиво развитие и внедряване на иновативни решения. 

Две фирми са кандидати за изпълнител на строително-монтажните работи на второкласния път Видин-Брегово до границата със Сърбия. Седем са подадените оферти за строителен надзор на обекта, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Рехабилитацията на отсечката от 8 километра и половина се финансира със средства от републиканския бюджет и Оперативна програма "Регионално развитие".

Програма за енергийна ефективност до 2020 година има община Ново село. В нея са изложени инвестиционните намерения на местната управа, като намаление на енергопотреблението, саниране на обществените сгради- училище, детски градини, читалища и общинска сграда, центровете, в които са настанени децата;  въвеждане на енергоспестяващи лампи в уличното осветление на населените места в региона. Може да се каже, че тази програма вече е влязла в действие, защото вече завърши основният ремонт и саниране на НЧ "Земеделец-1874" в Ново село, извършени по програмата "Растеж и устойчиво развитие на региона". Предстои ремонт на читалището в с. Флорентин с целева субсидия, отпусната от Министерството на културата и допълнена със собствени средства на общината. 

Близо 500 хиляди лева е осигурила община Монтана за подготовка на учебните и детски заведения за предстоящата учебна година. Четири училища в общината ще я започнат с ученици под норматива. 120 хиляди лева са отделени за детските градини. Ремонтирани са парни инсталации, покриви, занимални, сервизни помещения, допълнено е оборудването на кухненските блокове. 180 хиляди лева са вложени в подобряването на сградите на учебните заведения, още 177 хиляди са предвидени за саниране и подмяна на дограмата на обединения детски комплекс. Общината е изпълнила финансовите си ангажименти за предстоящата учебна година, заяви кметът Златко Живков. Четири училища започват с брой ученици под норматива. Такива ще бъдат пет паралелки в Монтана и две в село Габровница. В слети паралелки ще се обучават децата в село Доктор Йосифово. Почистени са училищните дворове и са поправени оградите. До първия училищен звънец ще бъдат освежени пешеходните пътеки пред учебните и детски заведения.

Подмладяването на учителския състав в училищата от Враца и областта- това е една от основните задачи, която са си поставили от Регионалния инспекторат по образованието (РИО), призна началникът на институцията Галина Евденова. Въпреки че средната заплата на един начинаещ педагог е не по-ниска от 530 лева месечно, наплив от желаещи липсва. През миналата учебна 2013-2014 година учителите на възраст под 30 години са били едва 242-ама. Младата смяна в школата е изправена пред вълна от застаряващи преподаватели, за чиито места не се виждат кандидати през следващите години. Най-многобройна е групата на учителите на средна възраст между 51 и 60 години, а тези, над 60-годишна възраст са 284. Действията за подмладяване на състава, предприети от РИО във Враца, са предизвикани и от това, че след няколко години недостигът на кадри в училищата от областта ще бъде огромен.

Педагогическият колектив на видинската Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" се присъедини към призива на шуменските педагози на 15 септември родители и ученици да дарят средства в помощ на бедстващите ни сънародници вместо цветя, съобщи директорът на училището Румяна Петрова. Събирането на даренията ще продължи до 19 септември. Първият учебен час във вторник ще е час на класния ръководител и ще бъде посветен на кампанията в помощ на пострадалите от наводненията.  Преди началото на учебната година учениците от природоматематическа гимназия сами почистиха класните си стаи. Заради продължаващия ремонт на сградата на училището, директорът Румяна Петрова е издала указания откъде да преминават учители и  ученици.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще осигури безплатни едногодишни читателски карти за всички първокласници в град Видин. Те ще бъдат раздадени във видинските училища, заедно с комплекта учебници на първия учебен ден. Библиотечните отдели, които работят с деца вече са изготвили Програма с клубни форми, които ще се провеждат в Библиотеката през учебната година. Тя е съобразена с идеята децата да се забавляват и обогатяват едновременно, общуват, играят и учат заедно, сред книгите.

На 15 септември в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово, от 10:30 часа, ще се открие новата учебна година за децата от цялата община, които се обучават в това 150-годишно училище. Откриването ще протече под наслов "Среща на поколенията", защото 2014-та е година ,в която бе чествано 40 години от обявяването на Брегово за град, 150 години от създаването на учебното заведение и 40 години от обявяването на гимназиалния курс на обучение в бреговско училище с първи директор- покойната Любка Димитрова. По традиция на тържеството ще присъства цялата общественост на града, а кметът Милчо Лалов ще поздрави училищния колектив. За първи път тук в Брегово ще се извърши церемония по валидиране на пощенска картичка за 150-годишния юбилей на училището със съдействието и в присъствието на ръководителката на областната пощенска станция- Елиза Джамбазова. 

На 15 септември 2014 година, от 11:30 часа, във Видин Съюзът на учениците в България (СУБ) организира национален флаш моб "Твоят начин да участваш".  Флаш моб-ът ще се състои в 19 български града. Във Враца е с начален час 15:00, на бул. "Никола Войводов", срещу паметника за загиналите. Основната цел на инициативата е да се покаже желанието на ученическата общност в страната да бъде сериозен и съзидателен фактор в училищното образование. "Искаме да заявим необходимостта от поставянето на учениците на равна основа с останалите участници в образователната система по отношение на вземането на решения", уточняват организаторите. Танцът ще бъде и нестандартно представяне на мерките, около които СУБ се обединява, за подобряване на училищната среда през новата учебна година. Част от тези мерки са: установяване на Ученическия съвет в училище като реална, самостоятелна и работеща институция с равен глас и равно участие в училищната система; гарантирано участие на Ученическите съвети с право на реален глас в заседанията на Педагогическите съвети в училище; приемане и включване в българското законодателство на Декларацията за правата на учениците, приета от OBESSU.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33