Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 септември 2014 година

2
Снимка: Ваня Минева
С над метър се покачи новото на река Дунав в началото на българския участък край Ново село за последното денонощие и достигна до 6 метра. По данни на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, при Видин към 18:15 часа нивото на реката бе 664 сантиметра, като покачването за последното денонощие е вече над 90 сантиметра. С 60 сантиметра е покачването при Лом, а с 19 при Оряхово.


Спокойна е обстановката в област Монтана, въпреки валежите. Няма преливане на реки и язовири. Стената на язовир "Огоста" е стабилна, стана ясно от проведеното заседание на Комисията по бедствия и аварии при областния управител Нина Петкова. Място за паника няма. В следствие на падналите валежи в региона има покачване нивото на реките. В язовир "Огоста" в момента има към 380 милиона кубика вода. Повишено е изпускането на вода от основния изпускател на 70 кубика в секунда, което ще доведе до затихване на покачването на водата. Заради увеличения приток по течението на реката в квартал "Огоста" са предупредени жителите да изтеглят животните в района на коритото, съобщи Игор Репкин, от Напоителни системи. Стената на язовир "Огоста" е стабилна: "Всичко е под контрол, има наблюдение и денонощно дежурство. Хората да са спокойни. Вътрешният преглед на язовирната стена показа едно стабилно поведение при високи води, с нормални стойности на налягането." От полицията са взели всички мерки в монтанския квартал "Огоста", съобщи Валери Димитров, началник на "Охранителна полиция". Обстановката по течението на река Огоста е спокойна, увери и шефът на пожарната в Монтана Венцислав Райков: "За момента при контролираното изпускане на водата няма проблеми или заливане. Никъде няма бедстващи хора. Обстановката в област Монтана е спокойна." Синоптиците предвиждат постепенно спиране на валежите и циклонът, който ги причини, да се изтегли към източната част на страната.

Проливният дъжд във Врачанско затвори второкласния път между Криводол и Монтана, а движението по главния път Е-79 между Враца и Мездра е затруднено. Причината е водата, заляла като река скоростното трасе между двата града в района край село Моравица, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От снощи временно е спряно движението по път ІІ-13 между Криводол и Монтана и третокласното шосе между Криводол и Бойчиновци.

В Мизия от днес е отменено бедственото положение, обявено след наводнението в града от началото на август. Усилено се работи по възстановяването на инфраструктурата и обществените сгради. "Работи се по изграждането на публичния сектор. Засегнатите от наводнението училища и детски градини в момента се ремонтират. Ремонтират се и уличните настилки, защото асфалтовите покрития са изкопани от приливната вълна. В село Крушовица и в центъра на Мизия са компрометирани два моста - и те се възстановяват. Същевременно хората си оправят пораженията, защото ситуацията при тях е зле, тези, които са със срутени къщи, ще имат доста проблеми. Получихме парите за възстановяване на публичния сектор. Комисията за възстановяване на щетите от бедствия и аварии преведе близо 1,2 млн. лева. Обобщават се оценките от експертите, за да се пристъпи и към плащане на частния сектор", каза за Радио ВИДИН кметът на Община Мизия Виолин Крушовенски.

Повишава се нивото на реките в монтанската община Георги Дамяново, но въпреки това няма повод за безпокойство от наводнения в района. Това каза за Радио ВИДИН секретарят на общината Иван Пешунов. Все още се обобщават данните за щетите, нанесени от дъждовете в началото на месеца, когато в община Георги Дамяново беше обявено бедствено положение. До края на седмицата ще са готови и оценките за вредите по инфраструктурата, които ще се изпратят до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

С около метър и половина ще се повиши нивото на река Дунав през следващите четири дни. "Въпреки очакваното покачване на водния стълб, проблеми с корабоплаването по реката не се очакват", каза за Радио ВИДИН Тони Тодоров, директор на Дирекция "Морска Администрация" Лом. Няма опасност и за корабите, които престояват на пристаните при Лом. Взети са нужните мерки, осигурен е и контролът за нормалното функциониране на стоянките.

Мобилен апарат за ранна диагностика на очни заболявания на бебета и деца получи като подарък от Българската Коледа болницата в Монтана. МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" е една от 10-те в страната, които благодарение на дарителската инициатива на българския президент, вече имат техника, с която за пръв път да могат да преглеждат пациенти на 6-месечна възраст, информират от болничното заведение. С мобилния детски авторефрактор ще могат да се откриват заболявания като "мързеливо око", астигматизъм, кривогледство, късогледство, туморчета и катаракта при пеленачетата.  Основната идея е с новия мобилен авторефрактор да се стигне до децата в детски ясли, градини и училища за ранна диагностика, без да се налага родителите им да ги водят в кабинета на очния лекар. Апаратът ще може да се ползва и при възрастни и трудно подвижни хора, уточняват от болницата в Монтана.

Две нови актриси работят вече в Драматичен театър "Драгомир Асенов" в Монтана. Тони Христова и Кристина Касабова са завършили Театрален колеж "Любен Гройс" в София, поясни директорът на театъра Любомир Бояджиев. Тони Христова и Кристина Касабова са родени в Ботевград, но са предпочели да започнат работа в Монтана. Тони ще направи своя дебют на монтанска сцена в представлението "Аржентинско танго" в сряда вечер от 19.30 часа заедно с друг млад актьор Асен Таков. Кристина Касабова ще участва в детските представления "Приказка за слънцето" и "Големият подарък".

Народно читалище "Просвета-1925" Мездра обявява литературен конкурс за жители на общината. Конкурсът е за есе, посветен на 1 ноември- Деня на народните будители, под наслов: "Не се гаси туй, що не гасне..." Обемът на творбите трябва да е от 2 до 4 стандартни страници, които трябва да се изпращат в срок до 15 октомври 2014 година. Конкурсът е анонимен. Творбите, поставени в голям плик, адресиран до НЧ "Просвета-1925-Мездра" (ул."Просвета" №1, област Враца, град Мездра - п.к. 3100), да се изпращат неподписани, придружени с малко запечатано пликче, съдържащо данните за автора. Според регламента подписани творби няма да бъдат разглеждани от журито. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 30 октомври 2014 година, от 17:00 часа, в читалището.

С един ден ще бъде продължен срокът на тазгодишния врачански панаир. Това реши кметът инж. Николай Иванов. Поводът за решението е лошата метеорологична обстановка в първите дни на изложението. Панаирът ще продължи до 20 септември - събота, информират от пресслужбата на община Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48