Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко движение е полезно

Флашмоб септември 2013 година
Снимка: bulgaria.moveweek.eu

Девет български града, сред които и два от Българския Северозапад, ще се включат в старта на европейската инициатива Седмицата на движението, който е в 17:00 часа, в събота- 20 септември 2014 година.

"Флашмоб ще редят по едно и също време в 150 населени места от Европа, сред които са и българските градове Пловдив, Варна, Благоевград, Ямбол, Нова Загора, Монтана, Сливен, Кюстендил, Плевен. Всеки град е подготвил нещо уникално, специфично и изненадващо. Флашмобовете в цяла Европа и в България включват елементарни стъпки на една и съща музика. Поканени са да се включат всички желаещи- от малки деца до възрастни хора. Идеята е да покажем, че всяко движение е полезно, че можем да направим нещо за себе си и за обездвиженото си тяло. И най-малкото усилие, като лек танц, изкачване на стълби или просто ходене пеша, водят до чудеса, свързани със здравето, психическата кондиция и красотата", обясни Анета Русковска от организаторите.

Според българските участници в инициативата е важно да се припомни, че грижите за тялото не означават непременно професионален спорт, а че всеки трябва да намери своето движение.

На 20 септември желаещите да участват плевенчани се събират пред Центъра за работа с деца. А в Монтана- на площад "Жеравица", пред Областната администрация. Участие са заявили танцова формация "Dance machine", клуб по спортни танци "Астра", танцов ансамбъл "Младост", танцова школа "Финес", ученици от различни училища. Организиратор е Общинският младежки дом.

Флашмобовете предхождат Седмицата на движението MOVE Week, която ще проведе от 29 септември до 5 октомври. До този момент в българската MOVE Week са заявили участие 34 града, с над 250 регистрирани събития и 108 организатори. Седмицата е подкрепена официално от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Националната спортна академия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Корейски културен лагер ще се проведе във Враца

Враца ще бъде домакин на Корейски културен лагер з а поредна година . Ежегодната проява обединява хора от различни сфери на обществото, обясни за Радио ВИДИН Никола Живков от Младежкия център в града, които са и едни от организаторите на събитието: "Ще идват младежи от Корея, защото има клуб на приятелството с Южна Корея. Тук има събитие,..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобю джета за тази година,..

публикувано на 09.07.24 в 12:06

Възстановиха движението по Е-79 край Дунавци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Ботевград в района на Дунавци , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществяваше в една лента заради катастрофа по-рано днес. 

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Катастрофа затруднява движението по Е-79 край Дунавци

Временно движението по път I-1 Видин – Ботевград,   в района на Дунавци, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от пътни знаци и "Пътна полиция".​

публикувано на 09.07.24 в 09:39

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна.   По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил , сега Патриарх на българската църква,..

публикувано на 09.07.24 в 08:48

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За днес, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 09.07.24 в 08:25

Две врачански детски градини търсят нов директор

Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче". Според информацията от Община Враца, това е втория опит за назначаване на титуляри на постовете, след като при първия такъв не се намери и временно на постовете останаха заместници.  Конкурсът ще е на два етапа..

публикувано на 09.07.24 в 07:40