Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мездра обсъдиха Интегриран план за градско възстановяване и развитие до 2020 година

2
Снимка: Община Мездра

50 инвестиционни проекта с обща индикативна стойност 55,5 млн. лв. са заложени за реализиране в Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Мездра (ИПГВР), стана ясно на общественото обсъждане на стратегическата рамка и на списъка с проекти, включени в плана. Визията за развитие на гр. Мездра през следващите 7 години е формулирана така: "През програмния период 2014 - 2020 г. гр. Мездра ще засилва своето локално и регионално значение като интензивно развиващ се опорен център на икономическото пространство на Северозападния район и област Враца на основата на интегрирана целенасочена политика за ефективна капитализация на местните ресурси, потенциали и сравнителни предимства, като същевременно ще се залага на устойчиво подобряване на условията за живот на местната общност", се посочва в прессъобщение на община Мездра.

Проектите, които се предвижда да се реализират, са обособени в 9 групи. С най-голям общ бюджет - 22,5 млн. лв. (41%), са 19 проекта от Градска среда. Сред тях са направа на мостове и реконструкция на кръстовище на ул. "Ботев" и "Стамболийски"; основен ремонт и преасфалтиране на 25 градски улици; подобряване на енергийната ефективност на уличното осветление, като ще бъде монтирано соларно осветление; внедряване на система за видеонаблюдение; довършване на алеята на "Стамболийски" (вкл. на две открити фитнес площадки и доставка на парково оборудване); цялостна рехабилитация на инфраструктурата, направа на паркинг, енергийно ефективно осветление, открити фитнес съоръжения и лекоатлетическо трасе за крос в градския парк; изграждане на крайречен парк; ремонт, изграждане и рехабилитация на 7 детски и спортни площадки; благоустрояване на вътрешно квартални и междублокови пространства; изграждане и реконструкция на 3 паркинга; рехабилитация на улична мрежа и благоустрояване на зелени площи в северна, източната и западната индустриални зони.

На второ място по относителен дял са проектите, насочени към подобряване на образователната инфраструктура. Става дума за 10 проекта с общ бюджет 8,6 млн. лв. (15%), които се планира да бъдат изпълнени в градските детски градини и училища. В т. ч. са откриване на Център за иновации в предучилищното образование в ОДЗ 2; ремонт, оборудване и обзавеждане на ОУ "Кирил и Методий", ОУ "Хр. Ботев", СОУ "Ив. Вазов", ПГ "Ал. Константинов" и изграждане на Учебен център за професионална квалификация в ПГ по МСС.

Трети по бюджет - 7.2 млн. лв. (13%), са проектите от спортната инфраструктура. Предвижда се построяване на покрит плувен басейн, на трети тренировъчен терен с лекоатлетическа писта на ст. "Локомотив", на вертикална планировка, свързваща инфраструктура и оборудване на Многофункционалната спортна зала. По около 4 млн. лв. (7%) са планирани за подобряване на социалната инфраструктура и на енергийната ефективност. Първата група проекти включва ремонт на Детска млечна кухня, изграждане на Дневен център и седмична грижа за деца с увреждания; преустройство на съществуващи сгради в социални жилища, а втората - проекти за енергийна ефективност на сградата на ОбА и на общинско общежитие, за преустройство на партерния етаж на Съвета (бившия Снекбар) в Ритуална и изложбена зала, за реконструкция и преустройство на сградите на Автогарата и на Филмова база, за прилагане на мерки за енергийна ефективност на жилищни сгради.

За развитието на регионалния туризъм са заложени към 3 млн. лв. (6%). Средствата ще бъдат разпределени за изграждане на туристически и информационен център "Български Северозапад" и на административна сграда в Археологически комплекс "Калето", както и експониране и консервиране на новите разкопки; за подобряване на културната инфраструктура - малко над 2 млн. лв, (4%): ремонт и реконструкция на НЧ "Просвета 1925", Детския комплекс и преместване на Градската художествена галерия на II етаж в сградата на киното, а за здравната инфраструктура - 2,7 млн. лв. (5%): ремонт и саниране на МБАЛ - Mездра, изграждане на хоспис в старото общежитие на УТР-то. 

Най-малък - около 1.3 млн. лв. (2%), е относителния дял на средствата, предвидени за подобряване и изграждане на техническата инфраструктура, свързана с бизнеса(икономическо развитие): реконструкция на общинския пазар (вкл. направа на покрив) и ремонт на Бизнес инкубатора.

Общият бюджет на Интегрирания план е 55 460 000 лв. Основен източник на финансиране на плана ще бъдат новите оперативни програми на ЕС, предимно ОП "Региони в растеж", откъдето се очаква да бъдат привлечени около 34 млн. лв. Собствените средства на Община Мездра за съфинансиране възлизат на 10,4 млн. лв., а тези от републиканския бюджет - 5,9 млн. лв. Планираните частни инвестиции са 4,8 млн. лв. и от други източници - 420 000 лв.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на гр. Мездра ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет, след което трябва да бъде одобрен и от Министерство на регионалното развитие като Управляващ орган на ОП "Регионално развитие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48