Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде ще гласуват хората с увреждания

Снимка: Радио Видин
В днешния брой на предаването "Едно" говорим по няколко актуални теми- избори и как ще гласуват трудноподвижните хора; новата учебна година за деца с увреждания; подпомагане на хората с увреждания.


Наближава 5 октомври - денят за поредните парламентарни избори. Това бе поводът да се поинтересуваме как ще упражнят вота си трудноподвижните хора. Какви са особеностите на гласуването с подвижната избирателна секция ще ни обясни председателят на РИК Видин Бисерка Борисова.

"8 подвижни избирателни секции са заявени в област Видин. По две са във Видин и в Брегово. В Кула, Ново село, Димово и Белоградчик имаме по една разкрита подвижна секция. Съставът на тези секции е по 5 души и един шофьор, подсигурен от всяка община. Хората с увреждания трябва да подадат заявление до 29 септември 2014 г., ако има вече сформирана избирателна секция в дадената община, за да гласуват с подвижната избирателна секция. Представителите на секционните комисии, с подвижна кутия за гласуване ще посетят хората, които предварително са заявили, че ще упражнят вота си по този начин", обясни председателят на РИК Видин Бисерка Борисова.

Първият училищен звънец прозвуча в началото на тази седмица и в област Видин. Колко деца с увреждания се обучават в детските градини и училищата във Видинско- данните представя старши експертът по предучилщно възпитание в Регионалния инспекторат по образованието- Видин Таня Иванова.

"От общо 100 молби, подадени от родители или настойници, постъпили в РИО-Видин, за оценка на образователните способности и потребности на деца и ученици със специални образователни потребности /СОП/ се явиха на заседание на екипа за комплексно педагогическо оценяване 89 деца. Насочени са за ресурсно подпомагане 74 ученици, 7 деца са насочени към ЦДГ "Васил Левски" и 7 към Помощно училище "Петър Берон", обясни експертът.

От директора на Областна дирекция "Социално подпомагане"- Видин Венци Пасков ще научите как са били подпомогнати хората с увреждания от държавата през месец юли /данните се изнасят с месец закъснение/.  

"По закона за интегриране на хората с увреждания случаите са 17 844, за които са отпуснати 185 609 лева. Тук се включват месечни добавки за транспортни услуги, информационни услуги, диетично хранене, за наем на общинско жилище, както и добавка за балнолечение", разказа директорът на Областна дирекция "Социално подпомагане"- Видин Венци Пасков.


Подробности от всички теми можете да чуете в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00

В Ружинци започва фолклорен събор

В Ружинци днес започва осмото издание на събора "Традиция и фолклор". Събитията от програмата ще са в продължение на три дни. Готови сме да посрещнем гостите си, отбеляза кметът на общината Александър Александров: "Всичко е подготвено като обстановка. Участниците са ясни - 69 организации, с 977 участника. За първи път са толкова много, близо..

публикувано на 06.09.24 в 09:38

Извънредно ще пръскат срещу комари в Монтана

Да се извърши извънредна обработка срещу комари в област Монтана разпореди Регионалната здравна инспекция. Причината е регистрираните три случая на западно нилска треска в страната. Кметовете на 11-те общини в област Монтана са информирани, че трябва да извършат извънредна обработка срещу комари на територията на населените им места. Въпреки, че..

публикувано на 06.09.24 в 08:41

Рекултивират две клетки на депото за отпадъци във Враца

Предстои рекултивацията на две клетки в депото за битови отпадъци във Враца, съобщиха от общинската управа.  Над 27 000 квадратни метра от депото за битови отпадъци ще се превърнат в зелени площи.  Дейностите ще се реализират в рамките на одобрен проект на местната администрация за рекултивация на Клетка 1.1. и Клетка 1.2. в Регионалното депо за..

публикувано на 06.09.24 в 08:36

Празнуваме 139 години от Съединението на България

На 6 септември празнуваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят се отбелязва с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.  По силата на Берлинския договор от България е разделена на Източна Румелия, която  остава в пределите на Османската империя и Княжество България.  На 6 септември 1885 г. българските..

публикувано на 06.09.24 в 07:48

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00