Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чии имена липсват?

3
Снимка: РАДИО ВИДИН

Точно преди десет години във Видин бе поставено началото на една полезна за спортната памет на старопрестолния град инициатива. През 2004 г. по идея на треньора по карате Вартан Папикян пред зала "Фестивална" бе изграден мемориал на спортната слава. На него бяха изписани имената на спортни деятели, допринесли за развитието на спорта във Видин. Той бе открит официално на 24 октомври  от тогавашния министър на спорта Васил Иванов-Лучано.

Седем години по-късно - през септември 2011 година, старият паметник бе разрушен и по инциатива на тогавашния управител на общинското предприятие "Спортни имоти" Стефан Илиев бе монтиран нов Мемориал на спортната слава, останал и до днес.

На новата плоча са изписани 49 имена на заслужили спортни деятели. През последните години обаче пространството около паметника става все по-занемарено, а нови имена не се дописват. Слушатели на Радио ВИДИН ни потърсиха с въпроса "Защо не се отдава почит на редицата видински спортисти и треньори, които за съжаление ни напуснаха, и каква е процедурата за дописването на имената им?".

"Аз съм родом от друга държава - Армения, а там подобни неща има много, заради това реших да взаимствам тази идея и с лични средства изградих предишния паметник. Идеята е при новото поколение спортуващи да се събуди уважението към онези, които са основоположници или са развили видинския спорт до световно ниво. Ако ние не помним онези, които са утъпкали пътя, по който ние сега вървим, и нас няма да ни помнят.", обясни Вартан Папикян.

"Мемориалът на спортната слава във Видин се стопанисва от Община Видин, като персоналната грижа за неговото поддържане има Общинско предприятие "Спортни имоти". За дописване на имена се назначава комисия, в която влизат ресорен заместник кмет и експерти от Община Видин, от Общинския съвет влизат членовете на Постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма, каним спортни журналисти и вносителя на предложението. По време на мандата на Герго Гергов е добавено името на доайена на спортната журналистика Хари Яръмов.", каза зам. кметът по хуманитарни дейности Борислава Борисова.

Тъй като през последните години е добавено само едно име, екипът на Радио Видин реши да започне инициатива за дописване на имената на видинските спортни деятели, които ни напуснаха наскоро, а все още не са получили необходимата почит върху Мемориала на спортната слава. Очакваме вашите предложения чрез електронната ни поща news@radiovidin.com, страницата ни във фейсбук или на място в офиса на Радио ВИДИН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Европейски ден на спорта в ОУ

Йоана Георгиева ще участва на Олимпиадата в Париж!

Видинчанката Йоана Георгиева ще участва в Олимпийските игри в Париж, съобщиха от Българската федерация по кану-каяк. Спортният арбитражен съд в Лозана обяви своето решение, че Йоана е невинна по обвинението за нарушаване на анти-допинговите правила. Временното спиране на правата, наложено на 10 юни 2024 г., се отменя.Това означава, че Йоана..

публикувано на 15.07.24 в 20:44

"Монтана" привлече баскетболистка от Пловдив

Ралица Кенарева е третото ново попълнение в женския баскетболен тим на Монтана.  Тя е на 20 години и идва от Академик /Пловдив/.  Кенарева е родена на 23 декември 2004 година в Сливен, висока е 169 см.  17 мача с Академик гардът записва средно по 11.4 точки, 4.8 борби и 4.9 асистенции на среща.

публикувано на 15.07.24 в 18:03

Близнаци спечелиха първото в историята на Вършец маратонско бягане в планината

Близнаци спечелиха маратонското бягане „Вършец ултра".  В планинското състезание, кръг от веригата Run Bulgaria, в курортното градче взеха участие 170 професионалисти и любители. Братята - близнаци Георги и Тенчо Жекови спечелиха първото в историята на Вършец маратонско планинско бягане. Те пробягаха дистанцията от близо 50 км, от Вършец до Тодорини..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

"Локомотив" Мездра с равенство в първата си контрола

Футболистите на ОФК "Локомотив” Мездра изиграха първата си контрола срещу третия отбор на ЦСКА. Проверката се проведе в Мездра, където "железничарите" провеждат лятната си подготовка за началото на сезон 2024/2025 година на Северозападната трета лига. Старши треньорът на "Локомотив" Николай Христозов използва в срещата две различни формации. През..

публикувано на 14.07.24 в 17:30

Атакуващият гард Георги Кучков подсили "Видабаскет"

Продължава ударната селекция на баскетболен клуб "Видабаскет" за предстоящия сезон в Българската баскетболна лига (ББЛ) при мъжете. Новото попълнение в редиците на видинския тим е Георги Кучков, съобщават от клуба. Роденият в София атакуващ гард започва своя баскетболен път от школата на "Ахил“. Професионалният му път продължава в Испания (две години)..

публикувано на 14.07.24 в 17:00

"Ботев" Враца завърши с победа подготовката

"Ботев "Враца" постигна победа с 1:0 над израелския Бней Сахнин в последната си контролна среща от лятната подготовка на тима.  Приятелският мач се проведе в Спортен комплекс "Правец", където победния гол за врачани реализира Браян Переа от дузпа. За врачани в този мач започнаха следните футболисти: Федерико Бариос, Стефан Цонков, Мартин Бачев,..

публикувано на 14.07.24 в 16:30

Видинчанин с бронзов медал на Републиканско по бокс

Състезателят във видинския Боксов клуб - Спартанците (Boxing Club Vidin - The Spartans) Ромео Любомиров завоюва бронзов медал на Републиканското първенство за мъже в Плевен. Въпреки, че не губи нито един двубой в категорията до 71 кг., поради медицински съображения е трябвало да се откаже от по-нататъшно участие на Държавното първенство,..

публикувано на 14.07.24 в 15:00