Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският Северозапад отбеляза 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

7
Снимка: Катя Борисова
Видин отбеляза 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България с общоградско тържество.

Стотици жители на града се събраха пред паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад "Бдинци", за да почетат тази паметна дата. Присъстваха представители на държавни и общински институции, училища и политически партии.

Исторически факти за събитието припомни изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов:

Снимка"На 22 септември 1908 година, страната ни, която е една от най-старите в Европа, обявява своята Независимост. Провъзгласяването на Независимостта е голям успех на българската дипломация. Според родните историци, това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави и е поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали. Държавата ни е напълно достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи".
 
Добромир Дилов завърши речта си с думите от знаменития Манифест, прочетен през 1908 година от княз Фердинанд:

"Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"

СнимкаТържественото отбелязване на 22 септември продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Бдинци” и празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав".

 "Щастлив съм да ви поздравя с честването на 22 септември-  историческата празнична дата, на която преди 106 години с манифест е провъзгласена независимостта на България като "държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи". Този смел и справедлив политически акт е признат с "добрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят", защото е дело, извършено по волята на обединения  и свободен български народ", каза в поздравлението си към гражданите на региона областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов.  

"Днес, когато изразяваме признателност към нашите предци, които са отстоявали националната ни самостоятелност и самочувствие, нека си спомним, че единството е силата, която ще увенчае с успех общият ни труд и стремеж към икономически и културен просперитет. Само по този път можем да постигнем щастието и благополучието, което принадлежи на истински свободните и горди със своята независимост хора", подчерта празничното си приветствие областният управител на Видин.

106 години от Независимостта на България бе отбелязана с тържествена програма и във Враца.

Снимка

Честването на празника започна с издигането на националното знаме, под звуците на химна на Република България.

"Денят, в който отбелязваме независимостта на България, безспорно е повод за национална гордост. Но той не е само още една историческа дата, която ни обединява около идеала за свободно отечество. Той е и момент на равносметка затова как съхраняваме своята идентичност в глобалния свят на нашето хилядолетие. Нека в Деня на независимостта на България да се върнем отново към онези, които са подпомогнали израстването ни като народ", заяви в празничното слово заместник областният управител на Област Враца Иван Даков.

Водосвет-молебен за благоденствието на България отслужи Негово Преосвещенство Епископ Киприян. Програмата по отбелязването на годишнината от обявяването на Независимостта на България продължи с изпълнение на Танцов състав "Хемус" и празничен концерт на Врачанската симфониета.

Галерия

Вижте още

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16

Симфониета-Враца излъчва онлайн утре

Неизлъчван концерт от цикъла “Viva Beethoven“ ще предложи на  почитателите на класическата музика  Симфониета-Враца. Така в рачанските симфоници отбелязват 250-годишнината от рождението на великия немски композитор. Солисти в концертния цикъл са прочути български и чуждестранни музиканти, гостуващи на Симфониетата в годината на..

публикувано на 22.01.21 в 15:34