Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 септември 2014 година

Реката при село Дълги дел
Снимка: georgidamyanovo.com

Отмениха бедственото положение в община Георги Дамяново. То бе обявено на 5 септември, когато в част от селата се изляха над 150 литра на квадратен метър. "Вода вече има в Говежда и Дълги Дел, но тя е само за битови нужди. Към момента ситуацията е нормална и това ни даде повод да отменим бедственото положение", обясни кметът на община Георги Дамяново инж. Дилян Димитров. До два дни ще бъдат направени и временните мостове до откъснатите квартали на Дълги Дел.

Вторият екип от 10 доброволци към община Монтана получиха от кмета Златко Живков сертификати за завършен курс на обучение. До момента общината разполага с 23-ма обучени доброволци. Отряд "Огоста 2013" може да е от 45 души. "Надявам се, че екипът ще ни помогне в много ситуации. Някои от тях вече участваха в предоляването на бедствието в Мизия", каза Златко Живков. Доброволното формирование ще подкрепя аварийните и спасителни екипи на пожарната и гражданска защита при бедствени ситуации.  

Есента донесе първия сняг на Балканите. У нас тази сутрин сняг валя на прохода "Петрохан", снежна покривка се задържа и на връх Ком. Най-силни ветрове за Северозападна България днес са измерени в Ново село и Оряхово - до 20 метра в секунда, а във Видин, Лом и Плевен - до 17 метра в секунда, каза за Радио ВИДИН дежурният синоптик във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен Невена Иванова.

Лошото време пречи на гроздобера в Ново село. Малко от лозарите са успели да опазят лозето си от мана. Заради дъждовете трудно се стига и до масивите, за да се прибере оскъдния добив. Всеки петък, според уговорката на Общото събрание, на таблото в центъра на селото се изнасят сведения за захарността на отделните сортове грозде. Засега най-висок градус показва мускат отонела- 19.1, следван от мерло - 18.6, а другите сортове като каберне, гъмза, ркацители са около 17 - 17.5. Заради недоброто узряване на гроздето е рано за беритба, на някои стопани са използвали празничните дни да оберат каквото е оставила природата. За втори път група от Общината насипва и изравнява основните пътища към лозовите масиви, защото пороищата отново ги превръщат в пропасти. Лозарите очакват поне няколко слънчеви дни, за да започнат да прибират гроздето.

Започна гроздоберът във видинското село Рупци. Бялото грозде е почти прибрано. "Има около 1500 декара лозя, реколтата обаче е лоша", каза за Радио ВИДИН кметът на Рупци Славчо Минков. Продължава гроздоберът и в село Винарово. Цената на килограм грозде там е 1-1,20 лева, съобщи кметът на селото Евдоким Ванков.

В Берковица започна набирането на кандидати за "Обществен трапезария". Желаещите трябва да подадат заявление-декларация за ползване на социалната услуга. Заявленията се получават и подават в Центъра за услуги и информация на гражданите на партерния етаж в сградата на община Берковица. От топла безплатна храна през зимните месеци ще могат да се възползват 72 лица, сред които деца, бездомни лица, самотно живеещи възрастни хора и социално слаби лица и семейства. Назначена е комисия за определяне на ползвателите, като в комисията е включен представител на Дирекция "Социално подпомагане". 

По инициатива на Пенсионерски клуб "Мадона" Белоградчик бе извършена дарителска акция "Помощ за Мизия".
Инициативата е подкрепена от ръководството на Общината и Храм "Св. Георги". За период от две седмици бяха разкрити два дарителски пункта - в Клуба на пенсионера и в центъра на града. В акцията в подкрепа на бедстващите в Мизия се включиха 110 граждани, 9 фирми и обществени организации, в резултат на което бяха събрани хранителни продукти, стекове минерална вода и битови принадлежности, а паричните средства са предадени на ОС на БЧК - Видин, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик.

С грамота за активен принос в развитието на историко- археологическия туризъм в България бе удостоен кметът на Враца, съобщиха от пресцентъра на Общината. Наградата за Николай Иванов бе връчена от организаторите на VІІ-ия Черноморски туристически форум "Варна 2014". Форумът се проведе от 18 до 20 септември в морската столица.

Общините Монтана и Бялогард - Полша подписаха мемораднум за сътрудничество, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Двата града ще развиват сътрудничество в областите на бизнеса, културата, спорта и административното обслужване. Основната цел е съвместно кандидатстване за средства пред фондовете на ЕС, обяви Живков.

От днес в МВР стартира денонощно открита линия за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Видин. Със заповед на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров от днес на обяд в Ситуационния център на Министерството на вътрешните работи вече работи денонощна линия за подаване на сигнали. На тел. 02/982 22 32, факс 02/982 56 46 и на имейл izbor@mvr.bg гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления в изборния процес. Откриването на линията е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. В седмицата преди провеждането на изборите на 5 октомври е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Държавен куклен театър-Видин получи новоучредената награда за млад актьор от Международния фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите" в София
. Призът е за участието му в спектакъла "Ръкоплещене", идея, режисура и музикално оформление Румен Гаванозов, сценография Станислава Кръстева. Актьорският състав на спектакъла е Маргарита Костова, Ася Димитрова, Валентина Хамамджиева и Биляна Бозинарева. Във фестивалната програма взеха участие над 22 театрални трупи от 10 държави, между които - Германия, Испания, Франция, Италия, Полша, Словакия, Гърция, Словения, Чехия и България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48