Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 септември 2014 година

Снимка: Областна администрация Видин

Да бъде продължена охраната на Рациария- с това се ангажира областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Той посети археологическите разкопки в района на село Арчар. От началото на април националният паметник на културата се пази от двама охранители, назначени от областния управител по програма за заетост на Министерството на труда и социалната политика. По искане на Кръстьо Спасов Министерството на вътрешните работи чрез Главна дирекция "Гранична полиция" безвъзмездно предостави и фургон за осигуряването на подходящи условия за денонощната охрана на археологическия обект. За разкопките тази година от Министерството на културата са осигурени 80 хиляди лева. "Може би за един период от около десетина години, ако тези разкопки имат финансиране, е възможно да се разкрият северната и западната крепостна стена. Тези бани са ни основна цел през следващите кампании. Те са основно прекопани и всичко от тях като находки е тотално ограбено. Много вероятно е всички зидове да бъдат запазени, да се разкрият и да бъдат част от туристически обект "Рациария", каза доцент д-р Здравко Димитров, ръководител на екипа, който работи на археологическия обект. Археолозите работят и за пълното разкриване на три късноантични гробници в северния некропол, които според тях ще са интересни за посещения на туристи.

Пет фирми подадоха документи за участие в обществената поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на община Видин. Петте фирми са: ЕООД "ЮБП", ЕТ "Витан-Ж-Тодорка Младенова", "Радес" ЕООД, ЕТ "Ивил-Иван Кръстев" и "Фрукт-Н" ЕООД. Всички кандидати са от Видин. Пликовете с предложенията отвори заместник кметът "Хуманитарни дейности и социална политика" в Община Видин и председател на петчленната комисия- Борислава Борисова. Тя обясни, че обособените позиции са четири: "1- хляб и хлебни изделия; 2- месо и месни продукти, риба и рибни продукти, яйца и пакетирани и консервирани хранителни стоки; 3- мляко и млечни продукти и плодове и зеленчуци; 4- кисело мляко и плодове за децата в подготвителните групи в детските градини на територията на Община Видин, както и в детска градина в гр. Дунавци." Комисията ще изготви протокол за дейността си в срок от 90 дни, считано от датата на издаване на заповедта за назначаването й.

Контролираното изпускане на язовир "Огоста" ще продължи. От община Монтана настояват водоемът да стигне до кота 189. В момента нивото се намира на кота 193, уточни кметът Златко Живков. "За Монтана няма проблеми. Има корекция на реката. Настояваме нивото в язовира да падне още, за да може да нямаме притеснения при по-продължителни валежи."

575 домакинства в община Мизия, пострадали при наводнението в началото на август в града и село Крушовица, ще получат помощ във вид на ваучери от Международния дарителски фонд на Организацията на Червения кръст и на Червения полумесец. Това съобщи Ирена Дахлева, председател на местния Обществен съвет, който разпределя дарените средства. Ваучерите са предназначени за закупуване на строителни материали, домакинска посуда и дезинфекционни и хигиенни материали. Общата им сума за община Мизия е 173 420 лева, като ваучерите ще бъдат  раздавани от Областния съвет на Българския Червен кръст /БЧК/ във Враца след разпределение на средствата от Обществения съвет.

Община Мездра и упълномощени представители на ангажираните в доизграждането на Многофункционалната спортна зала в гр. Мездра страни, съставиха Акт 11 за установяване състоянието на строежа и строително-монтажните работи.
С това на практика се "размразява" строителството на спортното съоръжение, чието изграждане започна през пролетта на 2007 г., съобщиха от общинската пресслужба. Договорът за възлагане на обществената поръчка за доизграждане на Многофункционалната спортна зала в Мездра бе подписан на 11 август. Срокът за неговото изпълнение е 180 календарни дни. 4 000 000 лв. от стойността за довършване на спортната зала бяха заложени в Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".  

Около 60 работници от "Топлофикация" Враца излязоха на мирен протест на околовръстния път на града. Протестиращите заявиха с плакати исканията си за промяна на методиката за определяне преференциалните цени за топлина и електрическа енергия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, нови, ясни и недискриминационни правила за търговията с електрическа енергия, както и в защита на работните си места. Основен проблем пред топлофикационното дружество във Враца е въведеният преди месеци т. нар. "балансиращ пазар", обясни Анатоли Атанасов, енергетик в дружеството. От всички топлофикационни дружества се изисква да дават точна прогноза по дни и часове за електрическата енергия, която ще произведат, а когато тази прогноза дори минимално се наруши, се налагат жестоки глоби, коментира енергетикът. Според него подобна практика е невъзможна поради спецификата на производствените мощности. За четири месеца дружеството във Враца е глобено с 240 хиляди лева, колкото са и заплатите на работещите за същия период, казаха протестиращи.

В последния четвъртък на септември- 25 септември, в Мездра ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет. В проекта за дневен ред са включени 10 точки. Ще бъде разгледано предложение за допускане на изключения от минималния брой на учениците в паралелки за учебната 2014/2015 година и определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и децата в паралелките и групите в училищата, детските градини и обслужващите звена. Ще бъде взето решение за провеждане на конкурс за превози по автобусни линии от Общинската транспортна схема, както и за възлагане на управителя на " Мездра - Автотранспорт 2003" ЕООД финансов одит за сключени стари сделки с имоти и за времето от 01.01.2009 до 31.12.2013 година. На заседанието ще бъдат обсъдени няколко докладни записки, а в края му ще бъдат взети решения за разпореждане с имоти частна общинска собственост и за приемане План за работата на ОбС за четвъртото тримесечие на 2014 година

Предложение за поемане на общински дълг за финансиране на изпълнието на проекта за водния цикъл ще обсъжда Общинският съвет във Видин следващия вторник- 30 септември. Проектът се изпълнява по Оперативна програма "Околна среда". На заседанието ще трябва да бъдат определени съдебните заседатели в Окръжния съд във Видин. Внесено е предложение за удостяване със звание "Почетен гражданин на Видин" на писателя Владимир Зарев и посмъртно на краеведа Христо Лишков. Предложението е на комисията по символика към Общинския съвет. Общо 13 са предложенията в проекта за дневен ред на заседанието във вторник.

Да бъде създаден филм за великата личност и закрилник на Враца Св. Софроний- тази родолюбива инициатива бе подкрепена днес от кмета на Враца Николай Иванов. Кметът прие и разговаря с представители на Инициативния комитет за създаването на филма. Почетен председател на комитета е врачанският митрополит Калиник. На срещата присъстваха Валерия Тарашоева, главен уредник в отдел "Възраждане" в Регионалния исторически музей и дългогодишните журналисти Красимир Стефанов и Илия Борисов. Поводът за създаването на филма са редица кръгли годишнини, свързани с родолюбивата дейност на Св. Софроний Врачански- 220 години от ръкополагането му за първия през вековете на робството български архиерей; 250 години от първия препис, който е направил на "История славянобългарска"; 50 години от обявяването му за светец; 275 години от рождението и 200 години от успението му. Идеята е филмът да покаже цялостния образ на Светеца, който не се покрива само с представите ни за книжовник и духовник, а надхвърля границите на времето и го превръща в първия български политик на Възраждането и духовен водач на всички поробени българи, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Жителите на берковското село Песочница искат да сложат бариера на входа на селото, стана ясно на проведената среща по проблемите на сигурността. Инициативата е на органиизацията "IT село". На срещата бяха поканени всички отговорни институции, кметът на община Берковица и кметовете на селата от общината. На поканата се отзоваха Димитър Алексиев- заместник областен управител на област Монтана, представителите на политически партии Златко Тодоров, Валери Петров, както и Крум Крумов- регионален директор на "Агенция по заетостта". Повече от 80 минути продължи разговорът, на който присъства и голяма част от населението на първото обявило се за IT село в България. Бе взето решение за поставяне на  бариера на входа, която да спира всеки, който влиза и излиза от Песочница- по подобие на преградите пред моловете. Преминаването  ще става само срещу безплатен билет. Тази мярка се налага, поради нуждата от сигурност за очакваните нови заселници, тъй като има вече проявен интерес от IT специалисти да живеят в селото. Сега в селото често се ограбват къщи, а новите кандидат-жители ще имат скъпа техника, която ще бъде апетитна плячка. Сдружението предлага в селото да бъде назначен патрул, с място от програма "Сигурност" на вътрешното министерство. Обмисля се и поставяне на видеокамери, които да следят движението.

Три паралелки с гимназисти, които бяха несигурни до началото на учебната година, няма да бъдат закривани. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в града под Околчица Галина Евденова. До последния възможен момент трите паралелки не бяха попълнени. В паралелката от Професионалната техническа гимназия "Н. Вапцаров" са се събрали 21 ученици- с 3 повече от необходимия минимален брой ученици. Новите попълнения са се записали, след като са издържали успешно поправителни изпити в предишните си училища. Другата проблемна паралелка е в Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин", където дори след 15 септември не е дошло нито едно ново дете, а общият брой на учениците е под минимума. Въпреки това класът остава заради решението да бъде дофинансиран от общинската управа на Враца. Решението за това действие е било изпратено до министерството на образованието и науката, откъдето са върнали решение, че е възможно да има такава форма на съществуване на паралелката. "Висящ" клас има и в мездренското СОУ "Иван Вазов", където събралите се ученици са 17, а не 18, както е по изискването на закона. Ръководството на железничарския град е гарантирало, че ще дофинансира тази паралелка и тя също няма да бъде закрита, уточниха от РИО- Враца. За училищата в селата Моравица и Елисейна ще се взима решение за отпускане на допълнителни средства от Общинския съвет в Мездра. За средищните училища във Врачанска област ще се отпускат  допълнителни средства от държавата.

На 25 септември в Младежкия дом на град Белоградчик ще се проведе 34-тата по ред Поетическа обсерватория.
  Организатори на единствената по рода си културна проява за страната са община Белоградчик, дружеството на писателите на град Видин и народно читалище "Развитие - 1893г." Водач на групата поети ще бъде Йордан Милев. Гости на поетичния форум ще са Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели и Лъчезар Еленков - почетен гражданин на Белоградчик, които също ще представят свои стихове. Участие ще вземат Ненчо Славчев и Диана Сиракова от Видин и поети от региона. Очаква се да гостува сръбският поет Обрен Ристич, издал няколко книги със стихове.

Асоциацията на власите в България организира ХV-ото издание на Международния фолклорен фестивал на влашката-румънската песен и танц
. Фестивалът ще се проведе от 26 до 28 септември в село Покрайна и във Видин. "Независимо от финансовите проблеми в страната и чужбина, успяхме да съберем голяма част от съставите на нашите филиали в България, както и фолклорни състави от Сърбия и Румъния. Тази година отново ще чуем прекрасните изпълнители от Турну Северин, ще пристигнат и едни известни в цяла Румъния танцьори, които изпълняват танца "Калуш", както и т.нар. "Калафатски рози" от съседния румънски град. От Сърбия пристигат представители от с. Ощрел и състав от района на Зайчар. От България за първа година ще участва танцовият състав "Жива вода" от Оряхово, ще има състави и от Силистра, Летница, Бяла черква, Байкал. Програмата ни започва на 26 септември в 18 часа с изложба и концерт в село Покрайна. Фестивалът продължава на 27 септември във Видин с кръгла маса, посветена на развитието и опазването на народните традиции, дефиле на участниците в гала концерта през центъра на Видин и концерт в 17.30 часа в залата на Драматичния театър", каза за Радио ВИДИН Пламка Любомирова, председател на видинския клон на Асоциацията на власите в България. До днес заявки за участие в ХV-ото издание на фестивала са внесли 23 състава от Румъния, Сърбия и България. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05