Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 септември 2014 година

Снимка: Красимир Каменов

Две огнища на болестта "син език" са констатирани във Видинско. Положителни са пробите за болестта в две ферми, в селата Воднянци и Гомотарци. Изчакват се резултати от 19 проби в други населени места. Това стана ясно на проведеното днес заседание на областната епизоотична комисия. "В средата на септември, след съмнения за наличие на признаци на заболяването във ферма в с. Гомотарци, е отчетена положителна проба. Няколко дни по-късно заболяването е констатирано и в село Воднянци", каза д-р Цветан Топчиев, директор на областната Дирекция по безопасност на храните. Две от животните в с.Воднянци са умрели. Заради невъзможността за извозване към екарисаж, те са загробени според изискванията. Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени, за всяко умряло, маркирано животно, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Предприети са конкретни мерки за неразпространение на заболяването. Всички животни в двете населени са напръскани, третирани са и помещенията, в които се отглеждат. Профилактика се извършва и във всички останали населени места, в които има съмнения за заболяването- с. Пешаково, с. Долни Лом, с. Тополовец /общ. Кула/, с. Дреновец, с. Старопатица, с. Цар Петрово, с. Вещица, Белоградчик, с. Арчар, с. Ярловица, с. Ново село, с. Винарово, с. Дружба. Кръвни проби са изпратени на акредитирана лаборатория в София, изчакват се резултати. Със заповед областният управител на област Видин Кръстьо Спасов разпореди изпълнението на мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта син език по преживните животни в област Видин. "Заболяването "син език" не е опасно за хората. С предприетите мерки няма риск заразено с вируса месо да попадне на пазара", бе категоричен д-р Топчиев. По информация на БАБХ положителни проби за заболяването "син език" са отчетени и в селата Веслец, Вировско и Върбица /общ. Враца/, както и в Люти дол, Царевец и Крапец /общ. Мездра/. За област Монтана се изчакват резултати.

Язовир "Огоста" не застрашава по никакъв начин жителите на Монтана и населените места по поречието на река Огоста. Язовирът се изпуска под контрола на "Напоителни системи", клон "Мизия"- това предадоха за Радио ВИДИН от дружеството. След предприетите действия през последните дни, нивото на язовира е понижено значително. От "Напоителни системи" са категорични, че изпускането ще продължи и през следващите няколко седмици, до достигане на по-безопасни коти. По въпроса за състоянието на язовира вече са проведени и няколко срещи на ръководството на дружеството с областния управител на Монтана. По негова инициатива е започнало съставянето на комисия от експерти на национално ниво, която да извърши пълно обследване на язовир "Огоста".

97 лица от Берковица и община Георги Дамяново, пострадали от наводненията на 5 септември, са одобрени да получат еднократна помощ от 325 лева. Повечето подадени молби са от жители на Георги Дамяново. В Берковица парите са преведени. "По банков път и чрез пощите са преведени помощите на 43 лица от Берковица. Най-вероятно една от молбите ще получи отказ- лицето работи в чужбина, вторият случай е за постоянен адрес в София. Помощите се отпускат по постоянен адрес, затова и решение за обезщетение ще вземат в София"- уточни Стефка Александрова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана. От следващата седмица ще се изплащат парите на 54 пострадали от община Георги Дамяново. Информация на Любо Андреев.

За дванадесети пореден път Програма Достъп до Информация ще награди заслужилите в приноса за свободата на информацията, като една от целите е да се насърчат институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация. Община Хайредин е сред номинираните за награди по случай Международния ден на правото да знам, които ще се връчат на 28 септември. Сред номинираните е и Регионална инспекция по околна среда и води - Монтана, както и община Криводол.

90 души ще обслужва обществената трапезария в Мездра. Молби се приемат до 26.09.2014 г. С одобрените 90 човека ще бъде сключен договор. Храната ще се приготвя в стола на "Домашен социален патронаж" в Мездра. Информация на Петко Котларски.

Нова социална услуга-Защитено жилище бе открита днес в Кула. Защитеното жилище е за осем лица с увреждания и е третото защитено жилище в града. Сградата на Защитеното жилище е нова, двуетажна, с разгърната застроена площ от 365 квадратни метра. Намира се на една от оживените градски артерии в близост до центъра. За младежите в новото жилище ще се грижи 5-членен екип от социални работници, медицинско лице и трудотерапевт. Информация на Христела Александрова.

Децата от всички детски градини в община Враца и през новата учебна година редовно ще получават пресни плодове и зеленчуци
. Община Враца за поредна година е заявител по схемата "Училищен плод" към Държавен фонд "Земеделие". Програмата обхваща 2 413 деца, като в детските градини два пъти седмично ще бъдат доставяни пресни плодове и зеленчуци. Стойността на доставките е малко над 79 000 лева с ДДС. Снабдяването ще стартира от 1 ноември и ще продължи до 31 май 2015 г. Да се формират навици за здравословно хранене у децата, да имат храна, богата на витамини и да научат повече за плодовете и зеленчуците, са част от целите при участието на Община Враца в схемата "Училищен плод". В детските градини ще бъдат прилагани педагогически мерки, като посещения в земеделски стопанства, отглеждане на плодове и зеленчуци, беседи, разпространение на брошури, създаване на интернет страници и видеоклипове, организиране на празници, игри, викторини и изложби.

Видинската митрополия открива неделно училище по православно вероучение за деца от първи до шести клас
включително, за новата учебна 2014-2015 г. Това съобщиха от митрополията. Началото ще е на 12 октомври.
Часовете ще се провеждат до храм "Св. Николай Чудотворец" в бившето Девическо училище във Видин всяка неделя. Обучението на децата е безплатно, като ще се покриват и разходите за тетрадки, химикали, моливи и други необходими принадлежности. В края на учебната година, на децата ще бъдат издадени свидетелства за завършване на курса по обучение.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин ще се включи в националната инициатива "Чети с мен"- опит за поставяне на рекорд по масово четене в нашата страна. "В един и същи ден, в един и същи час, всички желаещи ще четат. В цяла България ще се съберат хора, които имат отношение към четенето. Ние ще се съберем в Крайдунавския парк, като място сме определили централната алея", зказа за Радио ВИДИН директорът на библиотеката Десислава Иванова. Инициативата "Чети с мен" ще се проведе на 28 септември от 11 часа. Участие са заявили и библиотеките в град Димово и село Кутово.

Есенни забавления на тема "Въртележка от игри" се проведоха в ЦДГ "Арабела" във Видин.
В тях участваха децата и техните учители, разделени на 7 групи. Предварително бяха сформирани 7 станции, като на всяка трябваше да се изиграе по една игра. На момчетата най-много им харесаха заниманията по футбол, водени от треньора на ДФК "Видин" Петър Митев.

За втора поредна година във връзка с отбелязването на световния ден на туризма Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите, Община Враца и ученици от Природоматематическа гимназия "Акад. Иван Ценов" организираха изложба "Спомени от моето туристическо лято 2014"
. Чрез снимки и разкази участниците споделиха своите впечатления от пътешествия и походи от лятото на 2014 година. От Община Враца връчиха грамоти на всеки ученик, включил се в инициативата.

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) извърши плащания през месец септември за извършена дейност през месец август към лечебните заведения, поели с договор ангажимент да обслужват медицински здравноосигурени лица
. В тази връзка РЗОК Видин преведе дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в област Видин. На етапи се изплащат регулярно и средствата над договореното, което е изцяло от полза за лечебните заведения. Общият размер на средствата през месец септември за дейността на болниците през месец август е 410 423 лв. На областната многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" са преведени още: близо 10 000. лв. за интензивно лечение, както и средства за медицински изделия. Видинската областна болница получава и средства за извършени процедури за диализа при терминална бъбречна недостатъчност; средства от трансфери на Министерството на здравеопазването, както и целеви средства от Агенция "Социално подпомагане", съобщиха от пресцентъра на РЗОК Видин.

Най- възрастният безвъзмезден кръводарител в Лом и областта- Никола Лисичков, навърши 90 години.
Фотодокументална изложба, проследяваща неговия живот и хуманното му дело, събра в изложбената зала на историческия музей в Лом многобройните му приятели и почитатели. Бай Кольо, както го знаят всички в града, благодари за хубавите пожелания и топлите думи, отправени към него и призова хората да не се страхуват да даряват кръв, защото тя спасява човешки живот.
За 40 години Никола Лисичков е дарил 90 литра кръв и е помогнал на много нуждаещи се. През 1965 г. прави експеримент, дарява 12 пъти кръв, общо 5 литра, без увреждане на здравето си. Освен кръводарител, бай Кольо е и най-старият ветеран- турист на ломското туристическо дружество "Аспарухов хълм". В медиите има близо 3000 публикации и дълги години сътрудничи на местния радиовъзел. Самият той споделя, че обича родния си град и дава обещание, че докато е жив, ще работи за неговото добруване.

Районната избирателна комисия във Видин утвърди графика за разпределение и комплектоване на изборните книжа и материали по секции. Материалите ще се раздават по общини на 30 септември и първи октомври. "96 594 са избирателите в областта по данни към средата на август. Около 106 хиляди ще са бюлетините за изборите", съобщи секретарят на Районната избирателна комисия Павел Петков. Само една жалба е постъпила до днес в Районната избирателна комисия. Тя е за агитационни материали, поставени в нарушение на изборния кодекс.

Утре (26 септември) упълномощен представител на Областна администрация- Враца и трима членове на РИК - Враца ще приемат, заедно с представители на ЦИК и Министерство на финансите, бюлетините и изборните книжа от София. Бюлетините ще бъдат транспортирани, под охрана, от печатницата на БНБ до Областна администрация - Враца и ще се съхраняват в определено със заповед на Областния управител помещение. Бюлетините са 191 хиляди и ще бъдат охранявани със 24 - часова постова охрана и 24 часа видео наблюдение.

В Белоградчик тази вечер бе открита 34-тата поредна "Поетическа обсерватория", в която участват поети от България и Сърбия. Организатори на културната проява са община Белоградчик, дружеството на писателите на град Видин и  читалище "Развитие - 1893г.". В поетическата обсерватория свои стихове представят Йордан Милев, Боян Ангелов- председател на Съюза на българските писатели и Лъчезар Еленков -почетен гражданин на Белоградчик, както и видинските поети Ненчо Славчев и Диана Сиракова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48