Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 септември 2014 година

Снимката на деня
Снимка: Полина Тодорова


20 гробни структури са проучени от некропола във видинското село Балей  по време на археологическите разкопки през септември. Разкопките са финансирани от Министерството на културата. В екипа, който проучва обекта за пета поредна година, участват учени от Археологическия институт с музей при БАН и Регионалния исторически музей във Видин. За находките край Балей съобщи Георги Иванов, ръководител на екипа. "Успяхме да проучиме около 20-ина гробни структури. Това представляват урни, вкопани в земята които съхраняват кремираните останки на древните хора. Около тях са разполагани керамични съдове и гробни дарове. Всички те ще бъдат реставрирани и ще бъдат изложени в Историческия музей във Видин." Некрополът в Балей е от 1 600-та до 1 100-та година преди Христа, казаха археолози. Периодът  се отнася за късната бронозова- ранно желязна епоха. Археологическата култура на пратракийското племе, обитавало този район, е като на  населението от долното течение на Дунав- югозападна Румъния, Източна Сърбия и Северозападна България.

Община Видин ще ползва кредит от близо 2 милиона и 700 хиляди лева от Фонд ФЛАГ, за да покрие собственото си участие във финансирането на дейностите по водния цикъл на града. Решението е прието на днешното редовно заседание на Общинския съвет. Общо 13 точки обсъдиха съветниците. Заместник- кметът Добромир Дилов опроверга да е поискано предсрочно погасяване на кредита, ползван от Общината. Съветниците гласуваха единодушно днес със званието "Почетен гражданин" на Видин да бъде удостоен писателят Владимир Зарев. Званието е присъдено посмъртно на краеведа Христо Лишков. По традиция церемонията по присъждането на почетното звание ще е на празника на града Димитровден, 26 октомври, а писателят Владимир Зарев, който присъства лично на заседанието днес, благодари на Общинския съвет.

След по-малко от две седмици, на 11 октомври във Видин се очаква да има има автопротест във връзка с недоволството на гражданите заради разкопаните улици по проекта за водния цикъл в града. Протестът се организира в социалните мрежи, каза в "Посоките на делника" представителят на едно от гражданските движения- Красимир Михайлов. От утре, 1 октомври обещават да започне възстановяване на част от асфалтовите настилки на разкопаните улици в квартал "Калето" и на булевард "Панония". В това увери изпълняващият функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов. Същевременно, от пресцентъра на община Видин уведомяват, че утре ще се проведе специална пресконференция, на която ще бъдат оповестени резултати от изпълнението на проекта за водния цикъл. Срещата е от 11 часа в медийния център на Общината.

Шестдесет и три домакинства от община Враца, пострадали от наводненията през август, ще получат финансова помощ от националната дарителска кампания на БЧК, съобщават от местната администрация. На свои заседания общественият съвет към Община Враца взе решения за разпределянето на помощта, която е на стойност 41 420 лв. Решенията бяха гласувани на базата на приети критерии, които отговарят на критериите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Най-пострадали са шест домакинства от общината, на които къщите са застрашени от самосрутване. Те ще получат по 1 150 лв. По 750 лв. са отпуснати на 37 домакинства, чиито жилища се нуждаят от основен ремонт. Петнадесет домакинства ще вземат по 400 лева. При тях от наводнението са унищожени електроуреди и покъщина. Три домакинства ще получат по 150 лв. за въстановяването на единствена тоалетна. Две домакинства са определени като леко пострадали и за тях помощта е по 160 лв. Не са гласувани финансови помощи за домакинства, при които пострадалото жилище не е единствено. Списъците с разпределението на помощта са предадени на Областния съвет на БЧК- Враца, който ще извърши плащанията.

20 човека от Мизия, на които къщите пострадаха при наводнението и няма къде да живеят, утре ще бъдат настанени в едно от общинските общежития. Това съобщи за Радио ВИДИН заместни кметът Николай Нековски. Част от настанените в детската градина имат работа, други са пенсионери. Продължава работата по терена, на който ще бъдат поставени 30 фургона за пострадалите от бедствието. В тях ще бъдат настанени 140 човека. Очаква се това да стане до края на октомври, подълни Николай Нековски.

Обществена трапезария за социално слаби хора организира Община Монтана в зимния период на годината, съобщи кметът Златко Живков. Услугата стартира от утре и ще може да бъде използвана от 54 души, които ще бъдат определени с комисия. Те ще получават безплатен обяд с първо, второ и трето ястие. Средствата се отпускат от Министерството на труда и социалната политика. Обществена трапезария ще заработи от утре и в община Вършец. Безплатен обяд там ще получават 72 души, определени от комисия от Общината и дирекция "Социално подпомагане", съобщи кметът Иван Лазаров.

Кметът на Враца забрани със заповед продажбата и употребата на алкохол през изборния ден, на 5 октомври. Забраната важи за времето от 8 часа до 20 часа. Няма да се допускат и масови прояви, които нарушават обществения ред на 4 и 5 октомври. Изключение при забраните се допуска единствено при провеждане на сватбени тържества. За нарушения на заповедта ще бъдат налагани административни наказания съгласно Закона за административните нарушения и наказания.

Общинската управа на Враца сезира Районната избирателна комисия (РИК) за агитационни материали, разлепени на нерегламентирани за това места. Според проверката на местната власт, 6 от основните играчи на извънредните парламентарни избори на 5 октомври са лепили плакати, основно около и на спирките на обществения транспорт. От РИК обясниха, че разлепването на нерегламентираните места е безспорно нарушение, тъй като по въпроса има изрична заповед на кмета, която указва къде може да се лепят плакати на кандидатите за депутати на отделните партии и коалиции. От комисията обещаха да върнат отговор до общинската управа, в който да се указва премахването на агитационните материали. В РИК - Враца има и множество сигнали за купуването на гласове, както и за нарушения в предизборната агитация.

Продължава строителството на новото трасе от третокласния път при граничното със Сърбия видинско село Салаш. В това се увери при посещението си на обекта областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Той провери строително-монтажните работи, които се извършват по дължината на цялата 5-километрова отсечка от началото на селото до сръбската граница при прохода "Кадъ боаз". Започнала е рахабилитацията на 1 км от основния път и двете мостови съоръжения в с. Салаш. Преди да бъдат положени два пласта нова асфалтова настилка, пътното платно ще бъде укрепено с нови бордюри и тротоари. С това ще бъдат възстановени и подобрени транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на пътя в населеното място. Строителни и земекопни машини работят и на трасето, по което ще бъде изграден изцяло нов път и съоръжения на 4-километровия участък след с. Салаш до границата със Сърбия.

323 нарушения е установила Дирекция "Инспекция по труда"-Видин при проверки на работодатели в областта. Инспекторите са извършили 78 проверки за спазване на трудовото законодателство през август. 222 от нарушенията са по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, по спазване на разпоредбите на Кодекса на труда- 200 и 1 нарушение по Закона за насърчаване на заетоста. Това обяви на пресконференция Тодор Вълчев  директор на Дирекция "Инспекция по труда"-Видин. Издадени са предписания за отстраняване на констатираните нарушения. Съставени са три акта. Не са установени работници или служитеи без трудови договори, както и такива, на които да не са изпратени или да са забавени плащанията, съобщи още директорът на  "Инспекция по труда"-Видин.

Контейнери за събирането на отпадъци от текстил, стари дрехи и обувки постави Община Враца на десет места в града. Инициативата е пилотна за България. Целта е този вид отпадъци да не попадат в контейнерите за битова смет, съобщават от местната управа. Десетте места, на които са поставени новите контейнери, се намират на бул. "Христо Ботев" (срещу Изчислителния център), на ул. "Оборище" (в близост до контейнера за твърди битови отпадъци), на бул. "2 юни" (до спирката срещу бензиностанция "OMV"), при пазарната площадка в жк "Металург", до пълномощничеството и до бившия "РУМ" в жк "Дъбника", до Младежкия дом, до сградата на Районната здравноосигурителна каса, при пазарната площадка до автогарата и на ул. "Иванка Ботева" (до контейнерите при бившето ДЗИ). Събраните отпадъци от текстил, стари дрехи и обувки, ще се използват като гориво в циментовия завод в с. Бели извор.

Само един клуб от Враца получи финансиране по програмата на спортното министерство "Спорт за децата в детските градини", съобщиха от ведомството. 86 дружества от страната ще си разпределят 230 000 лева за обучение на малчуганите между 1 октомври т.г. и 31 май 2015-а. Пари по инициативата ще получи атлетически клуб „Враца”, който трябва да проведе занимания с минимум 3 групи по 56 тренировки от по 30 минути с възпитаниците на ОДЗ "Люляк" и ОДЗ "Славейче". За обучението АК "Враца" получава 3 500 лева, а целта на проекта е да възпита у най-малките любов към спорта и да ги научи към навици и умения да живеят здравословно.

Директорът на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен Илко Иларионов получи почетен плакет на Общината по повод 60-годишния си юбилей. Плакетът връчи кметът проф. д-р Димитър Стойков. "Вашият творчески път несъмнено Ви нарежда сред съвременните следовници на големите българи, съхранили и пренесли през столетията силата на родното слово, красотата на изкуството и неподражаемия български дух", се казва в поздравителния адрес на Общината. Проф. Стойков увери юбиляря, че и занапред Община Плевен ще цени мястото на  Драматично-кукления театър в културния живот на града и ще оказва пълна подкрепа за неговата дейност. От своя страна Илко Иларионов изненада кмета с новото си амплоа на романист, като му подари с посвещение току-що излязлото си от печат произведение "Привличане".

Утре 40 деца от Видин по линия на проекта "Социално спортно училище "Видин" ще имат щастието да наблюдават безплатно дългоочакваната среща между "Лудогорец" и "Реал"- Мадрид на Националния стадион "Васил Левски". Това съобщават от местната управа. Децата потеглят в 8.00 ч. с автобус от паркинга на Общината, придружавани от пет треньори. Основната цел на "Социално спортно училище "Видин" е осъществяване на спортни дейности сред децата като принос към цялостното развитие на личността им, а бенефициенти на проекта са деца-сираци, такива, отглеждани в икономически слаби семейства или с един родител, от специализираните центрове в общината, от малцинствата. Проектът се осъществява под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Николина Ангелкова. "Социално спортно училище "Видин" се реализира в сътрудничество с Фондация "Приятели на спорта" и Фондация "Реал Мадрид", припомнят от Общината.

Читалищата в община Мездра ще открият новия сезон на 1 октомври. От 27 населени места, в общината има 21 читалища, като най-старото е "Просвета 1897" в Долна Кремена, а най-младото- "Светлина 2007" в Крапец. Градското читалище "Просвета 1925" ще открие сезона с - Представителен танцов ансамбъл "Мездра", Детски танцов състав "Мездренче" /с три  групи/, Женски народен хор, Група за стари градски песни "Мездрея", два Танцови клуба "Да съхраним българското", Литературен клуб "Хр. Ботев", Краеведско дружество и ще сформира от тази година и Студия за художествено слово.Самодейците ще бъдат изненадани с основно ремонтирани бани и тоалетни. В селските читалища от общината сезона ще открият 15 женски народни хорове и вокални групи, една фолклорна група, две детски групи за автентичен фолклор, осем детски танцови състава, 11 детски певчески, за театър и художествено слово групи, един танцов клуб и една група за стари градски песни. Основен проблем за певческите групи отново ще е недостиг на художествени ръководители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30