Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 октомври 2014 година

С Ден на отворените врати видинското поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) отбеляза Международния ден на възрастните хора- 1 октомври. По време на инициативата всеки възрастен човек можеше да задава своите въпроси към експертите.
"Задават характерни за тях въпроси, за пенсионната реформа, какво ще се случи след 1 януари 2015 година, тъй като знаем, че тази година условията за пенсиониране бяха замръзени. Залегналата реформа, всяка година да се увеличава възрастта и стажът, изискуем за пенсиониране, с по четири месеца, тази година беше застопорена. По нормативните уредби от 1 януари 2015 година следва да продължи увеличаването на изискуемата възраст и стаж, евентуално ако до края на годината не бъде променено. Това са въпросите, които вълнуват хората, както и дали от следващата година отпада възможността за ранно пенсиониране на така наречените категорийни работници, лицата придобили право на пенсия на по-ранна възраст, които имат необходимия стаж от първа и втора категория труд"- коментира Пламен Георгиев началник на отдел "Пенсии". Такива условия за ранно пенсиониране са предвидени в Кодекса за социално осигуряване до края на 2014 година и би следвало от следващата година да отпадне възможността за ранно пенсиониране, каза още Пламен Георгиев. Той припомни, за хората, които още не са запознати, че от 2006 година НОИ изземва документация от различни фирми и организации- осигурители, които прекратяват дейността си, за да може всички хора да ползват пенсионни права.

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов откри пенсионерски клуб "Здраве - 2014" в с. Тополовец, община Кула, където участва в проявите, посветени на Международния ден на възрастните хора. "Искрено уважение и признателност заслужават хората, които в годините назад и сега продължават да бъдат надежда и опора на децата си и обществото. Вярвам, че присъщото ни синовно чувство на преданост и обич към нашите родители, е силата, която ще ни помогне да се погрижим те да имат по-спокоен, по-сигурен и по-достоен живот", написа областният управител на Видин в празничното си поздравление, адресирано до възрастните хора и пенсионерските клубове в региона. В него той им пожелава да бъдат здрави, да запазят любовта си към живота и  да се радват на благополучие и достойни старини.

Международният ден на възрастните хора беше зачетен с тържество във Враца. На сцената в градската концертна зала  самодейните колективи при читалищата от населените места в общината показаха какво могат. И през тази година общинското ръководство осигури в бюджета си средства за необходимите ремонти на пенсионерските клубове в региона. Завършени са основните ремонти на клубовете в селата Мраморен, Паволче и Чирен. Продължава основният ремонт в с. Три кладенци. Във Враца завърши текущият ремонт на клуб "Еделвайс" и на клуба при бл. 34 в жк "Дъбника", все още се работи в пенсионерския клуб, който е в близост до Районната здравноосигурителна каса, уточняват от Община Враца.

Фирмите, които работят по проекта за водния цикъл на Видин, поискаха удължаване на сроковете за изпълнение. Дейностите трябваше да са приключили до днес- 1 октомври 2014 година. Реално до сега са изпълнени 60% от строително монтажните работи по проекта за водния цикъл, а за новата пречиствателна станция е направен само изкоп. Заради спрените средства по Оперативна програма "Околна среда", по която основно се финансира проектът, се бавят и плащанията на изпълнителите. До сега от Министерството на околната среда и водите са преведени едва 21, 5 милиона лева от дължимите 72,5 милиона, съобщи заместник кметът Добромир Дилов. От тях са платени 2,5 милиона лева, което е авансът за пречиствателната станция и 18 милиона лева за канализацията и водопровода в града. "Фирмата за пречиствателната станция няма отпуснати искове и фактури за плащане, тъй като там в договора е записано, че се плаща на свършен подобект или на свършен елемент. За канализацията и водопровода в града от тези 18 милиона, които сме превели, по актове, представени в Общината, ние дължим на фирмата още два милиона лева по последния акт. Въпреки че не са изплатени на фирмата, ние не сме в просрочие, тъй като срокът за превеждане на парите към фирмата е 56 дни. Към днешна дата са изминали около 30 дни, откакто са си представили фактура в Общината, каквито пари сме имали, сме им превели. Фирмата за водопровода и канализацията до момента е изпълнила 60% от строително монтажните работи. Подготвили са и един акт, който все още не е вкаран в Общината. Той е на стойност между 5 и 7 милиона лева. Сами разбирате, че една фирма, колкото и да е голяма, няма такъв финансов ресурс, който да го вложи напред и после да изчаква да й се плати"- обяви заместник кметът. От Агенцията по обществените поръчки е одобрено удължаване на срока по водопроводната и канализационата мрежа с 60 дни. Очаква се одобрение от Министерството на околната среда и водите. Удължаване на срока със 135 дни е поискала фирмата, която работи по изграждането на пречиствателната станция. "На 80-90% е приключило полагането на тръбите по водния цикъл, останали са малки отклонения. Когато бъдат преведени парите по програма "Околна среда", ще започне асфалтирането на улиците", каза още заместник кметът Добромир Дилов. По проекта за водния цикъл е предвидено цялостно преасфалтиране на 60% от улиците, които са разкопани.  

В Мизия се проведе общоградско събрание, във връзка с начина на изразходването на парите от сметката на Общината, по която са постъпили дарения за пострадалите от наводнението. "Имаме набирателна сметка, която беше открита по предложение на кмета и с решение на Общинския съвет и в нея има около 72 хиляди лева. От тях 12 хиляди лева имат воля на дарителя, т.е. да се изразходят  за точно определени неща. Остават около 60 000 лева. Ако са пострадали около 500 къщи, горе- долу около 100 лева им се полагат общо. Обаче, ако всички вземат по 100 лева, които им се полагат, то значи, че тези хора, които са с паднали домове, трябва да извадят от 1000 лева до 2000 лева, за да си ги извозят, а ще вземат 100 лв. Зара ди това Общинският съвет взе решение да се проведе общоградско събрание, на което да бъде решено как да бъдат похарчени парите", обясни заместник кметът на Мизия Николай Нековски.

108 видинчани ще се хранят безплатно в обществената трапезария за социално слаби, която днес отново отвори врати. Социалната кухня се помещава в сградата на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в областния град и е финансирана от Министерството на труда и социалната политика. "Тази година 108 души ще получават обяд 7 месеца- до 30 април. Имаме уверението на Министерството на труда и социалната политика, че услугата ще стане целогодишна", отбеляза секретарят на Община Видин Орлин Василев. "За втора година взимам храна от трапезарията... Доволна съм от храната, има хора, които казват, че не се доволни от качеството на храната, но на мен ми харесва... Първа дойдох днес - още в 10 часа... Дадоха ни супа и пълнени чушки", казаха хората. 136 човека са кандидатствали, но не всички са отговаряли на условията, уточни Роми Василева, управител на направление "Социални услуги" към Община Видин: "Апелирам към ползващите услугата да са по-толерантни, защото има недоволни от класирането - искам да подчертая, че всички одобрени са класирани само по размера на пенсията, за която са представили документи. Някои са недоволни, че няма десерт, което сме коментирали вече. Искам да помоля и да спазват работното време на трапезарията- от 12 до 13 часа."

10 000 бедни от област Монтана са поискали помощ за отопление. Отпуснати са на 6 647 от тях, уточни Стефка Александрова, директор на дирекция "Социално подпомагане" Монтана. Молби - декларации се приемат до края на октомври, а плащането е на два транша: "Знаете, че помощта за отопление ще се изплаща на два транша. Сега ще се изплатят за два месеца. Стойността е 131 лева и 44 стотинки, а през януари ще изплатим останалата сума."

7 290 души във Видинско са одобрени за получаване на целева помощ за  отопление. Над 9 хиляди са подадените молби. Това съобщи Даниела Ангелова, експерт от "Социално подпомагане": "За миналия отоплителен сезон са депозирани  11 133 молби- декларации за отпускане на целева помощ за отопление. Помощ са получили  9 124 лица, броят на отказите е 2009. За настоящия отоплителен сезон са депозирани 9 418 молби-декларации. Целева помощ са получили 7 290 лица, броят на отказите е 1 264."

632 молби за еднократна целева помощ за първокласници са постъпили в Регионална  дирекцията "Социално подпомагане"- Видин. До началото на септември е преведена целевата помощ за 597 първокласници, допълни Даниела Ангелова: "За миналата учебна година в област Видин еднократна целева помощ за първокласници е изплатена на 682 лица/семейства за сумата от 172 000 лева и на 688 деца.  През настоящата учебна година през месец юли и август, целева помощ е изплатена на 585 лица/семейства за сумата от 149 250 лева и 597 деца. Еднократната целева помощ за ученици се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции само веднъж за целия период на обучение, при първоначално записване на детето в първи клас. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище. За установяване на това обстоятелство дирекциите "Социално подпомагане" извършват проверка в срок един месец от започването на  учебната година." До вчера беше срокът за депозирането на молби-декларации за еднократната целева помощ за първокласници.

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" започва кампания за предотвратяване на трудовите злополуки в резултат на подхлъзване и спъване.
Около 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени от инспекторите по труда. Проверките започва от днес в секторите "Производство на храни" и "Хуманно здравеопазване". В тях, заради наличието на "мокри" процеси и необходимостта от често хигиенизиране, има висок риск от подхлъзване върху влажни настилки. Резултатите от проверките ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на инспекции и в други рискови сектори.

През месец август общия брой на регистирираните безработни в област Видин е 8 882 души. В сравнение с предходния  месец броят им се е увеличил с 47 лица. Това обяви на пресконфиринция Милчо Цоков, директор на Дирекция " Бюро по труда"-Видин.

12 души в Белоградчик, които ще работят  в новооткрития Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, получиха трудовите си договори. Контрактите бяха връчени от кмета на Общината Борис Николов.
Центърът е изграден по проект "Предоставяне на социалната услуга "Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Община Белоградчик". Дейностите се финансират от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирани от Европейския социален фонд. Общата стойност възлиза на над 241 хиляди лева, а продължителността на проекта е 15 месеца- от 01.08.2014 до 30.10.2015г. Подборът на персонала на Центъра за настаняване от семеен тип беше осъществен на два етапа - класиране по документи, а след това събеседване с комисия, определена със заповед на кмета на Общината. Назначени са управител, възпитател, социален работник, медицинско сестра, трима детегледачи, санитар, двама хигиенисти, работник кухня и оператор парни и водогрейни съоръжения- шофьор.

Безплатен Интернет осигурява Община Плевен в новите градски тролеи.
Услугата става възможна с реализацията на пилотен проект на Общината, съвместно с VIVAСOM, за повишаване на стандарта на обслужване в тролейбусния транспорт в града. Мобилно устройство с VIVAСOM 3 G среда, монтирано на таблата на водачите на тролеите, ще поддържа от днес връзка в реално време с централната диспечерска система, следейки изпълнението на разписанията на тролеите, зададения маршрут и евентуални закъснения във времето. Новото решение позволява посредством внедрената в таблета NFC технология да се идентифицира в реално време и водачът на всяко превозно средство, което е в движение, информират от общинската пресслужба. Всеки пътник ще може също в реално време да направи справка от своя смартфон и да бъде информиран за актуалния график на тролеите. Пилотният проект предоставя и възможността за неограничено и безплатно използване на VIVACOM Free Wi-Fi. С нововъведенията, единствени за страната в тролейбусния транспорт, Община Плевен постига още по-висок комфорт на обслужване в 36-те нови тролейбуса, към които до края на настоящата седмица ще се прибавят още 4. Екологичните транспортни средства са закупени по проекта "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", финансиран от ОП "Околна среда".

Областният управител на Видин се срещна с помощник-ректора на Медицинския университет в Плевен. Кръстьо Спасов и Олег Караджов обсъдиха възможностите за разкриването на филиал на висшето учебно заведение в дунавския град. В срещата участваха финансовият директор на университета Ибрахим Потурлиев и арх. Димитър Георгиев. Гостите разгледаха сградата на бившия институт по стандартизация и метрология във Видин, която е публична държавна собственост и може да бъде предоставена за нуждите на бъдещия филиал. Олег Караджов изрази оптимизъм относно възможностите за разкриване на филиал във Видин, стига проектът да получи широка политическа и обществена подкрепа, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Предстои да бъде изготвен технически анализ на съществуващата база и финансови разчети на необходимите инвестиции за подобряването и адаптирането й към функциите на медицински филиал. Готовата концепция ще бъде предложена за гласуване от Академичния съвет на университета.

Започна гласуването в конкурса "Дърво с корен 2014". Членовете на журито обсъдиха всяко едно от постъпилите предложения и определиха победителите в категориите "Млад природолюбител", "Дърво с бъдеще" и "Дървото на нашето семейство". Те ще станат известни на церемонията по награждаване на тазгодишния конкурс. 10 финалисти са избрани от постъпилите номинации в общата категория "Дърво с корен". Победителят ще бъде избран чрез онлайн гласуване. Чинарът от видинското село Арчар е сред десетте в категорията. Той е номиниран от Мирослав Людмилов в категорията "Дърво с бъдеще". На сайта на организаторите- фондация "Екообщност", са публикувани снимки на финалистите и техните истории, изпратени от хората, които са ги номинирали. "За организаторите на конкурса е важно отношението към дървото. Това дърво е дърво с история, с бъдеще и с настояще. Аз смятам, че е един достоен кандидат, въпреки че е само на 51 години", каза Мирослав Людмилов от село Арчар, който номинира чинара.

Покритият басейн във Враца отвори врати днес след ремонт, който продължи два месеца, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. За гражданите е осигурен воден коридор, който могат да ползват през седмицата между 6 и 18 часа. Няма ограничения за ползването на съоръжението през почивните дни, когато басейнът ще работи от 10 до 17 часа. Информация на Жоро Александров.

За десета поредна година в Мездра местните автори отбелязват днешните Международни дни на музиката, на възрастните хора, както и Деня на българската поезия чрез литературно четене в читалнята на читалищната библиотека. Сред публиката са поканени възрастни хора, които ще празнуват в библиотеката своя ден. Литературният клуб "Хр.Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" е основният партньор на читалищната библиотека в това начинание. Местните творци: Рени Митева, Диана Иванова, Олга Върбанова, Иванка Начева, Калин Топалски, младата авторка Кристина Иванова (на 16 г.) и Светла Дамяновска ще прочетат свои произведения, за да почетат празника. Всички тези хора са с различни професии и занимания, но ги обединява поезията, писането на кратки разкази, желанието да споделят своята гледна точка за живота чрез средствата на поезията.

Във Видин официално бе открита новата учебна и творческа година на читалище "Цвят". Всички школи, които действат към читалището, показаха своята дейност. През тази учебна година децата и учениците ще имат възможност да се обучават в следните школи и самодейни състави: детска езикова школа (английски език)- за деца след І клас; школа по джаз-танци за деца от 6-годишна възраст; школа по народни танци- от 6-годишна възраст; школа по изобразително изкуство, за деца от 6 до 18-годишна възраст; школа по народно пеене. Сравнително нови са школите по пиано и по спортни танци, като се полагат усилия за привличане на повече възпитаници. Към читалището функционира и Смесен хор "Видин"- формация, приемник на предишните хорове "Боян Чонос", "Васил Левски" и "Китара".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48