Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранените при взрива в Горни Лом са без опасност за живота, взривовете продължават

Снимка: РАДИО ВИДИН


С повърхностни травми и счупвания са трите жени, ранени при взрива в барутната фабрика в с. Горни Лом. Опасност за живота им няма. Това каза за Радио ВИДИН д-р Любомир Виденов, директорът на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ.

"Раните на пострадалите са обработени от лекарските екипи на място, за тях няма опасност. Проблемът е какво се случва с хората, които са били вътре, в цеха. Няма никаква яснота, взривовете продължават, а екипите на Спешна помощ са изтеглени с километри настрани, защото хвърчат парчета. За трите жени няма пряка опасност за живота им, защото са били на плаца, те са насочени са към лечебни заведения. Нареждането от Министерството на здравеопазването е, ако има други пострадали, да се насочват към Монтана, и ако се наложи- за транспортиране до София."  

Сред пострадалите е и съпругата на кмета на с. Горни Лом- Илиян Михайлов. Тя е настанена в ортопедията на монтанската болница, с тежка фрактура на ръката, без опасност за живота. Подготвя се за операция.  

На място са 5 екипа на Спешна помощ - 2 от Белоградчик и по един от Димово, Чипровци и Монтана.

"Действаме общо, имаме готовност за всякакви ситуации. Проблемът е, че никой няма достъп до обекта, дори и от Гражданска защита. Има технологично време, да се изчака след взрива, едва след 24 часа ще може да се влезе в цеха. Голяма е вероятността и в този случай да има жертви",  каза още д-р Виденов.

Няма опасност за жиеещите в село Горни Лом след експлозията, увери междувременно министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Вероятно инцидентът е станал при обезвреждане на мини. Ще се ползват безпилотни самолети, които да огледат района, съобщава БНР.

Взривът е станал във фирма "Видекс", бившият завод "Миджур", който произвежда взривни вещества за граждански цели и обезвреждане на боеприпаси. Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов каза, че не е ясно, колко души са били в завода по време на инцидента.

"Не мога да кажа има ли, или няма жертви и ранени, по простата причина, че ние не можем да влезем в самия периметър и няма и как да влезем. Доколкото ми е докладвано, са утилизирали мини. Явно в момента на утилизация на самите мини е станало и произшествието. Докато не влязат екипите на МВР и екипите от следователи, няма как да заемем каквато и да е позиция."

Работило се е на две смени. Собствениците са били също в района на завода. За село Горни Лом няма никакъв проблем, защото заводът е отдалечен от самото село.

"След проверка на ДАНС, преди 15 дни е направена цялостна проверка на фирмата. Открити са нарушения. Издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дена се е случил и този взрив. Явно дисциплината в самата фирма не е била на определена висота. В 2010-та също е имало такова произшествие във фирмата. Районът е отцепен. Не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там. Също и следователите, които трябва да направят разследването са изпратени там на разположение, за да могат да проведат самото разследване.

Органите на реда не могат да влязат в завода 24 часа след последния взрив, уточни Бакалов.

Ще се ползват безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в самия периметър преди тези 24 часа, както и друга техника. Знаете, че министерството на отбраната притежава едни машини, наречени "котки", които вече могат да работят в такива условия."- посочи министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30