Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брониран автомобил ще огледа територията на взрива в завода в Горни Лом

15 души от завода за боеприпаси в Горни Лом са в неизвестност след инцидента

Снимка: БГНЕС

15 души от завода за боеприпаси в Горни Лом все още се издирват. Оперативният щаб реши да започне оглед на територията на със специален автомобил "Пустинна котка", който е брониран. В него са четирима души доброволци. По този начин ще се съкрати 24-часовия срок, който по закон е даден за оглеждане на този обект. По-рано е извършен оглен на завода от безпилотен самолет, като констатациите са за напълно разрушени сгради от взривната вълна. Вчера е била получена пратка от Гърция, която е трябвало да бъде обработена, каза енергетикът на завода. Няма пострадали деца и ученици от взрива в бившия военен завод в село Горни Лом, показва проверка на Регионалния инспекторат по образованието във Видин. Няма щети по училищната сграда.

Към 17 часа е чут взрива в Горни Лом, казаха жители на селото:

"Детонацията се чу тук. После само разбрах, че е имало работници вътре. Може ли да гръмне мина и ти да оцелееш. Работниците са от други места, карат ги с бус за работа."

От извършената проверка само за тази година на завода са наложени седем акта и 13 предписания, които не са изпълнени, съобщи  министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

"Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на службата "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР, а на 6 август са извършили и самостоятелна проверка. Тогава са установени 13 нарушения, по които са дадени предписания.

Сроковете на последните са изтекли на 30 август и на 10 септември"
, каза министър Христосков. Част от нарушенията са използване на старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход на единия цех и съхраняване на взривни вещества при резервния изход на другия, липса на инструкция за безопасност.

"Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията", посочи Христосков.

"Този завод повече не трябва да работи. Трябва да бъде затворен окончателно, ако не бъдат извършени сериозни промени в условията на труд", каза министърът.


Вижте още

В Берковица отличиха младежи, спасили възрастен мъж от студа

От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване. Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че..

публикувано на 23.01.21 в 08:00

Врачанската болница ще тегли банков кредит

Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца очаква акционерите да разрешат на оперативното ръководство да изтегли банков кредит , с който да погаси част от задълженията си. Форумът е насрочен за края на месеца, когато ще стане ясно дали изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев ще може да кандидатства за заема...

публикувано на 23.01.21 в 08:00

21 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Според тях новите случаи в област Враца са 19, в Монтана 2, а във Видин няма. Положителни са 5,78 сто от направените 9786 теста. Чрез PCR са установени 4586 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 5200. Починали са..

публикувано на 23.01.21 в 07:49

Снимката на 22 януари 2021 година

Отворени са офертите на кандидатите за изпълнител на строителния надзор при изграждането на 41 км от направлението Видин - Ботевград в участъка от Ружинци до обходния път на Монтана, съобщават от Агенция пътна инфраструктура /АПИ/. Пътят е  приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие. 38..

публикувано на 22.01.21 в 18:10

Нови изисквания при декларациите за освобождаване от такса смет във Видин

Собствениците на имоти на територията на Община Видин, които няма да се използват през цялата следваща година, могат да поискат освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване д о 31 октомври , съобщават от Общината. От тази година в  декларациите, които собствениците попълват фигурира и  съгласие от собствениците за получаване на..

публикувано на 22.01.21 в 17:03
Снимка: Община Мездра

Трасето за "Крета Рън" е готово за състезанието

Петото планинско бягане "Крета Рън"  ще стартира в неделя от 11:00 часа.  Всичко по организацията на проявата вече е свършено от домакините, съобщи кметският наместник на село Крета Виолета Панова. Трасето е маркирано и почистено от падналите дървета след ледения дъжд преди седмица, за което са помогнали местните жители, които са се включили дейно..

публикувано на 22.01.21 в 16:16

Симфониета-Враца излъчва онлайн утре

Неизлъчван концерт от цикъла “Viva Beethoven“ ще предложи на  почитателите на класическата музика  Симфониета-Враца. Така в рачанските симфоници отбелязват 250-годишнината от рождението на великия немски композитор. Солисти в концертния цикъл са прочути български и чуждестранни музиканти, гостуващи на Симфониетата в годината на..

публикувано на 22.01.21 в 15:34