Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брониран автомобил ще огледа територията на взрива в завода в Горни Лом

15 души от завода за боеприпаси в Горни Лом са в неизвестност след инцидента

Снимка: БГНЕС

15 души от завода за боеприпаси в Горни Лом все още се издирват. Оперативният щаб реши да започне оглед на територията на със специален автомобил "Пустинна котка", който е брониран. В него са четирима души доброволци. По този начин ще се съкрати 24-часовия срок, който по закон е даден за оглеждане на този обект. По-рано е извършен оглен на завода от безпилотен самолет, като констатациите са за напълно разрушени сгради от взривната вълна. Вчера е била получена пратка от Гърция, която е трябвало да бъде обработена, каза енергетикът на завода. Няма пострадали деца и ученици от взрива в бившия военен завод в село Горни Лом, показва проверка на Регионалния инспекторат по образованието във Видин. Няма щети по училищната сграда.

Към 17 часа е чут взрива в Горни Лом, казаха жители на селото:

"Детонацията се чу тук. После само разбрах, че е имало работници вътре. Може ли да гръмне мина и ти да оцелееш. Работниците са от други места, карат ги с бус за работа."

От извършената проверка само за тази година на завода са наложени седем акта и 13 предписания, които не са изпълнени, съобщи  министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

"Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на службата "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР, а на 6 август са извършили и самостоятелна проверка. Тогава са установени 13 нарушения, по които са дадени предписания.

Сроковете на последните са изтекли на 30 август и на 10 септември"
, каза министър Христосков. Част от нарушенията са използване на старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход на единия цех и съхраняване на взривни вещества при резервния изход на другия, липса на инструкция за безопасност.

"Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията", посочи Христосков.

"Този завод повече не трябва да работи. Трябва да бъде затворен окончателно, ако не бъдат извършени сериозни промени в условията на труд", каза министърът.


Вижте още

Снимката на 30 юли 2021 година

Оранжев код за  опасно горещо време  бе в сила за почти цялата страна.  Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.  Област Монтана се намира на едно от последните места в страната по поставени ваксини срещу COVID-19 . Общо 22..

публикувано на 30.07.21 в 18:05
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Пламен Николов e кандидатът за премиер на ИТН

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Номинацията не беше известна до последно. Председателят на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Пламен Николов бяха в..

публикувано на 30.07.21 в 17:21

Арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в мездренската библиотека. Проявата бе част от заниманията с деца, които продължават вече месец. В началото Димитрина Иванова, завеждащ детския отдел на библиотеката предложи и осъществи с всички участници диктовка на непознат художествен текст, от който децата определиха съществителни, прилагателни, глаголи. След това всеки..

публикувано на 30.07.21 в 17:09
видин дирекция социално подпомагане

Над 250 заявления за помощи за първокласници са подадени в област Видин

Заявленията за отпускане на еднократна помощ за първокласници подадени в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин са над 250. Право на помощта, която е в размер на 300 лева, имат всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас, обясни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов:..

публикувано на 30.07.21 в 16:00

В жегите предимно хронично болни търсят спешна помощ във Видин

Хората свикнаха да се пазят от горещините, предимно хронично болни търсят спешна помощ през последните дни, обясни завеждащият видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Любомир Виденов: "Хората малко свикнаха с тези горещини. И някак си по-скоро реагираха с основното им заболяване. Имам предвид хипертония или някакви сърдечни..

публикувано на 30.07.21 в 15:47

Кулинарна атракция подготвят в Кула

В Кула се подготвят за "Тигана на кулския айдук". Идеята е на Майсторителница "Убавило", разказа за Радио Видин Христела Александрова- главен експерт "Хуманитарни дейности" в община Кула: "Смятаме да използваме някои от автентичните съдове от Етнографската къща (там има голям калайдисан съд, подобен на тиган) и да направим в него типичното кулско..

публикувано на 30.07.21 в 15:40
жътва комбаин

Успешно завърши жътвата на пшеница и ечемик в област Монтана

За втора поредна година земеделците в област Монтана увеличават добивите от пшеница и ечемик. 647 кг. средно от декар е прибраното жито, което е със 79 кг. повече от реколта 2020 година. Близо 293 000 тона са ожънати от 455 670 декара, съобщават от Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. Със 130 кг. повече от средното за региона е добивът..

публикувано на 30.07.21 в 15:16