Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 октомври 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

15 души са загинали- 13 мъже и две жени след вчерашния взрив, на 1 октомври, в завода за боеприпаси в село Горни Лом, община Чупрене. "След снимките, които направихме от въздуха и разбира се огледа, който извършихме на място, искам да ви съобщя, че надеждите за намиране на оцелели се изпариха. Въпреки, че ние ще продължим да наблюдаваме и обхождаме периметъра с надеждата да намерим все още някой оцелял..." , каза ген. Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Тъжната новина вече е съобщена на близките на загиналите, добави ген. Николов. На семействата на загиналите ще им бъде оказана необходимата помощ, обяви още социалният министър Йордан Христосков.

Трима жители на село Средогрив, община Чупрене, са сред жертвите на взрива в барутната фабрика в Горни Лом. Загиналите са семейство и жена, която преди няколко дни е преминала в злополучната смяна, за да пътуват всички заедно от селото до завода. Това обясни за Радио ВИДИН кметският наместник на селото, Красимир Кирилов: "Иван и Венера Георгиеви е семейството. Млади хора... Седемдесет и втори набор е мъжът, жената е още по-млада. Две деца имат- син, който е на 25-26 години и малко дете, пак момче, което е на пет години. Гледаха и майката на Иван, която е почти обездвижена. Сега всички грижи остават на големия син... Третата жертва е една жена- Милка Петрова Ангелова, шестдесет и трети набор е тя. Има дъщеря, около 16-годишна. Тя си е във Видин, а Милка си живееше на село, гледаше майка си."

"Четири са жертвите от община Чупрене- имаме едно момче от Горни Лом и трима човека от Средогрив. Останалите са от Чипровци, от Монтана, Ружинци..." Това съобщи кметът на община Чупрене, Ваньо Костин. "Между 10 и 15 жители на община Чупрене работят реално в барутната фабрика в Горни Лом. Останалите са от Монтана, Чипровци и Белоградчик. Ако фабриката бъде затворена, от общинското ръководство ще търсим алтернатива. Дали от Министерството, дали частни фирми по някакъв начин- на този етап още нищо не е мислено по въпроса. Тепърва ще се види какво се случва, какво ще се прави...", допълни Костин.  

С повърхностни травми и счупвания са трите жени, ранени при взрива в барутната фабрика в с. Горни Лом. Опасност за живота им няма. Това каза за Радио ВИДИН д-р Любомир Виденов, директорът на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ. "Раните на пострадалите са обработени от лекарските екипи на място, за тях няма опасност. Проблемът е какво се случва с хората, които са били вътре, в цеха. Няма никаква яснота, взривовете продължават, а екипите на Спешна помощ са изтеглени с километри настрани, защото хвърчат парчета. За трите жени няма пряка опасност за живота им, защото са били на плаца, те са насочени са към лечебни заведения. Нареждането от Министерството на здравеопазването е, ако има други пострадали, да се насочват към Монтана, и ако се наложи- за транспортиране до София." Сред пострадалите е и съпругата на кмета на с. Горни Лом- Илиян Михайлов. Тя е настанена в ортопедията на монтанската болница, с тежка фрактура на ръката, без опасност за живота.  

Експерти на РИОСВ Монтана установиха, че няма замърсяване на въздуха и водата в района на село Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В рамките на три часа експерти от Регионална лаборатория Монтана извършваха измерване с газанализатор за определяне на многокомпонетни смеси в атмосферния въздух при аварийни ситуации. Измерванията са направени на около 2,5 км под мястото на инцидента и на около 2 км над село Горни Лом. Резултатите не показват превишаване на алармения праг по показатели серен диоксид и азотен диоксид. Извършено бе и пробонабиране на проба от повърхностни води на реко Бърза. "Няма опасност за населението и наличие на превишения на нормите на атмосферния въздух и водата в района на село Горни Лом", коментира ситуацията директорът на РИОСВ - Монтана Любомир Иванов.

Вследствие на взрива в завода за боеприпаси край с. Горни Лом, община Чупрене вчера, аварираха електрически съоръжения и оставиха клиенти на ЧЕЗ без ток. Екипите на компанията вече са възстановили електрозахранването на всички абонати, с изключение на ВЕЦ "Флеш" и МиниВЕЦ "Бързи вир", както и военния завод, където е бил инцидентът. Според кмета на община Чупрене, Ваньо Костин, електричество е имало още снощи. За 24 часа органите на МВР са ограничили достъпа в голям район около завода. Засега служителите на ЧЕЗ нямат възможност да започнат работа за възстановяване на електрозахранването и на останалите засегнати потребители.

Вече е издаден акт за затварянето на завода за боеприпаси, обяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Дейността се спира до изясняване на причините за взрива. От 2010- та година до сега фабриката е проверявана 20 пъти, установените нарушения са 143, повечето от тях по безопасността на технологичните процеси, работното оборудване и осигуряването на здравословни условия на труд. "Не вярвам, че това ще стане", контрира кметът на община Чупрене, Ваньо Костин, който е бил свидетел вече на две подобни затваряния на завода: "Досега два пъти фабриката бе спирана- веднъж през 2007 година и втори път през 2010 година и после отново бе пускана. Не се ангажирам с мнение, но не вярвам тя да бъде спряна. Предполагам, че може би ще бъде спряна временно, но пак ще продължи да работи. Досега съм бил свидетел как два пъти беше спирана и два пъти пускана след подобни инциденти."  


Досъдебно производство е образувано заради взрива в завода за боеприпаси "Миджур" в  село Горни Лом на 1 октомври 2014 г. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на място е изпратен втори екип от следователи от Националната следствена служба. Главният прокурор поема лично координацията по действията по разследването, съобщиха от пресслужбата на Прокуратурата на Република България. Процесуално-следствените действия се ръководят на място от окръжния прокурор на Видин. Предстои изземване на документация в административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана. Претърсен е офисът на фирмата- собственик на завода за боеприпаси в гр. София и предстои изземване на цялата документация. Разпитват се множество свидетели. След като инженерните специалисти потвърдят, че условията за безопасност са налице, ще започне оглед на местопроизшествието. Сапьорни части обследват мястото на взрива, информират от Прокуратурата.

С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом. Министър-председателят изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите и призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Премиерът отменя публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври. 

Доброволци психолози към БЧК Видин оказват психологична помощ на близки на работещите в завода за боеприпаси в Горни Лом. Екипът от видинската организация е от трима души, но се очакват да пристигнат още доброволци от Монтана и Видин. "Нашата задача е да помогнем на близките с каквото можем- първа психологична помощ, ако те ни потърсят. Имаше и снощи хора, които потърсиха нашата помощ, и тази сутрин отново близки на работещите в завода ни посетиха. Оставаме на място"-  каза за Радио ВИДИН Цветелина Петрова, директор на червенокръстката организация във Видин.

Учебните занятия в ОУ "Христо Ботев" в село Горни Лом са започнали нормално, показва проверка на Регионалния инспекторат по образованието - Видин, назначена от Министерството на образованието и науката. По информация на директора на училището Людмила Борисова не са констатирани разрушения на училищната сграда. Сред работниците, които продължават да са в неизвестност от вчера следобед, в цеховете няма родители на ученици от училището. "Постоянно поддържаме връзка с директора на училището в Горни Лом. Училището е средищно, обучава 79 ученици, от които тази сутрин са се явили 53", каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева.

Взривът в Горни Лом е бил изключително силен. Той е станал в 16:55 часа вчера. Две от сградите, които са част от цеха, ги няма, обясни ген. Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Вследствие на взрива са се разлетели 150-200-килограмови отломки и са се образували кратери. Същинският оглед на мястото ще започне утре сутринта, като бъде спазен срокът от 24 часа след последния регистриран взрив и условието той да не е в тъмната част от денонощието. 

Хората в съседното на Горни Лом село Долни Лом са покрусени от трагедията. Съчувстваме на близките, каза кметският наместник на Долни Лом, Михаил Михайлов. Трима са работници от селото във фабриката за боеприпаси в Горни Лом, по времето на взрива не са били на смяна. През последните години подборът в предприятието е по-сериозен, каза Михаил Михайлов: "Двама мъже и една жена от Долни Лом работят в предприятието, но не са били на смяна. Следобед не са били на работа. Само тези трима човека от селото работят във взривната фабриката. През последните години подборът там е по-сериозен. Наемат се хора от Монтана, от Лом, от Белоградчик. Цялото село е покрусено. Има 15 жертви. Малко или много всеки от селото ги познава тези хора. Изразява съчувствие, съжаление за станалото." 

Повече подробности и коментар за инцидента в звуковия файл дават Ваня Минева и Красимир Каменов, които бяха в Горни Лом и проследиха случващото се там.

Трето огнище на болестта "син език" е потвърдено за област Видин. Първите три от изпратените проби за проверка през миналата седмица, са потвърдили наличие на заболяването. "Имаме констатирано трето огнище в с. Пешаково, чакаме пробите от още 24 населени места. Извършваме мероприятията, които са заложени в решенията на областната епизоотична комисия. Колегите са на терен. Когато собствениците на животни имат съмнения за болни животни, трябва да се обаждат на подадените в кметствата телефони, за да можем да реагираме бързо. На по-леките случаи се назначава и лечение"- каза д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

Четири грипни щама ще ни атакуват тази зимата. Освен "Калифорния", "Масачузетс" и "Бризбейн", новият е "Тексас". Той е модифициран вирус на миналогодишния "Виктория". Най-масов обаче си остава "Калифорния", или тъй наречения А (Н1N1)- свински грип. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана вече разполага с нужните противогрипни ваксини, съобщи д-р Мария Каменова, главен инспектор дирекция "Надзор на заразните заболявания": "Имунизацията е добре да започне в началото на месец октомври, за да има време организмът да създаде антитела." Регионалната здравна инспекция разполага с два вида ваксини. "Ваксигрип" струва 8 лева и 60 стотинки. По-скъпа- 10 лева и 30 стотинки е "Инфлувак", а за поставяне на ваксината се заплаща 2 лева. Противогрипният кабинет на РЗИ работи от понеделник до петък.

Бюлетините и печатите за секционните избирателни комисии във Врачанско ще бъдат транспортирани на 4 октомври (събота) от 06.00 часа от Областна администрация към общините. Те ще бъдат конвоирани с пилотни коли на полицията, с оглед безопасността и сигурността при доставянето. Бюлетините се придружават от упълномощени представители на Областна администрация за всяка една община. Районно избирателна комисия - Враца е утвърдила графика и членовете на Районната избирателна комисия, които ще отговарят за общините и ще присъстват при разпределението на изборните книжа и материали, включително и бюлетините. Отговорниците от районната комисия ще подпишат съответните протоколите с представители на секционните избирателни комисии и общинските администрации.

Във връзка с предстоящите избори за народни представители, със заповед на изпълняващия функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов се забранява продажбата, сервирането и употребата на алкохолни напитки във всички търговски обекти, заведения за обществено хранене и други обществени места от 5.00 ч. до 24.00 ч. на 5 октомври 2014 г. Те са допустими само при провеждането на семейни и обредни ритуали. Със заповедта се забраняват още всякакви масови прояви и събори, създаващи предпоставки за нарушаване на обществения ред в изборния ден.

Област Враца се нарежда на предпоследно място по брой на доброволци, изявили желание безвъзмездно да помагат при потушаването на природни стихии, пожари и наводнения- това стана ясно по време на семинар в областната администрация. Проявата беше организирана от подчинените на губернатора Венцислав Василев след писмо на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Едва 20 души във Врачанско са заявили желание да бъдат доброволци, показва анализът, представен от Даниел Милков. Най-много- 218 души, има в област Пловдив. Общият брой на доброволците в България е 2 280, които са част от регистрираните 160 доброволни формирования на територията на страната. Тенденцията в тази посока е след 2 години да има мрежа от подобни звена, които да помагат при природни бедствия на хората. В момента общините Бяла Слатина, Криводол и Хайредин работят по набирането на доброволци. Днес /2 октомври/ семинарът продължи с проиграване на областния план за защита при бедствия, по отношение на оповестяването и събирането на доброволците. Пожаро-тактическото занятие ще се проведе с пожарната команда в Мездра и доброволното формирование "Искър" в Роман.

Община Белоградчик отново започна да предоставя социалната услуга "Социална трапезария". Капацитетът й е 90 човека. Това са хора и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане Закона за социално подпомагане, хора с доказана липса на доходи и близки, които се грижат за тях, самотноживеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, както и скитащи и бездомни. Община Белоградчик е с много висок процент на възрастно население, както и с висока безработица. Затова не е изненада, че в първоначалния  срок, определен за подаване на заявления, бяха подадени 250 молби. От тях са одобрени 33 човека на социални помощи, от които 2 са деца. 18 са одобрените хора без доходи. В тази група също има 3 одобрени деца. Отговарящите на условието да получават минимални пенсии са 39 човека, от които 4 отново са деца-  сираци или инвалиди. Периодът на договора, сключен между фонд "Социална закрила" и Община Белоградчик е за срок от 01.10 до 31.12.2014 г. През този тримесечен период на хората ще се предлага топла храна за обяд- супа, основно ястие и хляб. Общинското ръководство очаква услугата да бъде продължена и през зимния период на новата 2015 г.

Тези дни най-голямата атракция в Белоградчик е туристическото влакче, което с пъстротата и вида си привлича погледите и буди възхищение сред местните жители и туристите. Влакчето е част от продължаващите вече година дейности по разнообразяване на туристическото предлагане в района на Белоградчишката крепост. Атрактивното туристическо влакче превозва туристите от центъра на града до крепостта и обратно. Влакчето ще улесни достъпа до крепостта и ще намали необходимостта от използване на собствен или нает транспорт. Чрез него туристите ще изпитат романтиката на живописния маршрут от центъра до височината на историческата крепост, откъдето се разкрива великолепна панорама. Поради любопитството и интереса към влакчето в тези слънчеви дни то всеки ден се качва до крепостта, като превозва деца и възрастни. По препоръка на кмета Борис Николов, всички могат да се насладят на атракцията безплатно до Нова година.

Приключи дванайстият археологически сезон на крепостта "Калето" в Мездра. На над 50 находки, датиращи от късната каменно-медна (кр. V - нач. IV хил. пр. Хр.) и от римската епоха (II - IV в.), се натъкна екипът на археолога Георги Ганецовски от Регионален исторически музей- Враца при археологическите разкопки, които се проведоха през септември. За втора поредна година теренните проучвания на обекта, които се финансират от Община Мездра, бяха съсредоточени върху западната част на скалния венец. Сред най- ценните находки са добре запазено керамично съдче за течности, нефритена тесличка, фрагменти от украсени керамични съдове, гранитна топка за прашка, медна кука за въдица, кремъчна гладилка, пробой и стъргалка, горната част от керамична фигурка на Богинята майка. Интерес представляват също намерените медна игла, кремъчен свредел за пробиване на дупки в дървени повърхности, две стъргалки за обработка на кожа и две костени шила. При разчистване на останките от римския период археолозите попаднаха на артефакти, датиращи от II-IV век. Любопитство будят бронзов елемент от ключалка, тежести за рибарски мрежи, украсени със зооморфна пластика, медицински инструмент от бронз, оловна екзалгия (еталонна теглилка), бронзова колониална монета от времето на римския император Тит (79 - 81 г.) и бронзова апликация.
   
Самодейните колективи при Народно читалище "Съединение-1923" - с. Бърдарски геран представиха католиците в България на проведения на 28 септември в столицата първи "Празник на религиите" под наслов "Толерантни в разнообразието- европейско измерение за модерна столица". Събитията се проведоха в парковото пространство пред Музея за история на София- пред Централната минерална баня. Представени бяха основните религии в България: Българската православна църква, Арменската апостолическа православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Религиозна общност на евреите в България и Протестантската общност. В празника взеха участие представителни състави на отделните вероизповедания.

Община Враца отмени поради обявения утре национален траур празничния концерт, посветен на Международния ден на музиката, предвиден за тази вечер. Концертът трябваше да се проведе от 19 ч. в градската концертна зала с диригент Христо Павлов и солисти Калина Пармакова /сопран/ и Таня Лазарова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05